Paptest_1

Онкоцитонамазка

Какво представлява PAP – тестът (цитонамазката)?
PAP – тестът е микроскопско изследване на клетки от шийката на матката (цервикса) с цел ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Тестът е разработен през 1928 г. от патолога Джордж Папаниколау и затова е известен още като PAP–тест.

Кога се препоръчва PAP – тест (цитонамазка) и колко често?
Препоръчително е изследването да се провежда веднъж годишно при всички жени на възраст между 21 и 65 години, също така и при момичета под 21 години, които водят полов живот. При жени с повишен риск, изследването се провежда веднъж на шест месеца, или в зависимост от препоръката на лекаря. След 65 – 70 годишна възраст и преустановяване на активния полов живот, повечето жени могат да не правят изследването, при налични три отрицателни резултата в последните 10 години.

Каква е подготовката за PAP – тест (цитонамазка)?
Желателно е поне 24 ч преди цитонамазката да:
– не използвате вагинални тампони;
– не правите вагинални промивки;
– нямате сексуални контакти;
– не използвате вагинални глобули и кремове;
– нямате менструално кървене (оптималните дни за цитонамзка са 10 – 14 ден от менструалния цикъл).

Как се извършва PAP – тестът (цитонамазката)?
Процедурата е сравнително проста и безболезнена и отнема не повече от няколко минути. Извършва се в гинекологичен кабинет, жената се настанява на гинекологичния стол, като гинекологът поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на шийката на матката (portio vaginalis colli uteri – PVCU) и цервикалния канал (canalis cervicalis – CC). С помощта на четчица се вземат клетки от лигавицата на шийката на матката и цервикалния канал. *Взетите клетки се поставят в контейнер с консервиращ разтвор. В последствие клетките лесно се отделят от течността и практически нито една от тях не се губи. Пробата се изпраща в специализирана лаборатория наречена цитологична, където апарат обработва взетата проба като хомогенизира клетъчния материал в течността и не позволява образуването на струпвания от клетки; разпределя клетките в тънък единичен слой, прочиства от кръв, слуз и други артефакти, след това пробата се оцветява, фиксира и изследва под микроскоп от лекар – цитопатолог.

Какво се усеща по време на PAP – тестът (цитонамазката)?
Вземането на цитонамазка не е болезнено, въпреки това е възможно жената да усети лек дискомфорт или да има леко кръвотечение след вземането на материал.

Какви са възможните резултати от PAP – тестът (цитонамазката)?
Резултатите от цитологичното изследване (степента на промени в ядрото и цитоплазмата на клетката) се класифицират в пет групи по Папаниколау:
РАР I – нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение;
РАР II – клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение;
РАР III – съмнителен резултат;
РАР IV – наличие на единични ракови клетки;
РАР V – наличие на множество ракови клетки.

Ако резултатът от цитонамазката покаже група PAP ІІІ, ІV,V се назначават допълнителни изследвания за доуточняване на диагноза и лечение. Тези изследвания могат да бъдат повторен PAP – тест, HPV тест, колпоскопия (със или без биопсия), пробно абразио на цервикалния канал. Ако резултатите от допълнителните изследвания индицират преканцерозни промени, лекарят насочва жената за последващо лечение.

РЕЧНИК

-Биопсия: малка тъканна проба, която се взема от изменения участък на шийката на матката. 

-Колпоскопия: детайлен оглед на шийката на матката, влагалището и външните полови органи със специален микроскоп наречен колпоскоп.

-Конвенционален PAP – тест (цитонамазка): взетите клетки от шийката на матката и цервикалния канал се нанасят на предметно стъкло и се изпращат в специализирана лаборатория наречена цитологична лаборатория. След етапи на подготовка и оцветяване следва микроскопска оценка на находките.

Paptest_Thinprep_2*ThinPrep® PAP – тест (цитонамазка): взетите клетки от шийката на матката и цервикалния канал се поставят в контейнер с консервиращ разтвор. След етапи на апаратна обработка, подготовка и оцветяване следва микроскопска оценка на находките.

ThinPrep® PAP тестът е първото реално подобряване на традиционната РАР намазка от въвеждането й преди 50 години. Този нов тест осигурява ново ниво на надеждност на получените резултати. Разработен е така, че да се избегнат много от присъщите за традиционната РАР намазка недостатъци.

АГ болница “Д-р Щерев” препоръчва ThinPrep® PAP тест защото:

  • е с по – високо качество на пробата в сравнение с традиционната цитонамазка като се елиминират възпаленията в кръвта;
  • незадоволителните намазки намаляват с 94%;
  • се увеличава възможността за откриване на предракови изменения на маточната шийка;
  • дава възможност за допълнителни изследвания от наличната проба;
  • намалява броят на неизяснените случаи.
Paptest_Traditional_pap_3 Paptest_Thinprep_pap_4

 

Paptest_vzemane_proba_5

Вземане на клетки

Paptest_izmivane_6

Измиване

Paptest_zapechatvane_proba_7

Запечатване

Paptest_zarejdane_aparat_lab_8

Зареждане

Paptest_proces_lab_9

Процес

Paptest_screening_lab_10

Скрининг

-Маточна шийка: част от матката, отворена към влагалището. Покрита е с два вида епител (клетки) – многослоен плосък епител и цилиндричен епител. Плоският епител покрива ектоцервикса, а цилиндричният епител покрива ендоцервикса (вътрешната част на маточната шийка).

-Човешки папиломен вирус (HPV): двойно – верижни ДНК вируси от семейство Papilomaviridae, класифицирани по типове с номера според реда на откриването им. Основният причинител на РМШ в 95-99,7 % от случаите е Човешки папиломен вирус (HPV) и две трети, от които се падат на т.нар. високо рискови типове -16 и 18 тип.

-PAP – тест (цитонамазка): микроскопско изследване на клетки от шийката на матката (цервикса) с цел ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката.

-Спекулум: малък метален или пластмасов инструмент, който позволява да се визуализира добре шийката на матката.

-Рак на шийката на матката (РШМ): неконтролируемо делене на увредени клетки в областта на маточната шийка и тяхното натрупване една до друга. Ранната диагностика на заболяването увеличава шансовете за успешно лечение!

-Хистологично изследване: изследване само на тъкан.

-Цитологично изследване: изследване само на клетки.

-CIN (Цервикална интраепителна неоплазия): хистологична диагноза – получена при изследване на тъканите на маточната шийка.

За информация и записване на час:
За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359) 2 920 09 01