Paketi

Йога и йога за бременни

 

Повече информация за различните йога и пилатес занимания при нас можете да прочетете по-долу:

График на различните видове йога и пилатес занимания (моля, кликнете на надписа)

Ценоразпис на различните видове йога и пилатес занимания (моля, кликнете на надписа)

ВАЖНО:
*Молим клиентите да заявяват тяхното присъствие на Йога заниманията по телефон, e-mail или чрез online записване.

**Йога заниманията се провеждат в новата сграда на Медицински комплекс “Д-р Щерев”, етаж 6, кабинети 602 (зала) и 603 (съблекалня).

***Занимания по класическа Йога се провеждат само след предварително заявено присъствие поне 5 часа преди заниманията.

 

 

За връзка с нас:
- 0877 53 17 19
yoga@shterevhospital.com

При желание на клиент могат да се провеждат индивидуални занимания по Йога след предварително запазен час.
Могат да бъдат сформирани групи в удобни за Вас часове, при желание на повече от двама души.

 

Йога и Класическа Хатха йога

Йога разглежда човек като цялостна система от тяло, ум и дух. Изпълнявайки Йога практики, се повлиява цялата тази система. Те постепенно правят тялото по-силно, по-гъвкаво, по-здраво и стабилно. По този начин се балансират и активизират, свързаните с функционирането му, енергийни потоци и физиологични процеси, което от своя страна постепенно води до хармонизиране на ума, подобряване на обменните процеси в тялото, изграждане на телесна и нравствена самодисциплина.

Йога означава дисципли¬на на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг от хора. Практикуването й може да се извършва от всеки. Предназначена е за обикновения чо¬век, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа или възраст. Няма нищо мистериозно в Йога. Нейната цел е чрез постепенни стадии да развива качества на ума, чрез които да се придобие самопознание за здра¬вословно функциониране на сетивата и тялото.

При нас ще намерите Йога занимания, провеждани от специализиран Йога практикуващ мед. рехабилитатор. При някои Йога практики има противопоказания за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Поради това е за препоръчване да уведомите за Вашето здравословно състояние. По този начин ще може да Ви бъде обърнато индивидуално внимание и дадени съвети, чрез които Йога практика та да спомогне и коригира здравословния Ви проблем. В допълнение на практикуването на Йога, организираните занимания могат да включват инструкции за правилно дишане, телодържание в ежедневието, съвети за облекчителни Йога пози в домашни условия и съвети за определени състояния, заболявания и дискомфорт в тялото.

Наред с благоприятните ефекти на Йогата върху ума, ще усетите положителни ефекти върху Вашето тяло, като:

  • • заздравяване на гръбначния стълб (паравертебралната мускулатура), както и благорпиятен и корекционен ефект при гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза и др.);
  • • стимулиране и балансиране жлезите на ендокринната система;
  • • повишаване кръвообращението, като се намалява холестерола и нивата на кръвната захар, както и повишаване лимфообръщението;
  • • положителен ефект върху имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;
  • • подобряване гъвкавостта и подвижността в сухожилията и ставите;
  • • засилване и тонизиране на мускулатурата и издръжливостта й;
  • • подобряване храносмилателната и отделителната система;

Хората, които же¬лаят да постигнат крепко физическо здраве, душевно спо¬койствие и да разширят своите психически възможности, могат да се възползват от благоприятните ефекти на провежданите Йога занимания при нас.

Йога за бременни

Неизброими са ползите за майката и детето, които може да им даде едно адекватно предродово обучение и следродилно възстановяване чрез Йога. Здравето има физически, психически, духовен, емоционален, морален и пр. аспект. Йога допринася за здравето. Практиките могат да започнат по всяко време – те винаги имат положителен ефект. Най-добрите резултати се получават, ако бъдещата майка започне от началните месеци на бременността. Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото. Подготвят областите и органите, имащи основно значение за износването на бебето и самото раждане. Те действат ефективно подготвяйки ставите, мускулите и целия опорно-двигателен апарат, като същевременно предотвратяват евентуалното получаване на разширени вени, схващания, отоци и др. Работят за гръбнака и мускулите на гърба или имат за цел преместването на тежестта на плода от таза, или укрепват коремната мускулатура без значение дали раждането е естествено или секцио. Йога спомага за изчистването на тялото от токсини и предотвратява често срещаните неразположения като гадене, повишено слюноотделяне, лошо храносмилане, констипация и др. Различни видове дихателни техники, приложими през периода на цялата бременност, пълноценно снабдяват организма на майката и детето с кислород, осигуряват отделянето на отпадните продукти, нормализират кръвното налягане и имат ободряващо и релаксиращо действие.

В късния етап на бременността Йога има основна роля като подготовка за самото раждане. Подготвят се еластичните връзки на изхода на таза, перинеума, мускулите на бедрата и пр. По този начин по-бързо се изтласква бебето и се скъсява времето за раждане. То става по-лесно и по-безболезнено, като се предотвратяват евентуалните разкъсвания във финалния етап на родовия процес. По-лекото и по-бързо раждане, освен че е предпочитано от майката, е много важно и полезно за детето. Раждайки се, бебето попада в нова, непозната за него, среда. Ако влизането му в нея е проблемно, това се отпечатва като неблагоприятна самскара (впечатление) в неговото съзнание. Практикувайки Йога, жената ражда с по-голяма сила и контрол при всяка контракция. По време на родовия процес от голямо значение е синхронът между дишането и физическата активност на родовия канал. Правилното дишане спомага да се намали умората, да се избегне страхът и ограничи болката. Йога е много полезна и за цялостното възстановяване на младата майка след раждане. Освен за възвръщане на добрата физическа форма, тя спомага за по-безболезнени вторични контракции. Практикува се и за поддържане на психическото и душевното равновесие на майката, за да не изпадне тя в депресия, преумора или неувереност при грижите за новороденото. Това е много важно условие и за успешното кърмене.

Виняса флоу Йога

Виняса флоу е плавният неспирен поток на преминаване от една поза в друга, съчетавайки дъх и движение в едно. Това е динамична, силна и плавна практика, която разкрива нашия творчески потенциал.

Виняса флоу е подходяща за енергични хора. Тя тонизира, укрепва и увеличава енергията на тялото и практикуването й ще ви накара да почувствате своите сила, гъвкавост и издръжливост, като осъзнаете интелигентността на тялото си. При нея тялото прелива от поза в поза, така както вибрира енергията във Вселената.

Повечето учители я обясняват като свързване на една поза с друга незабелязано, но всъщност всяка поза, която се изпълнява свързано и с подходящо дишане, е Виняса. Тялото променя позицията си от изправено вертикално до хоризонтално или обърнато обратно, съответно енергийният поток се разлива равномерно и плътно във всички части на тялото и духа. По време на този сеанс йога разпростира благотворното си влияние върху фигурата, здравето и красотата – физическа и духовна.

Пранаяма и релаксация са заключителните части на сеанса.

Йога за мама и бебе

Чрез заниманията, водени от инструктор и провеждани в приятната компания на вашето бебе, преодоляването на следродилната депресия и възтановлаяването на пссихоемоционалното състояние става по-лесно. Заниманията сближават майката и бебето и отглеждането му става една по-приятна част от ежедневието.

Наравно със мама, бебето получава безброй позитиви от самата практика – мама се учи кака да облекчи дискомфорта в тялото си и също така да прави масаж на детето си. За бебето това са първите стъпки към неговото правилно изграждане на двигателни навици. Освен ползи за неговото физическо развитие, има и социални – то общува с други бебета.

Групата се посещава от бебета от 40-ия им ден до прохождането, като упражненията, които се изпълняват с помощта на майките, са различни според възрастта и етапа на развитие.

Акцент на заниманията е възстановяването на майката след раждане и първите стъпки на развитие на нейното бебе да вървят ръка за ръка. Посетителите могат да бъдат спокойни и рекалсирани в една приятна обстановка, подкрепени от йога инструктор, който е медицински рехабилитатор и е полезен за изграждането на балансирано тяло и правилно развитие на бебчетата.
Необходимите аксесоари за посещаването на занимания по Йога мама и бебе са:

  • • одеалце за бебето, върху което да се провежда практиката;
  • • храна и вода за бебето;
  • • памперс и чисти дрешки.

Майките могат да посетят заниманията и с колички, тъй като има място за тяхното оставяне. След заниманията, при нужда, майките могат да останат да нахранят бебетата си. Залата е с подходяща стайна температура.

Пилатес

Пилатес е метод за упражнения, разработен от Джоузеф Пилатес, който набляга на балансираното развитие на тялото чрез придобиване на сила, гъвкавост и усет чрез ефикасни и красиви движения. Едно от най-големите предимства на метода е, че работи добре при различни типове хора. Най-големите плюсове от упражненията Пилатес, които хората наблюдават, са повишената сила, подобрения силует и енергичността в ежедневието. Пилатес е адаптивен метод. Модифицирането на упражнения за различни хора е ключът за успеха на метода.

Всички упражнения са разработени в различни варианти и така тренировката може да бъде лека или предизвикателна в зависимост от настроението и възможностите ви.

Основната цел на упражненията Пилатес е да заздравят мускулите, свързани с гръбнака и тези, намиращи се около и в дъното на коремната кухина.

При “Пилатес” се използват по-малки предмети като топки, ластици, пружини и гирички, които служат за нарушаване на равновесието и карат мускулите, които отговарят за стабилизирането на тялото, да се съкращават. Всяко упражнение има три нива на трудност – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Интензивността на движенията зависи от индивидуалната форма.

Йогалатес

Йогалатесът е двигателна практика, която съчетава гъвкавостта и хармонията на йога и стягането на мускулите, характерно за пилатеса. Това е високоефективна система, с която тялото става гъвкаво и грациозно. Сред основните плюсове на тази иновативна физическа практика е, че е подходяща за всякакви възрасти, тъй като предлага ниво на натоварване около средното. Заниманията не изискват специални уреди, затова човек може да прави йогалатес навсякъде.

Нашите инструктури

С развитието на нашата дейност се стремим да разширим разнообразието от групови занимания, които спомагат правилното двигателно всекидневие и подобряват общата здравна профилактика.

Йога съчетава спокойствието на ума и здравето на тялото. Посетете новосформираните групи по Йога и Пилатес занимания, водени от нашите медицински специалисти. Така не само ще направите движението ваш всекидневен приятел, но и ще можете да се справите с конкретни здравословни проблеми.

Запознайте се с нашите инструктури, които съчетават умението да водят групови и индивидуални занимания с практиката на опитни медицински лица.

Elizabet_TrapchevskaЕлизабета Трпковска – йога инструктор, медицински рехабилитатор, ерготерапевт
Занимава се с йога от 9 години, а като водещ на групови занимания – в последните 3 години. Води часове по класическа Хатха йога, Йога за бременни и Йога за мама и бебе. Съчетава йога практиките с професията си на рехабилитатор и провежда физиотерапевтични, рехабилитационни и SPA терапии.
Има бакалавърска степен по “Медицинска рехабилитация” от Медицински университет, Медицински колеж „Йорданка Филаретова” и магистърска степен по специалност “Ерготерапия” от Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Медицински факултет.

Допълнителна квалификация:
Hatha, Vinyasa flow & Astanga Yoga – World Peace Yoga School, Yoga Teacher Training Course in Rishikesh, India
Йога за бременни – Квалификация за преподаватели по йога през бременността, сертифициран към YOGA ALLIANC, България
Йога мама и бебе – Certified baby yoga instructor, UK London “To Baby and Beyond”
Курс по кинезиотейпинг – НСА “Васил Левски”
SPA терапии – Професионален учебен център EliYani

 

Елица ВачковаЕлица Вачкова – йога инструктор, кинезитерапевт
Занимава се с йога от 13 години, като преподава в последните 3 години. Провежда занимания по Виняса флоу йога, класическа Хатха йога, Йогалатес и Пилатес.Има бакалавърска степен по специалност „Кинезитерапия” и магистърска степен по специалност “Кинезитерапия в ортопедията и травматологията” в НСА “Васил Левски”.

Допълнителна квалификация:
Yoga teacher training, Vinyasa yoga and Prana exercises – Pranavayu techniques, Dubai
Йогалатес и Пилатес – Реформер курс, България