rmsh

Рак на шийката на матката

Какво е рак на шийката на матката?

Ракът на шийката на матката (РШМ) в световен мащаб е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 – 45 години. По своята същност, РМШ представлява неконтролируемо делене на увредени клетки в областта на маточната шийка. Маточната шийка е покрита с два вида епител – многослоен плосък епител и цилиндричен епител. Според това от кой вид епител произхожда, РМШ бива плоскоклетъчен карцином (засягащ плоския епител) и аденокарцином (развиващ се в канала на шийката на матката). Основният причинител на заболяването в 95-99,7% от случаите е човешкият папиломен вирус (ЧПВ).

Какви са симптомите на рак на шийката на матката?

Преканцерозите и ранните стадии на РШМ обикновено не са придружени с клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Основните признаци на напреднал стадий на РМШ са следните:

  • Кървене извън менструалния период, по време на гинекологичен преглед или полов акт;
  • Кървене след настъпване на климактериума; – Болки по време на полов акт; – Болки в таза;
  • Отслабване на организма.

Каква е заболеваемостта в България от рак на шийката на матката?

В България честотата на заболяването показва трайна възходяща тенденция – през последните години заболяват 1100-1200 жени годишно, а смъртните случаи са между 300 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РШМ и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка?

  • Редовни профилактични прегледи при акушер-гинеколог;
  • Ваксиниране преди започване на полов живот;
  • Култура на полово общуване.

Как се лекува ракът на маточната шийка?

Изборът на метод на лечение, зависи от стадия на заболяването. При своевременна диагностика – напълно лечим!