Хистеректомия

Какво представлява?
Хистеректомията представлява оперативна интервенция с цел отстраняване на матката. Състоянието на маточните тръби и яйчниците не винаги може да се прецени предоперативно. Ако при операцията се установи, че тръба или яйчник са засегнати от заболяване, се премахват всички засегнати органи.

Кога се прилага?
- карцином на ендометриума;
- карцином на шийката на матката или преканцероза;
- усложнения след раждане;
- тежка ендометриоза;
- пролапс на матката;
- продължително вагинално кървене и др.

Как се извършва?
Има три подхода за извършване на интервенцията – през разрез на корема чрез напречен или надлъжен разрез, през разрез в дъното на влагалището или лапароскопски. Видът на анестезията зависи от избраната техника на извършване на хистеректомията.

Какъв е минималният болничен престой?
2 дни при лапароскопски процедури, 5 дни при отворена операция

Как протича възстановяването?
След хистеректомия не може да се забременява, прекратява се и менструацията, ако преди оперативната интервенция жената е имала такава. През първите часове след операцията в оперираните зони (коремна стена, тазови тъкани) се усеща болка. Един месец след операцията трябва да се избягват всякакви физически натоварвания и да не се води полов живот. Обикновено три месеца след оперативната интервенция жената може да се върне към пълноценен живот.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.