Димитър Баров

Димитър Баров

Длъжност
Старши ембриолог на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Контакти
Медицински комплекс „Д-р Щерев”
ул. „Христо Благоев“ №25-31, ж.к. „Разсадника“, гр. София
02 920 0901

 

Димитър Баров е сред пионерите на инвитро методиката в България. Завършил е Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с Магистърска степен по биохимия и физиология на човека и животните. Известно време работи в БАН. По-късно постъпва на работа в андрологичното отделение на Медицинска академия, където се запознава със сложността на мъжкия стерилитет и с механизмите на неговото лечение.

През 1984 година въвежда за нуждите на практиката метода за оценка на мъжкия стерилитет с т.н. „Хамстеров тест”. Работата с този тест му дава основа за успешното внедряване на инвитро оплождането.

През 1988 г. започва да работи в звеното за АРТ в „Майчин дом” под ръководството на проф. Атанас Щерев. Благодарение на научната подготовка и практическите усилията на ембриолог Баров, през 1997 г. за първи път в клиничната практика в България успешно се прилага метода ИКСИ (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) с раждането на първото бебе чрез този метод.
Димитър Баров е участвал в обучението на повечето ембриолози в България, които работят в областта на прилагане на ин витро оплождането. Той е автор е и съавтор в над 60 научни публикации, засягащи въпросите за лечение на стерилитет. Участвал е в редица национални и международни форуми. Негова професионална гордост са над 1200 деца, заченати и родени благодарение на методите на асистираните репродуктивни техники.

 

Членство в съсловни организации
European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)
Българска асоциация по репродуктивно здраве;
Българска асоциация по репродуктивна човешка ембриология – съучредител и член на УС

Ембриология

Видео: Нашите биолози и ембриолози

Гледайте емоционалния разказ за отговорната и вдъхновяваща професия на "композиторите" на радостта или биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Видео: Благовещение при нас

Гледайте един емоционален разказ за празника, в който са отразени прекрасните чувства на нашите лекари, ембриолози, биолози и акушерки при срещата с малките слънчица, на които са помогнали да се появят на бял свят. Благодарим на нашите пациенти за искрените поздрави от сърце, които отправиха към нашите специалисти!

Видео: История на инвитрото в България

Гледайте емоционалния разказ на проф. Атанас Щерев и представители на екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев" за развитието на инвитро методиката в България.

Ембриолози и биолози