Оперативни интервенции и процедури, извършвани при нас

Операция при нас - какво ви предстои

Ко-култивирането подготвя ембрионите за среща с майчиното тяло

co-cult_450x250Ко-култивирането на ембриони е една от процедурите, прилагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ с цел увеличаване на шансовете при инвитро опит. Техниката по същество представлява взимане на малко количество клетки от лигавицата на матката на жената един или няколко месеца преди хормоналната стимулация, съпътстваща инвитро/ICSI опита. По този начин се подобрява качеството на ембрионите, помага се и на техния „диалог“ с матката след ембриотрансфер.

Взимането на малко количество клетки от лигавицата на матката на жената подпомага развитието на тази важна част от тялото на бъдещата майка, а това, от своя страна, увеличава възможността за имплантиране на ембрионите. След взимането им, клетките се обработват и отглеждат в специална среда, като целта е те да се намножат. При достигане на необходимото количество, те се замразяват и се съхраняват при -196 градуса по Целзий в течен азот.

В определен от лекуващия репродуктивен специалист момент жената се подлага на хормонална стимулация. Преди тя да бъде подложена на пункция на фоликули с цел добиване на оптимално количество яйцеклетки, замразените клетки от лигавицата на матката се размразяват. Те се „посяват” в петрито (както всъщност се нарича т.нар. „епруветка“ в инвитрото), където ще се отглеждат ембрионите. Култивирането на клетките от маточната лигавица и оплодените ембриони заедно продължава до деня на ембриотрансфера. Тогава само ембрионите се поставят в матката на жената.

При естествени условия ембрионът в организма на жената постоянно е в контакт с различни видове клетки. Допълнителната техника по ко-култивиране дава шанс ембрионът и матката да „комуникират“, а от извлечените предварително клетки се отделят полезни вещества. Така биха могли да се получат ембриони с по-добро качество и с по-голям шанс за имплантиране.

В инвитро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ко-култивирането на ембриони се прилага при доказан имплантационен проблем, след няколко неуспешни предходни процедури по асистирана репродукция или при доказано лошо качество на ембриони, извлечени при предишен инвитро опит.

Научете повече за допълнителните техники за повишаване на успеваемостта при инвитро/ICSI процедура от специалното ни ВИДЕО ПО ТЕМАТА.

Новини