Безопасно лято за най-малките – съветите на д-р Иван Стаменов

20170817_Blitz_Pediatar

Лятото съвсем не е към края си и децата продължават да се забавляват на морския бряг и сред планинската прохлада. За да бъде семейната почивка пълноценна, има няколко прости правила, които гарантират спокойствие и изпълнени с радост летни дни. Тези правила предлага на своите пациенти педиатърът д-р Иван Стаменов от Медицински комплекс „Д-р Щерев“  и първото условие, което той изрично подчертава, е да се уверите, че отивате на място с подходящи условия, които не нарушават режима на детето, включващ пълноценен сън, условия за хранене, нормална хигиена и безопасност. Ето и останалите:

Подгответе се
Сложете всичко необходимо в пътната аптечка – обезболяващо и температуропонижаващо средство, дезинфектиращи средства за обработка на повърхностни наранявания, кислородна вода, памук, марли, лепенки. Трябва да предвидите и микроклизмички за малкото дете и глицеринови свещички, средство против гадене и повръщане, против диария и за рехидратация, противоалергични средства – за вътрешно и локално приложение, съдосвиващи капки за нос, флакончета със стерилен физиологичен разтвор, обезболяващи капки за уши, антибиотични капки за очи. Препоръчително е да носите личната амбулаторна карта на детето, където е вписано всичко от раждането му до момента, напомня д-р Иван Стаменов и допълва, че алергиите се отбелязват с червено на първата страница. И не забравяйте да носите здравна книжка на детето.

Пътувайте правилно
Това е много важно, ако детето има проблеми с пътуването. Няма стопроцентово средство против гадене и повръщане, но все пак трябва да знаете, че не бива да храните детето поне половин час преди тръгване. Поставете го така, че да гледа напред. Давайте му леко охладена напитка на малки порции и ментови бонбони за смучене. Имайте предвид, че дефицитът на свеж въздух провокира гаденето. Ако пътувате с бебе в самолет, нека то да е на гърдата на майката по време на излитането и кацането. Непосредствено преди кацането, поставете на детето капки за нос със съдосвиващ ефект, за да предпазите евстахиевите тръби и тъпанчетата. За по-къси пътувания идеалният транспорт е автомобил.

Тенът не е за деца
Детето не се води на море, за да направи тен, защото това е опасно за него. Препоръчително е малкото дете да стои на сянка под чадъра. Ако е на слънце, то непременно трябва да бъде с шапчица и леко памучно облекло. Винаги нанасяйте слънцезащитен крем по откритите части на тялото. Къпането в морето е закаляваща процедура и удоволствие за детето, но преди всичко е важна неговата безопасност. С особено внимание трябва да се подходи към децата с повтарящи се възпаления на ухото, които могат да се къпят, но не бива да се гмуркат. Изобщо не бива да поглъщат вода, поради опасност от чревни инфекции. Дете, което не умее да плува, не бива да влиза без спасителна жилетка или пояс в морето. Не ползвайте надуваем дюшек при дете, което не умее да плува.

Пазете се от насекоми
Ухапването от кърлеж е опасно, тъй като насекомото може да бъде преносител на болести. Най-добрата защита е превенцията преди всичко чрез носене на подходящо облекло. След прибиране от разходка, внимателно огледайте детето – окосмената част на главата, около ушите, пъпа, в ингвиналните гънки, под мишниците, между пръстите на краката. При ухапване е важно да се знае, че при своевременно отстраняване на кърлежа в рамките на първото денонощие рискът от заразяване е минимален.
За общо предпазване от насекоми избягвайте дрехи с ярки цветове и употребата на силен парфюм. Не приемайте течности от непрозрачни шишета, защото в тях може да е попаднало насекомо. Използвайте репеленти, а при ужилване от пчела старателно отстранете жилото, без да притискате мехурчето, където се намира отровата. Най-честите реакции са оток, болезненост, зачервяване и сърбеж. В такива случаи използвайте локални противовъзпалителни средства. Могат да се наблюдават и т.нар. общи реакции, проявяващи се с оток на дихателните пътища. Детето може да получи уртикариален обрив и оток на лицето, клепачите и устните. При появата на подобна симптоматика, незабавно повикайте екип на бърза помощ. Междувременно дайте противоалергично средство, което ви е предписано по друг повод от вашия лекар в посочената доза.

При топлинен удар
Температурата на детето в тези случаи обикновено е над 40 градуса. То може да получи циркулаторен колапс, възможни са и гърчове, повръщане, диария. В тези случаи детето трябва да бъде охладено незабавно с влажни обвивания и хладка баня, с намокряне на кожата и охлаждане с ветрило или вентилатор. Необходимо е да се приложи парацетамол ректално. Спешно извикайте педиатър, защото пострадалото дете може да развие усложнения като оток на мозъка и нарушения в кръвосъсирването.

Повръщане и разстройство
Ако се стигне до това състояние, известно още като диспепсия, трябва да се преустанови храненето за 4–5 часа и да се дава на често малки порции вода или специален разтвор за рехидратация. Добре е да разполагате с бисквитена каша, пюре от ябълки и боровинки, ябълки, тиква и моркови, оризова каша, ябълкова и бананова каша. Класическата диета при диспепсия е банани, ябълки, ориз и сухар. При всички случаи на рязка промяна в състоянието на детето, трябва да направите консултация с педиатър.

Консултирайте се с педиатрите от специализирания кабинет на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ преди предстоящото семейно пътуване или след него. Проследете здравословното състояние на вашето дете, за да е спокойна лятната ви отпуска или завръщането ви след нея. Запишете своя час за профилактичен преглед на 02 920 0901)