Д-р Наталия Тръпчевска участва в Европейската конференция по човешка генетика

Trapchevska

Д-р Наталия Тръпчевска от генетичната лаборатория на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ участва с постер в научната програма на провелата се в Копенхаген Европейска конференция по човешка генетика. Нейният принос към съдържанието на събитието беше на тема „Цялостно геномно проучване на семейство с Майер-Рокитански-Кустер-Хойзер синдром“ – сложна материя, която обаче обогатява теоретичната подготовка и практическата приложимост на работата на специалистите в нашата болница.

„За мен най-впечатляващи бяха сесиите за следващото поколение на клиничната генетика, уъркшопите и обучителните семинари, насочени към обучаващите се в сферата на клиничната генетика. Възможността да се чуе мнението и съветите на едни от най-известните и опитни учени е дълбоко вдъхновяващо преживяване за всички присъстващи“, сподели след завръщането си от Копенхаген д-р Тръпчевска. Тя разказа, че по време на научния форум са се коментирали ползите от прилагащите се в момента техники в областта на клиничната генетика, обсъждани са и възможностите за тяхното оптимизиране. Подобни събития неминуемо мотивират участниците за иновативност в работата им и споделяне на резултатите с цел откриване на отговори на все още непреодолимите загадки пред генетиката.

„Международните конференции от този мащаб дават възможност за среща с различни специалисти със сходни интереси, а именно споделяне на опит, знания и впечатления в научната сфера. А това е единственият начин за прогрес в една област. Представителите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ взехме активно участие в събитието, защото това е единственият начин да гарантираме на пациентите си най-високо качество на всекидневната ни работа“, сподели още д-р Тръпчевска. Заедно с нея в Европейската конференция по човешка генетика в Копенхаген участие взе генетичният ни консултант доц. д-р Иванка Димова.