Офис хистероскопия

Какво представлява?
Офис (мини) хистероскопията е процедура, алтернативна на класическата диагностична хистероскопия. Тя използва мини-хистероскопски инструментариум. Особено подходяща е при диагностиката на асимптоматични пациентки във връзка с лечение на стерилитет.

Кога се прилага?
стерилитет, неизяснен с останалите диагностични средства;
за установяване на обилно, продължително или нетипично менструално кръвотечение.

Как се извършва?
Офис хистероскопията се извършва през влагалището посредством атравматично въвеждане на мини-хистероскоп (тънък оптичен телескоп) в кухината на матката. Размерът на мини-хистероскопа е намален от 5мм при класическата хистероскопия на 3.5 или 2.4 мм при офис-хистероскопията. За нормалното протичане на операцията e необходимо раздалечаването на предната и задната маточни стени, като това се постига чрез използването на специален разтвор. Екипът следи на монитор своите действия, като операцията може да бъде записана на дигитален носител.

Какви са предимствата на офис хистероскопията спрямо класическата диагностична хистероскопия?
- по-малка инвазивност на процедурата;
- минималните рискове за пациентката;
- не е необходима анестезия, в някои случаи може да бъде приложена местна.
Офис хистероскопията не е особено приложима в случаи на по-сериозна гинекологична патология.

Какъв е минималният болничен престой?
- няколко часа

Какви са противопоказанията за офис хистероскопия?
- възпалителни заболявания на женските полови органи;
- обилно менструално кървене;
- бременност.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.