history (670x300)

История

През 1991г. проф. д-р Атанас Щерев регистрира в община Оборище първия частен акушеро-гинекологичен кабинет в София нa ул. “Искър” №23. “Няколко месеца по-късно разбрах, че ако искам да осъществя определени идеи, да обуча хора, специалисти, да бъда независим, трябва да построя болница. Мислех, че ще успея да направя това за няколко години. Успях с много труд и постоянство към целта 14 години по-късно.” (“Аутопсия на една кариера”, А. Щерев, 2005г.).

В началото екипът на проф. А. Щерев е малък. В него активно участва един от най-първите кадри на АГ Болница “Д-р Щерев” - ембриологът Димитър Баров. По – късно благодарение на научната подготовка и практическите усилия на ембриолог Д. Баров, през 1997 година за първи път в клиничната практика в България успешно се прилага метода ИКСИ (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) с раждането на първото бебе чрез този метод.

От 1998 г. започва да се сформира ядрото на днешния екип на болницата. За кратък срок обаче медицинският център, в който работи екипа става недостатъчен и с разполагаемото пространство не може да се отговори на увеличения поток от пациенти с разнообразни потребности. След десет неуспешни опита за започване на строеж на болницата, с вярата на пациентите в неговата работа и новите технологии, проф. А.Щерев постига своята мечта и цел – откриване на модерно лечебно заведение за репродуктивно здраве и ин витро процедури на европейско ниво.

history_oldЗа да спазим хронологията – на 28 август 2000г. е направена кота нула на САГБАЛ “Д-р Щерев”. Болницата е именувана в памет на д-р Димитър Атанасов Щерев, учил и завършил медицина в гр. Загреб и гр. София през 1943г.

klinika1След много трудности и с неимоверния труд и подкрепа на много хора, на 8 януари 2004г. отваря врати и добре познатата днес АГ Болница “Д-р Щерев”. В благородната кауза взимат участие освен фамилия Щереви и много други съратници, роднини, верни приятели и колеги.

Днес екипът на болницата наброява близо 200 души, всички те изключително способни и компетентни специалисти: акушер-гинеколози, биолози/ембриолози, уролози/андролози, анестезиолози, кардиолози, педиатри,  мамолози, физиотерапевт, ендокринолози, психолози, квалифицирани акушерки.

Две години след официалното откриване на болницата, на 9 декември 2006г. отваря врати и родилното отделение. В него през следващите години първа глътка въздух поемат хиляди новородени, носещи радост за техните родители и за лекарите, които са помогнали за тяхната поява на бял свят.

history_newПрез ноември 2010г. стартира изграждането на нова модерна болнична сграда, част, от която да поеме разширяването на дейността на МЦ “Репродуктивно здраве” и АГ болница “Д-р Щерев”.

nova sgradaМалко повече от две години след старта на строежа, на 21 януари 2013г. отвори врати и новата сграда на Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

На 14 декември 2011 г. в гр. Русе се открива и Медицински Център “Репродуктивно здраве Д-р Щерев – Русе”, създаден под егидата на проф. А. Щерев. МЦ “Репродуктивно здраве Д-р Щерев – Русе” е първото специализирано лечебно заведение за репродуктивна медицина в дунавския град.