Paketi

Йога и йога за бременни

Elizabet_Trapchevska

Молим клиентите да заявяват тяхното присъствие на Йога заниманията по телефон, e-mail или чрез online записване.

 

 

Йога заниманията се провеждат в новата сграда, етаж 6, кабинети 602 (зала) и 603 (съблекалня).

 

 

График на заниманията:

  • Класическа йога:

Сряда от 19:00ч
Четвъртък от 13:30ч

  • Йога за бременни:

Понеделник от 13:00ч
Вторник от 18:00ч
Петък от 10:00ч

При желание на клиент могат да се провеждат индивидуални занимания по Йога след предварително запазен час.
Могат да бъдат сформирани групи в удобни за Вас часове, при желание на повече от двама души.

Йога занимания

Йога разглежда човек като цялостна система от тяло, ум и дух. Изпълнявайки Йога практики, се повлиява цялата тази система. Те постепенно правят тялото по-силно, по-гъвкаво, по-здраво и стабилно. По този начин се балансират и активизират, свързаните с функционирането му, енергийни потоци и физиологични процеси, което от своя страна постепенно води до хармонизиране на ума, подобряване на обменните процеси в тялото, изграждане на телесна и нравствена самодисциплина.
Йога означава дисципли¬на на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг от хора. Практикуването й може да се извършва от всеки. Предназначена е за обикновения чо¬век, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа или възраст. Няма нищо мистериозно в Йога. Нейната цел е чрез постепенни стадии да развива качества на ума, чрез които да се придобие самопознание за здра¬вословно функциониране на сетивата и тялото.
При нас ще намерите Йога занимания, провеждани от специализиран Йога практикуващ мед. рехабилитатор. При някои Йога практики има противопоказания за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Поради това е за препоръчване да уведомите за Вашето здравословно състояние. По този начин ще може да Ви бъде обърнато индивидуално внимание и дадени съвети, чрез които Йога практика та да спомогне и коригира здравословния Ви проблем. В допълнение на практикуването на Йога, организираните занимания могат да включват инструкции за правилно дишане, телодържание в ежедневието, съвети за облекчителни Йога пози в домашни условия и съвети за определени състояния, заболявания и дискомфорт в тялото.
Наред с благоприятните ефекти на Йогата върху ума, ще усетите положителни ефекти върху Вашето тяло, като:

  • • заздравяване на гръбначния стълб (паравертебралната мускулатура), както и благорпиятен и корекционен ефект при гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза и др.);
  • • стимулиране и балансиране жлезите на ендокринната система;
  • • повишаване кръвообращението, като се намалява холестерола и нивата на кръвната захар, както и повишаване лимфообръщението;
  • • положителен ефект върху имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;
  • • подобряване гъвкавостта и подвижността в сухожилията и ставите;
  • • засилване и тонизиране на мускулатурата и издръжливостта й;
  • • подобряване храносмилателната и отделителната система;

Хората, които же¬лаят да постигнат крепко физическо здраве, душевно спо¬койствие и да разширят своите психически възможности, могат да се възползват от благоприятните ефекти на провежданите Йога занимания при нас.

Йога за бременни

Неизброими са ползите за майката и детето, които може да им даде едно адекватно предродово обучение и следродилно възстановяване чрез Йога. Здравето има физически, психически, духовен, емоционален, морален и пр. аспект. Йога допринася за здравето. Практиките могат да започнат по всяко време – те винаги имат положителен ефект. Най-добрите резултати се получават, ако бъдещата майка започне от началните месеци на бременността. Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото. Подготвят областите и органите, имащи основно значение за износването на бебето и самото раждане. Те действат ефективно подготвяйки ставите, мускулите и целия опорно-двигателен апарат, като същевременно предотвратяват евентуалното получаване на разширени вени, схващания, отоци и др. Работят за гръбнака и мускулите на гърба или имат за цел преместването на тежестта на плода от таза, или укрепват коремната мускулатура без значение дали раждането е естествено или секцио. Йога спомага за изчистването на тялото от токсини и предотвратява често срещаните неразположения като гадене, повишено слюноотделяне, лошо храносмилане, констипация и др. Различни видове дихателни техники, приложими през периода на цялата бременност, пълноценно снабдяват организма на майката и детето с кислород, осигуряват отделянето на отпадните продукти, нормализират кръвното налягане и имат ободряващо и релаксиращо действие.
В късния етап на бременността Йога има основна роля като подготовка за самото раждане. Подготвят се еластичните връзки на изхода на таза, перинеума, мускулите на бедрата и пр. По този начин по-бързо се изтласква бебето и се скъсява времето за раждане. То става по-лесно и по-безболезнено, като се предотвратяват евентуалните разкъсвания във финалния етап на родовия процес. По-лекото и по-бързо раждане, освен че е предпочитано от майката, е много важно и полезно за детето. Раждайки се, бебето попада в нова, непозната за него, среда. Ако влизането му в нея е проблемно, това се отпечатва като неблагоприятна самскара (впечатление) в неговото съзнание. Практикувайки Йога, жената ражда с по-голяма сила и контрол при всяка контракция. По време на родовия процес от голямо значение е синхронът между дишането и физическата активност на родовия канал. Правилното дишане спомага да се намали умората, да се избегне страхът и ограничи болката. Йога е много полезна и за цялостното възстановяване на младата майка след раждане. Освен за възвръщане на добрата физическа форма, тя спомага за по-безболезнени вторични контракции. Практикува се и за поддържане на психическото и душевното равновесие на майката, за да не изпадне тя в депресия, преумора или неувереност при грижите за новороденото. Това е много важно условие и за успешното кърмене.