LEI

Локална лезия на ендометриума (LEI)

Какво представлява:

Техниката LEI (Local Endometrial Injury) или локална лезия на маточната лигавица е предназначена за подобряване на дебелината на лигавицата на матката с цел успешна имплантация на ембрионите след инвитро/ИКСИ процедура. Прилага се в предшестващ процедурата месечен цикъл. Техниката на манипулацията се състои в безболезнено въвеждане на много тънък катетър в матката под ехографски контрол. Крайният ефект се наблюдава в следващия месечен цикъл, като ендометриумът може да увеличи дебелината си с до около 30%.

Каква е целта:

Чрез LEI се провокира нарастването на ендометриума през следващия цикъл, когато е планиран ембриотрансфер.

С какво помага:

Под влиянието на хормони лигавицата на матката претърпява някои типични промени по време на менструалния цикъл. Редица клинични проучвания показват, че дебелината и структурата на лигавицата на матката (ендометриума) са от голямо значение за резултата от асистираните репродуктивни технологии (АРТ). При LEI се отнема част от лигавицата под формата на тънки линии (щрих-абразио), което стимулира собствените растежни тъканни фактори.

При кои случаи се прилага:

  • при тънка маточна лигавица;
  • при всички пациентки, на които предстои процедура по асистирана репродукция с цел подобряване на рецептивността на лигавицата.

 

cell