PREGNANCY YOGA840x500

Йога - акценти

Неизброими са ползите за майката и детето, които може да им даде едно адекватно предродово обучение и следродилно възстановяване чрез йога.

Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото.

Чрез заниманията, водени от инструктор и провеждани в приятната компания на вашето бебе, преодоляването на следродилната депресия и възстановяването на психоемоционалното състояние става по-лесно.

Йога при нас

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се стремим да разширим разнообразието от занимания, които спомагат за правилното двигателно всекидневие и подобряват общата здравна профилактика. График на заниманията можете да видите от ТУК

При нас може да се възползвате от:

Йога и класическа Хатха йога

Йога разглежда човек като цялостна система от тяло, ум и дух. Изпълнявайки йога практики, се повлиява цялата тази система. Те постепенно правят тялото по-силно, по-гъвкаво, по-здраво и стабилно. По този начин се балансират и активизират свързаните с функционирането му енергийни потоци и физиологични процеси, което от своя страна постепенно води до хармонизиране на ума, подобряване на обменните процеси в тялото, изграждане на телесна и нравствена самодисциплина.

Йога означава дисциплина на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг от хора. Практикуването ѝ може да се извършва от всеки. Предназначена е за всеки човек, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа или възраст. Няма нищо мистериозно в йога. Нейната цел е чрез постепенни стадии да развива качества на ума, чрез които да се придобие самопознание за здравословно функциониране на сетивата и тялото.

При нас ще намерите йога занимания, провеждани от специализиран практикуващ йога мед. рехабилитатор. При някои йога практики има противопоказания за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Поради това е за препоръчване да уведомите за Вашето здравословно състояние. По този начин ще може да Ви бъде обърнато индивидуално внимание и дадени съвети, чрез които йога практика та да спомогне и коригира здравословния Ви проблем. В допълнение на практикуването на йога, организираните занимания могат да включват инструкции за правилно дишане, телодържание в ежедневието, съвети за облекчителни йога пози в домашни условия и съвети за определени състояния, заболявания и дискомфорт в тялото.

За какво са полезни йога заниманията?

Практикувайте йога, за да постигнете:

• заздравяване на гръбначния стълб (паравертебралната мускулатура), както и благорпиятен и корекционен ефект при гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза и др.);

• стимулиране и балансиране жлезите на ендокринната система;

• повишаване кръвообращението, като се намалява холестерола и нивата на кръвната захар, както и повишаване лимфообръщението;

• положителен ефект върху имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;

• подобряване гъвкавостта и подвижността в сухожилията и ставите;

• засилване и тонизиране на мускулатурата и издръжливостта ѝ;

• подобряване на храносмилателната и отделителната система.

Йога за бременни

Неизброими са ползите за майката и детето, които може да им даде едно адекватно предродово обучение и следродилно възстановяване чрез йога. Здравето има физически, психически, духовен, емоционален, морален и пр. аспект. Йога допринася за здравето. Практиките могат да започнат по всяко време – те винаги имат положителен ефект. Най-добрите резултати се получават, ако бъдещата майка започне от началните месеци на бременността. Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото. Подготвят областите и органите, имащи основно значение за износването на бебето и самото раждане. Те действат ефективно подготвяйки ставите, мускулите и целия опорно-двигателен апарат, като същевременно предотвратяват евентуалното получаване на разширени вени, схващания, отоци и др. Работят за гръбнака и мускулите на гърба или имат за цел преместването на тежестта на плода от таза, или укрепват коремната мускулатура без значение дали раждането е естествено или секцио. Йога спомага за изчистването на тялото от токсини и предотвратява често срещаните неразположения като гадене, повишено слюноотделяне, лошо храносмилане, констипация и др. Различни видове дихателни техники, приложими през периода на цялата бременност, пълноценно снабдяват организма на майката и детето с кислород, осигуряват отделянето на отпадните продукти, нормализират кръвното налягане и имат ободряващо и релаксиращо действие.

В късния етап на бременността йога има основна роля като подготовка за самото раждане. Подготвят се еластичните връзки на изхода на таза, перинеума, мускулите на бедрата и пр. По този начин по-бързо се изтласква бебето и се скъсява времето за раждане. То става по-лесно и по-безболезнено, като се предотвратяват евентуалните разкъсвания във финалния етап на родовия процес. По-лекото и по-бързо раждане, освен че е предпочитано от майката, е много важно и за детето. Раждайки се, бебето попада в нова и непозната за него среда. Ако влизането му в нея е проблемно, това се отпечатва като неблагоприятна самскара (впечатление) в неговото съзнание. Практикувайки йога, жената ражда с контрол на всяка контракция. По време на родовия процес от голямо значение е синхронът между дишането и физическата активност на родовия канал. Правилното дишане спомага да се намали умората, да се избегне страхът и да се ограничи болката. Йога е много полезна и за цялостното възстановяване на младата майка след раждане. Освен за възвръщане на добрата физическа форма, тя спомага за по-безболезнени вторични контракции. Практикува се и за поддържане на психическото и душевното равновесие на майката, за да не изпадне тя в депресия, преумора или неувереност при грижите за новороденото. Това е много важно условие и за успешното кърмене.

Йога за мама и бебе

Чрез заниманията, водени от инструктор и провеждани в приятната компания на вашето бебе, преодоляването на следродилната депресия и възстановяването на хармоничното психично и емоционално  състояние става по-лесно. Заниманията сближават майката и бебето и отглеждането му става една по-приятна част от ежедневието.

По време на йога заниманията, предназначени за майки с бебета, мама се учи как да облекчи дискомфорта в тялото си, но и как да прави масаж на малкото си съкровище. За бебето това са първите стъпки към неговото правилно изграждане на двигателни навици. Освен хармоничното физическото развитие на детето, има и социални ползи - то общува с други бебета.

Групата се посещава от бебета от 40-ия им ден до прохождането, като упражненията, които се изпълняват с помощта на майките, са различни според възрастта и етапа на развитие.

Акцент на заниманията е възстановяването на майката след раждане и първите стъпки на развитие на нейното бебе да вървят ръка за ръка. Посетителите могат да бъдат спокойни и рекалсирани в приятна обстановка, подкрепени от йога инструктор, който е медицински рехабилитатор и ще ви помогне да изградите балансирано тяло и правилно развитие на бебчетата.

Необходимите аксесоари за посещаването на занимания по йога за мама и бебе са:

- одеалце за бебето, върху което да се провежда практиката;
- храна и вода за бебето;
- памперс и чисти дрешки.

Майките могат да посетят заниманията и с колички, тъй като има място за тяхното оставяне. След заниманията, при нужда, майките могат да останат да нахранят бебетата си. Залата е с подходяща стайна температура.

Йога - свържете се с нас

Независимо дали сте бременна, искате да се възстановите по-бързо след раждане или просто желаете да постигнете крепко физическо здраве, душевно спокойствие и да разширят своите психически възможности, възползвайте се от благоприятните ефекти на провежданите йога занимания при нас.

За записване на час или допълнителна информация, се обаете на тел.: 0877 53 17 19 или ни пишете на: yoga@shterevhospital.com.

При желание на клиент могат да се провеждат индивидуални занимания по йога след предварително запазен час. Могат да бъдат сформирани и групи в удобни за вас часове.

За да разгледате нашия ценоразпис, моля кликнете ТУК

Видео: Физиотерапия и рехабилитация при нас

Представяме ви видео с нашите „магьосници“, които без медикаменти ще ви помогнат да кажете „сбогом на болката“!  Екипът ни от физиотерапевти и рехабилитатори не само ще окажат помощ при болка и дискомфорт  при най-различни оплаквания и заболявания, но предлагат и специализирана грижа при подготовка за процедура по асистирана репродукция, при опорно-двигателни проблеми по време на бременността, при  подготовка за раждането, при следродилното възстановяване и при развитието на бебето и детето. Не са за пропускане и предлаганите масажни и естетични процедури, както и специализираните занимания по йога.

Йога - нашите инструктори

Йога за бременни и йога за майки с деца са практики в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които се водят от Елизабета Трпковска – йога инструктор, медицински рехабилитатор и ерготерапевт. Елизабета се занимава с йога от 9 години, а като водещ на групови занимания – в последните 3 години. Води часове по класическа хатха йога, йога за бременни и йога за мама и бебе. Съчетава йога практиките с професията си на рехабилитатор и провежда физиотерапевтични, рехабилитационни и SPA терапии. Специализирала е в Индия и Великобритания в областта на най-добрите йога практики за бременни и майки с деца.