La-Leche-Liga-Logo840x500

Лекции по кърмене от Ла Лече Лига - акценти

- С домакинството на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ Ла Лече Лига България организира лекции в подкрепа на кърмещите майки.

- Своят опит от кърменето и защо то е толкова важно за вашето бебе ще ви сподели Десислава Пеева, опитна майка и сертифициран Ла Лече Лига Лидер консултант.

Десислава Пеева: „Характерно за Ла Лече Лига е, че лидерите (консултантите) не спират с обучението, когато се акредитират, а то продължава непрекъснато. Основно задължение на лидера е да поддържа знанията си адекватни на съвременните проучвания и препоръки, основно от СЗО.

Ла Лече Лига – лекции по кърмене

Всяка майка е експерт по своето си бебе

Следващите презентации на Ла Лече Лига България, организирани в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са на:

03.12.2017г. /неделя/ от 11:00 ч.


Вижте какво казва Десислава Пеева за важността на кърменето:

„Характерно за Ла Лече Лига е, че лидерите (консултантите) не спират с обучението, когато се акредитират, а то продължава непрекъснато. Основно задължение на лидера е да поддържа знанията си адекватни на съвременните проучвания и препоръки, основно от СЗО. Всяка година голяма част от лидерите посещават и “Gold Lactation online conference”, на която се представят най-новите проучвания, споделя се опит, дискутират се случаи. Кърменето е лесно, кърменето е естествено и да давам информация и подкрепа се превърна в страст, от която не мога да се откажа.

Кърменето е биологичната норма. Кърмата е напълно достатъчна за първите 6 месеца, а след това може да покрие до около 80% от енергийните нужди. В хода на захранването с твърди храни, кърмата предоставя по-високо качество хранителни вещества и микроелементи, които са бързо и лесно усвоими. Кърмата предоставя и ензими, които подобряват храносмилането. Тя остава течна и питателна през целия период на кърмене и особено във времето на боледуване, когато повечето бебета и по-големи дечица може да откажат твърдите храни. Никъде, абсолютно никъде в световно признатата медицинска и психологическа литература не се поставя краен срок за кърмене. Последваща бременност не е основание за отбиване, също така. Съвременната медицина се основава на доказателства (evidence based medicine) и всичко, което ние като лидери споделяме с майките се основава на доказателства, т.е. на проведени изследвания.

Няколко изследвания доказват, че кърменето има защитен ефект срещу кариес и че при кърмените деца по-рядко се среща нарушаването на емайла. Имунните фактори в човешкото мляко като Имуноглобулин А и G имат защитен ефект, а Лактоферинът в кърмата има бактерициден ефект. В едно изследване, детски зъбчета (паднали млечни) са били изложени продължително време на човешка кърма, като единствен източник на въглехидрати. Кариеси не са се развили. Когато към кърмата прибавили 10% сукроза (захар),  започнало и развитието на кариеси. А какво има в адаптираното мляко, за да могат бебетата да го пият – захар! Съществено значение има и начинът на сукане. Когато бебето суче от гърда, зърното на майката отива назад към гърлото на бебето, като се притиска между мекото небце и основата на езика. Бебето извлича млякото със специфични движения на езика и не толкова с вакуум, а гърдата пуска мляко само, ако бебето суче, а когато бебето суче от гърда то гълта в същото време. Всичко това показва, че при кърмене, реално кърма не се задържа в устата, така както се случва при хранене с биберон. Всички знаем, че биберонът пуска мляко, дори само ако наклоним шишето. Развитието на устната кухина изключително много се влияе от начина на хранене на бебето – така например бебета, които са кърмени продължително време, имат правилни захапки, достатъчно разстояние между зъбките и добре развити дъвкателни мускули. Разбира се, само кърменето не е достатъчно за да предпазим децата си от кариеси. Нужно е редовно миене на зъбките, внимание към твърдите храни, съдържащи захар, ограничена предлагане на сокове и др.

В много държави по света на кърмата се гледа като на медицинска интервенция в грижата за недоносени бебета, не просто като храна – а лекарство. Майките се окуражават да изцеждат коластра и кърма, докато техните бебета са в неонатологията. Те получават навременна и адекватна информация за необходимостта бебетата да получават кърма и за начините това да се случи. Получават непрекъсната подкрепа, докато бебета не започнат да сучат ефективно. Искам тези неща да започнат да се случват и в България. Убедена съм, че това сте стане факт, въпрос на време е и дано да не чакаме много дълго.“
Лекции по кърмене на Ла Лече Лига - запишете се за участие

Ако искате да научите повече за най-добрите практики при кърменето и да се чувствате уверени при всички ситуации, докато храните бебето си, побързайте да се запишете за презентацията на Десислава Пеева.

Темата на всички лекции се обявява на нашата Facebook страница, а лекцията на предварително обявената дата започва в 11:00 часа.

За да се запишете, обадете се на контактния ни център: 02 920 09 01

Видео: Всичко за бременността в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Комбинация между специално внимание, висококвалифицирани медицински грижи и съпътстващи образователни инициативи в Медицински комплекс „Д-р Щерев” помага на бъдещите майки да преминат през своята бременност спокойни за своето здраве и здравето на носеното от тях дете и информирани за това, което им предстои. Така деветте месеца се превръщат от време на повишена отговорност и очакване в период на увереност и радост. Вижте видеото за изключителната пренатална грижа в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Ще научите много за образователните ни инициативи за бременни, който се провеждат от специалисти по здравни грижи.

Лекции по кърмене на Ла Лече Лига - обобщение

Вече няколко години Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е домакин на лекциите по кърмене, захранване и отбиване на Ла Лече Лига България. Това е чудесна подкрепа за всички майки, които искат да получат допълнителна информация за кърмене. Ла Лече Лига е неправителствена, доброволческа организация и всички лекции, срещи и консултации са безплатни и необвързани с рекламни или финансови интереси.

Други инициативи за бременни