AH840x500

Асистиран хетчинг - акценти

- В световен мащаб техниката се прилага за първи път през 1989 г., а в практиката на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се внедрява през 2000 г.

- Най-съвременният метод за прилагане на асистиран хечинг, използван в болницата, е посредством лазер.

- Запознайте се с техниките за повишаване на успеваемостта на инвитро от специалното ни видео по-долу.

Асистиран хетчинг с лазер (AH)

Какво представлява?
Хетчингът (излюпването) е естествен процес, при който бластоцистът излиза от зона пелуцида – многослойната гликопротеинова обвивка, заобикаляща яйцеклетките и ембрионите. Асистираният хетчинг е процедура, при която изкуствено се изтънява или пробива зона пелуцида, като целта е увеличаване на шансовете на ембриона за успешно имплантиране в лигавицата на матката.

За първи път този метод се прилага през 1989 година, а в Медицински комплекс „Д-р Щерев” – от 2000 година. Техниките за асистиран хетчинг са механични, химични и с лазер. При механичните се изтънява и пробива зона пелуцида с микропипети. Химичните включват използването на киселинни разтвори, най-често тироиден разтвор и протеинази.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев” се прилага техниката на асистиран хетчинг с лазер. Това е най-съвременният и даващ най-добри резултати начин. Техниката представлява поставяне на ембрионите в специална хранителна среда под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма и лазерният лъч се позиционира върху нея. Програмата е създадена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите.

Чрез приложението на асистиран хетчинг с лазер обвивката може да се изтъни или напълно да се отвори, за да може през нея ембрионът по-лесно да се „излюпи”, когато настъпи времето му за имплантация. Това „излюпване“ (hatching) е напълно естествен процес, който и в естествени условия предхожда имплантацията.

Как помага?
Техниката подпомага естествения процес на „излюпване”, който понякога е затруднен или невъзможен поради удебелена или много твърда обвивка на ембриона.

Кога се прилага?
Асистираният хетчинг се прилага при:
- напреднала репродуктивна възраст на жената (> 35 г.);
- високи нива на фоликулостимулиращия хормон (FSH);
- удебелена зона пелуцида (>13 µm);
- предишни неуспешни ин витро процедури (>2 бр.);
- при трансфер на размразени ембриони поради вероятното втвърдяване на зона пелуцида.

 
Техники за повишаване на успеваемостта - свържете се с нас

Запознайте се с композиторите на радостта – ембриолозите и биолозите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които всекидневно прилагат високоспециализирани техники за повишаване шансовете на двойките със стерилитет за успех -  кликнете тук.  

Запишете своя час за консултация с репродуктивен специалист на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Техники за повишаване на успеваемостта при инвитро

Гледайте анимирано видео, чрез което по ясен и забавен начин ви запознаваме с високоспециализираните процедури, които се извършват в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.  От видеото ще получите информация за различните допълнителни техники и методики, които увеличават шанса за успех при инвитро процедура.  Ще научите кога, с каква цел и при кои случаи се прилагат различните допълнителни методики.

Видео: Радостта, която създаваме

Гледайте последно видео, за да видите как сложните имена на различните инвитро лабораторни техники се превръщат в най-голямото щастие за доверилите ни се пациенти!

Техники за повишаване на успеваемостта - обобщение

С над 25 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. За последните години постигнатите бременности при двойки с различни типове и причини за стерилитета са се увеличили значително. Причината за повишената успеваемост при инвитро е именно използването на най-съвременните допълнителни техники, които помагат там, където природата се затруднява.

Допълнителни техники при инвитро