macs

Отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS)

Какво представлява:

MACS или Magnetic-activated cell sorting е лабораторна техника за изолиране на сперматозоиди с ниска оплодителна способност (сперматозоиди с увредена/фрагментирана ДНК) и подбор на такива с високи шансове за оплождане.

Каква е целта:

Важна особеност в приложението на този метод е, че сперматозоидите с фрагментирана ДНК обичайно имат нормална морфология и подвижност и не подлежат на идентифициране и отстраняване с класическите техники за предварителна обработка на спермалната течност. Именно това провокира търсенето на възможности за отстраняването им от еякулата, като крайната цел е подобряване на качеството на сперматозоидите, използвани при АРТ.

С какво помага:

Методът MACS отстранява ДНК фрагментираните сперматозоиди, като позволява подбор на тези с най-добрихарактеристики и най-високи шансове за оплождане на яйцеклетката.

При кои случаи се прилага:

  • влошени показатели на спермограмата;
  • понижени показатели за качество на ембрионите (от предишна/и процедура/и);
  • повтарящи се имплантационни неуспехи.

 Методът MACS се прилага в Медицински комплекс “Д-р Щерев” от 2010 година. Според резултатите, методът е успешно приложен при 30% от двойките със стерилитет, т.е. налице е постигната бременност. Касае се за двойки, с една или повече неуспешни АРТ процедури.