Ehomamo

Ехомамография

Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3 500 жени като всяка десета българка е застрашена от това заболяване. Най – ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит своевременно (в ранен стадий), ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия на развитието му.

Медицински комплекс “Д-р Щерев” предлага ехомамографско изследване и консултация/клиничен преглед от специалист – мамолог. Изследванията и консултациите се провеждат от д-р Росен Билчев, специалист по образна диагностика на заболяванията на млечната жлеза, доплерова ехография.

Какво представлява ехомамографията?

Ехомамографията е модерен образен метод позволяващ ранна диагностика на рака на млечната жлеза, при асимптомни жени чрез използване на ултразвукова апаратура с високочестотен трансдюсер. Чрез ехомамографията е възможно да се определят различните анатомични структури на млечната жлеза. Диагностицират се огнищни промени от кистозен, полусолиден и солиден тип като се определя формата, размера, ехоструктурата и топиката на лезията с възможност за Доплеров анализ на съдовите структури, като при внимателно интерпретиране на образа може с голяма сигурност да се разграничат видовете тъканни лезии. Прецизният диагностичен процес е предпоставка от една страна за постигане на възможно най-добрия индивидуален изход, а от друга за редуциране на ненужните хирургични интервенции.

За кого са предназначени ехомамографските прегледи?

Ехомамографията като безвреден метод е инициално образно изследване при жени под 35 годишна възраст, при бременност и кърмене, а също и задължителен диагностичен метод при жени от всички възрасти с рентгенологично неуточнена палпаторна находка особено при “плътна” и протезирана млечна жлеза, след лумпектомия и лъчетерапия, като ценен допълнителен метод към мамографската техника.

Как протича изследването?

Изследването се извършва винаги след добре снета анамнеза и прецизно извършена палпация. Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите си. Ехомамографията се извършва в гръбно положение, като пациентката поставя ръце зад главата си при ъгъл от около 30-35 градуса. По принцип изследването се извършва във всички фази на менструалния цикъл.

За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01