Хистеросалпингография (HSG)

Какво представлява хистеросалпингографията?

Хистеросалпингографията (или т.н. “цветна” снимка) представлява рентгеново изследване с цел визуализация и установяване състоянието на фалопиевите (маточните) тръби и тяхната проходимост, визуализира се също така и маточната кухина и отчасти цервикалния канал. За да се извърши рентгеновото изследване се използва контрастно вещество.

В кои случаи се препоръчва хистеросалпингография?

Изследването се препоръчва, като основно изследване за установяване на:

  • проходимост на маточните тръби;
  • формата и големината на маточната кухина;
  • наличието на вродени малформации маточните тръби и кухина.

Кога се извърша хистеросалпингография, и кога не е препоръчителна?

Деня за извършване на хистеросалпингография се определя от менструалния цикъл на жената. Това са дните между 8-12 ден от цикъла (брои се от първият ден на ясно изразеното кървене).

Не се извършва хистеросалпингография при: съмнения за бременност, менструация, тазово възпаление или нелекувана полово-предавана болест, сериозни бъбречни или сърдечни проблеми, чувствитеност към контрасното вещество, скорошен кюртаж или безпричинно вагинално кръвотечение.

Каква е подготовката за хистеросалпингография?

  • в предходния менструален цикъл се прави изследване за хламидии и микробиологично изследване на влагалищен секрет с цел установяване на евентуална инфекция. При наличието на такава – първо се лекува инфекцията, като се изолират бактериите, след това се прави контролно изследване;
  • да няма полови контакти от началото на менструалния цикъл в който е планирано да се направи изследването;
  • в деня на изследването или 1 ден преди това се взема кръв за изследване на ПКК и СУЕ – сутрин “на гладно” за изключване на възпалителен процес.

Как се извършва хистеросалпингография?

Изследването се прави в специализирания кабинет по образна диагностика. Извършва се от гинеколог и рентгенолог. Жената трябва да бъде с изпразнен пикочен мехур. Настанява се (ляга) на масата със свити в коленете крака (в гинекологично положение). Лекарят поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на шийка на матката и внимателно се почиства влагалището. След това през цервикалния отвор се въвежда гъвкав, мек и тънък катетър. Контрастното вещество се поставя в спринцовка и внимателно се въвежда през катетъра. Ако фалопиевите (маточни) тръби не са запушени, контрастното вещество преминава през тях и се излива в коремната (абдоминална) кухина, където ще се абсорбира естествено от тялото. Ако фалопиевите тръби са запушени от сраствания контраста няма да може да премине през тях. След вливането на контрастното вещество се прави и самата рентгенова снимка. По време на снимката, жената не трябва да бъде със свити в коленете крака. След като процедурата приключи, инструментите се отстраняват. Жената може да полежи известно време, ако има нужда да се възстанови от евентуални болки.

При необходимост е възможно процедурата да бъде извършена под краткотрайна венозна анестезия. В този случай е задължително жената да бъде консултирана предварително от анестезиолог.

Снимката се разчита от рентгенолог, но интерпретирането на резултата се извършва от акушер-гинеколог (лекуващия гинеколог).

Какво се усеща по време на хистеросалпингография?

Възможно е жената да усети спазми подобни на менструални болки по време на изследването. Силата и времетраенето на спазмите зависи от състоянието на фалопиевите тръби. Препоръчва се седмица след изследването да няма полови контакти.

Необходимо ли е запазване на час за хистеросалпингография?

За извършване на хистеросалпингография е задължително предварителното запазване на час.