назад

Корекция на тазова (перинеална) статика / незадържане на урина при жената

Какво представлява?
Тази операция не е животоспасяваща, но значително подобрява качеството на живот на пациентките. Видът на оперативната интервенция зависи от степента на състоянието. Операцията най-често се извършва през влагалището, а в някои случаи и с комбиниран достъп –и през корем, като видът на достъпа е според индивидуалния случай на конкретният пациент. Изборът на лечение зависи от възрастта на пациентката, общото ѝ състояние, придружаващите заболявания, необходимостта от запазване на репродуктивната и полова функция.

Кога се прилага?
Операцията се прилага за коригиране на т.нар. „смъкване” на влагалищните стени (понякога и на матката) и премахване на оплакванията от незадържане на урината, ако такива са налице. Възможно е състоянието да доведе до наличие на видим дефект, до усещане за натиск, вагинален дискомфорт, смущения в уринирането – чести позиви за уриниране, чувство за неизпразване на пикочния мехур, болезнено уриниране, трудно започване на уринирането, стрес инконтиненция, повтарящи се уринарни инфекции. Възможни са и симптоми от страна на стомашно-чревния тракт – запек (поради механични пречки за изпразване на ректума), чувство за неизпразване на ректума. Т.нар. „смъкване“ на влагалищните стени може да доведе и до болезненост на половия акт.

Как се извършва корекция на тазова (перинеална) статика / незадържане на урина при жената?
Оперативната интервенция се извършва след пълно обезболяване, за което възможностите са обща ендотрахеална, спинална или епидурална аналгезия. Операцията засяга единствено влагалището, но в някои случаи с незадържане на урината се налага минимално проникване през коремната стена. В тези случаи се правят два или три малки (по около 1 cm) разреза или малко по-дълъг (около 5-6 cm) разрез в най-долната част на корема в зависимост от необходимостта. Операцията продължава до 1 час, при нужда – малко по-дълго. За да се облекчи функцията на пикочната система, в продължение на 5-6 денонощия след операцията в пикочния мехур се оставя катетър. Понякога се налага поставяне и на дренажи (тръбички), през които да изтичат насъбралите се в раната секрети. Те се отстраняват безболезнено след 1-3 дни.

Какъв е минималният болничен престой?
6 до 8 дни

Как протича възстановяването?
Един месец след операцията трябва да се избягват всякакви физически натоварвания и да не се води полов живот. Приема се, че 3 месеца след такава операция жената може да живее и работи пълноценно.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.