Insemination

Вътрематочна инсеминация при нас – какво ви предстои

 

Стъпка 1 | Съставяне на протокол за вътрематочна инсеминация

Стъпка 2 | Изследвания съгласно Наредба 28 за дейности по асистирана репродукция (Издадена от Министерството на здравеопазването, Обн. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г., последно изм. ДВ. бр.34 от 15 Април 2014 г.)

за жената: СПИН, Сифилис, Хепатит В, Хепатит С, Микробиология на влагалищен секрет, Цитонамазка.

за мъжът: СПИН, Сифилис, Хепатит В, Хепатит С, Микробиология на еякулат.

Стъпка 3 | Попълване на информирани съгласия за провеждане на вътрематочна инсеминация

Стъпка 4 | Проследяване на цикъла

  • Ултразвукови прегледи по схема в определени дни от менструалният цикъл;
  • Изследване нивата на хормоните LH и Estradiol.

В повечето случаи са валидни следните правила: при условие, че инсеминацията ще се прави със хормонална стимулация, пациентката трябва да посети клиниката между 2-ри и 3-ти ден от менструалния цикъл. Ако инсеминацията се прави без стимулация, дните за посещение са между 9-ти и 11-ти ден, при 28 дневен цикъл.

Стъпка 5 | Таймиране на овулацията

Когато доминантният фоликул достигне 18 -20 мм в диаметър и ендометриумът (дебелината на маточната лигавица) е подходящ за  таймиране на овулацията се назначава hCG инжекция (човешки хорион гонадотропин), например Pregnyl, Ovitrelle или Choriomon.

С прилагането на hCG инжекцията се индуцира и таймира овулацията. Инсеминацията обикновено се извършва на 36-ия – 40-ия час след повишаване нивата на LH. За стимулирани цикли инсеминацията обикновено се извършва около 40 часа след поставянето на hCG инжекцията.

Стъпка 5 | Подготовка на материала за вътрематочна инсеминация

  • Съпружеска вътрематочна инсеминация (IUI-H)

sperm_bankПреди насрочената дата за инсеминация е необходимо партньорът да спазва полово въздържание в продължение на 3 – 5 дни, както и да избягва приема на алкохол. През последните две седмици съпругът/партньорът не трябва да е приемал антибиотици и антиалергични медикаменти.

Два часа преди инсеминацията, партньорът дава материал – свеж еякулат. Материалът се обработва, като се селектират най-подвижните и качествени сперматозоиди, отстраняват се неподвижните сперматозоиди, семенната плазма, левкоцитите, бактериите и други клетки и се оставя да престои в инкубатор. Обработената семенна течност е специално етикетирана (име и фамилия на жената, вида инсеминация, тип катетър). Върху пробата се поставя уникален идентификационен номер.

В случай на отсъствие на партньора в деня на инсеминацията, процедурата може да се извърши със предварително замразен материал.

  • Донорска вътрематочна инсеминация (IUI-D)

obrabotkaВ случаите, когато се извършва вътрематочна инсеминация с донорски сперматозоиди, пациентката предварително е получила цялата информация за наличните донори в криобанката. Медицински комплекс “Д-р Щерев” използва материал от Cryos International - сертифицирана спермална банка базирана в Дания, одобрена от Агенция по трансплантация и всички процедури по набиране на донори, транспорт и съхранение на материалите, отговаря напълно на българското законодателство (Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. на МЗ).

Всички донори са изследвани за трансмисивни заболявания и имат направен генетичен скрининг. Съгласно българското законодателство, донорството е анонимно.

Предварително се предоставя каталог с донори, в който е включена информация за раса, националност, цвят на очите, коса, ръст, тегло, професия и кръвна група.

Съществуват и донори с т.нар. разширен профил, със снимки на донорите, като деца и допълнителна информация за родословието му. Някои от донорите пишат и есета на тема „Защо станах донор?”, откъдето може да се види и почерка на донора. Обикновено се избират 3 донора, които се подреждат по желание. Причината за това е, че поради големия брой процедури, материалът от първия донор може да бъде изчерпан.

Стъпка 6 | Вътрематочна инсеминация

Вътрематочната инсеминация е бърза и безболезнена процедура, извършва се в специална манипулационна в сектора по асистирана репродукция (3 етаж), жената е настанена на гинекологичен стол, поставя се спекулум и се прави тоалет. Непосредствено преди инсеминацията, биологът предоставя на пациентката и лекуващия лекар информацията, посочена на етикета, с цел гарантиране сигурността на пробата.

Процедурата продължава кратко време – около 5 – 10 минути заедно с подготовката – пациентката е в легнало положение, обработената семенната течност се инжектира в маточната кухина с помощта на стерилен еднократен катетър, след което катетъра се фиксира и жената остава да лежи за около 30-40 минути.

След инсеминацията могат да се назначат лекарствени продукти за лутеална поддръжка до теста за бременност. По принцип не е необходимо спазването на по-специален режим след инсеминация. В случай, че не се чувствате добре, ви препоръчваме да си почивате и да избягвате прекомерните натоварвания.

Понякога се налага инсеминацията да се направи в два последователни дни, а именно:

  • при наличие на повече от един фоликул, единият от които е овулирал, а другият предстои да овулира;
  • при установена ниска биологична преживяемост на сперматозоидите.

Тестът за бременност се прави 14 дни след процедурата.

MD002200