embryoscope_840x500

Ембриоскопия (ембриоскоп) - акценти

- Ембриоскопията или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микро-камера. Тя позволява да се подберат ембрионите с най-висок шанс за раждане на здраво бебе.

- Продължителното наблюдение на ембрионите преди тяхната имплантация в матката позволява да се разграничат качествените от негодните за имплантация ембриони.

- Запознайте се с техниките за повишаване на успеваемостта на инвитро от специалното ни видео по-долу.

Ембриоскопия (приложение на ембриоскоп)

Какво представлява?
Ембриоскопията или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микро-камера. Тя позволява да се подберат ембрионите с най-висок шанс за раждане на здраво бебе.

Ембриоскопията или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микро-камера (т.нар. ембриоскоп). Наблюдението се осъществява в специален инкубатор, който осигурява всички необходими условия за развитие на ембрионите, наподобяващи тези в маточното тяло. Микро-камерата заснема ембрионите на определени интервали по време на тяхното делене от първи до пети ден на оплождането им, без да ги уврежда или пречи на тяхното развитие. Така се получава наслагване на образ, подобен на филм. Ембриоскопията е аналогична на поставяне на камера в матката на жената.

Наблюдавани директно в инкубатора, ембрионите не се подлагат на излишен стрес при тяхното изнасяне извън апаратурата за допълнителна оценка. Чрез специален софтуер и с помощта на опитен и обучен специалист се осъществява детайлната им и пълна оценка преди тяхната имплантация – както по отношение на темпа на делене, така и на времевите интервали между различните деления (дробене) на ембрионите.

Софтуерът позволява степенуването на ембрионите от най-добър за имплантация до най-неадекватен по отношение на динамиката на деленето.

Как помага?
Ембриоскопията предоставя много ценна информация за действителното „поведение” на ембриона в процеса на деленето на клетките му, включително и за евентуални грешки в развитието. Това позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал.

Тази технология позволява да се изберат ембрионите с най-висок шанс за раждане на здрав и жизнен плод. Това е особено важно при пациентки с добър отговор на стимулацията, защото така може да се подберат ембрионите с най-добри характеристики за имплантация сред видимо сходните по качество и морфология ембриони за трансфер, като се проследи тяхната история на делене. Според някои проучвания, продължителното наблюдение на ембрионите преди тяхната имплантация в матката позволява да се разграничат до някаква степен ембрионите с хромозомни аномалии от тези без.

На базата на наблюдението и оценката добрите ембирони се класифицират в три категории – ниска, средна и висока степен на имплантация. Процентът бременности, постигнат с трансфер от групата с най-добри ембриони по тази оценка, е 60%. За сравнение, процентът бременности в средната група е 56%, а в тази с ниска степен на имплантация – 48%. Това изследване потвърждава наблюдението на специалистите за връзката между скоростта и темпа на делене и развитие на ембрионите, аномалиите по време на дробенето и процента постигнати бременности.

Кога се прилага?
Ембриоскопията се прилага при:

- добър отговор на контролираната овариална хиперстимулация и голям брой добити ембриони – над 6-7 нормално оплодени зиготи (оптимално от 9 до 16 зиготи), като целта при тези пациенти е да се подберат ембрионите с най-висок имплантационен потенциал за раждане на жив и здрав плод;
- при няколко неуспешни инвитро опита – при тези пациенти целта е да се идентифицират причините за имплантационния неуспех чрез проследяване особеностите в развитието на ембрионите; за тези пациенти резултатът от наблюдението има по-скоро информативен характер, даващ основание за промяна на подхода при следващ опит.
Техники за повишаване на успеваемостта - свържете се с нас

Запознайте се с композиторите на радостта – ембриолозите и биолозите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които всекидневно прилагат високоспециализирани техники за повишаване шансовете на двойките със стерилитет за успех -  кликнете тук.  

Запишете своя час за консултация с репродуктивен специалист на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Техники за повишаване на успеваемостта при инвитро

Гледайте анимирано видео, чрез което по ясен и забавен начин ви запознаваме с високоспециализираните процедури, които се извършват в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.  От видеото ще получите информация за различните допълнителни техники и методики, които увеличават шанса за успех при инвитро процедура.  Ще научите кога, с каква цел и при кои случаи се прилагат различните допълнителни методики.

Видео: Радостта, която създаваме

Гледайте последно видео, за да видите как сложните имена на различните инвитро лабораторни техники се превръщат в най-голямото щастие за доверилите ни се пациенти!

Техники за повишаване на успеваемостта - обобщение

С над 25 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. За последните години постигнатите бременности при двойки с различни типове и причини за стерилитета са се увеличили значително. Причината за повишената успеваемост при инвитро е именно използването на най-съвременните допълнителни техники, които помагат там, където природата се затруднява.

Допълнителни техники при инвитро