Mamo

Мамология (мамография)

Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3 500 жени като всяка десета българка е застрашена от това заболяване. Най – ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит своевременно (в ранен стадий), ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия на развитието му.

Медицински комплекс “Д-р Щерев” предлага мамографско изследване и консултация/клиничен преглед от специалист – мамолог. Изследванията и консултациите се провеждат от доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит. Специализираният ни кабинет по мамология разполага с изключително модерно рентгеново мамографско оборудване за прецизен образ и качествена диагностика.

Mamograph_Dr.ShterevHospital

 

Какво е значението на профилактиката?

Туморите, вкл. рака на гърдата могат сравнително лесно да бъдат открити чрез изследване, наречено мамография (рентгенова снимка на млечните жлези). Това важи особено в случаите, когато ракът е в ранен стадий на развитие и все още е трудно да се установи чрез самоизследване. В тези случаи само мамографски може да се установят точковидните сенки (микрокалцификации) като единствен симптом за начални ракови изменения при каналчестия и лобуларен рак преди да се е образувала бучка. За установяване на образуванието чрез палпация са необходими около две години на развитие на рака. Главната задача при мамографското изследване е да се открие туморното образувание или бучката преди да стане доловима с палпация или самоизследване.

Какво представлява мамографията?

Мамографията е специфичен образен метод, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Посредством мамографията може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори. Това е единственият метод за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С негова помощ могат да се визуализират малки лезии, които не могат да бъдат палпирани. Мамографията се прилага както с диагностична цел – при пациенти с клинични оплаквания, така и с профилактична цел за ранно откриване на рак на млечната жлеза.

За кого са предназначени мамографските прегледи?

Профилактичните прегледи се извършват при жени, без оплаквания. Целта на превенцията е да се следи състоянието на млечните жлези и да се установи своевременно наличието на изменение. Като профилактичен метод, при жени без фамилна обремененост се препоръчва първите мамографии да се правят след 35 годишна възраст. Като профилактичен метод, при жени с фамилна обремененост обаче се препоръчва първите мамографии да се правят около 30 годишна възраст. На жени до 35 годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези). Изследването е по–подходящо за тази възрастова група, тъй като при него не се използват рентгенови лъчи и се позволява изобразяването на плътните млади гърди.

Как протича изследването?

Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения ренгенов образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите си. Млечната жлеза се поставя между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди. Със рентгеновия апарат – мамограф се правят рентгенови снимки (две проекции) на млечната жлеза. Извършването на изследването се контролира от лекар – специалист по образна диагностика и при необходимост може да бъде направена допълнителна снимка.

За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01