Masaj840x500

Масажни процедури - акценти

Масажът представлява пасивна рехабилитационна методика, състояща се от дозирани механични дразнения върху телесната повърхност (кожа, подкожна тъкан, периост) чрез различни подбрани похвати.

Чрез него порите и изходните отвърстия на мастните и потните жлези се отварят и подобряват отделителната и транспираторната функции на кожата. Спомага за оттичането на лимфата и венозната кръв. Под влиянието на масажа се увеличава кожното кръвообращение. Подобряват се обменните процеси и храненето.

Масажът тренира капилярите към бързо реагиране не само на механични, а и на студови дразнения, което подобрява реактивността на организма и има пряко отношение към неговото закаляване.

Работно време пролетни празници - Физиотерапия и басейн

Уважаеми клиенти,

Работното време по празниците на сектор Физиотерапия и Басейн ще бъде:

- 03.03 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 04.03 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 26.04 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 27.04 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 28.04 почивен ден
- 29.04 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 01.05 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 06.05 от 09:00ч. до 14:00ч.
- 24.05 от 09:00ч. до 14:00ч.

За ползите от масажа

Масажът служи много добре за елиминиране на продуктите на умората като въглероден диоксид, млечна киселина, урея и др. Повлияват се четирите стадия на мускулната работа: възбуждане със съкращение, релаксиране, възстановяване на енергитичните вещества, отстраняване продуктите на умората. Чрез масажа много добре може да се повлияят възбудно-задръжните процеси в нервната система.

Постига се отлично централно обосновано обезболяване.

Ставите са изградени от хрущял, съединителнотъканна капсула, синовиална обвивка и прилягащите мускулни сухожилия. С други думи те са много слабо кръвоснабдени. Масажът подобрява кръвообдъщението и лимфотока, което води до по-добро хранене на ставните тъкани. Ставната капсула и сухожилията запазват своята еластичност.

Масажните процедури правят кожата по-устойчива, повишава се тургорът ѝ, увеличава се нейната еластичност. Тя става по-розова, по-топла, по-еластична, предотвратява се появата на бръчки. Подобрявайки обменните процеси в кожата и в организма чрез масаж, би могло да се очаква въздействие върху мастните депа.
По преценка на терапевта по време на лечебен масаж могат да се добави ползването на вендузи с цел постигане по-добър ефект от масажа.
Видове масажни процедури

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ имате възможност да се възползвате от различни физиотерапевтичните методики и масажна терапия, за да подобрите здравословното си състояние. Вижте повече за нашите специализирани процедури:

Зонотерапия

Краката са част от тялото, на която обръщаме най-малко внимание, въпреки че те всъщност се нуждаят от грижа. Чрез масажа на ходилата се стимулират акупунктурни точки, всяка от които отговаря на съответен орган от човешкия организъм. Стимулацията на всяка от тях чрез масаж подобрява кръвообращението, намалява емоционалното напрежение и помага да се преборите с изтръпването на крайниците, ободрява, намалява стреса и натрупаното напрежение и действа здравословно на цялото тяло.

Масаж с бамбукови пръчки

 

 

Бамбукът притиска кожата, разтяга и успокоява тонизираната мускулатура. Бамбуковият масаж представлява релаксираща масажна терапия, която използва бамбукови и палмови пръчки като основен инструмент за оказване на дълбок и плитък натиск върху голяма площ на тялото, а също и обтриване, ротация с натиск и точков масаж. Ползите за масажирания с бамбук зависят от методиката, която е била приложена. Като цяло този тип инструменти са подходящи най-вече за дълбок тъканен масаж, както и за фин релаксиращ масаж.

Масажът дренира тъканите, стимулира метаболизма и отделянето на токсините, циркулацията на кръвта и лимфата се усилва. Засилената обмяна на веществата спомага премахването на излишните мазнини. Дренажът ефективно се бори целулита.

Антицелулитен масаж

Чрез мануални техники се засилва кръвообращението. Новодошлата кръв подпомага изгарянето на мазнините, носи свежи хранителни съставки, а от друга страна осигурява разнасяне на лимфните задържания. За оптимални резултати от антицелулитния масаж, засегнатите зони се третират с антицелулитно загряващо олио. Целта е да се проникне през епидермиса и да се въздейства на мастната клетка, като се освободи от съдържание. За да имат ефект, е за препоръчване да се правят последователно поне 10 процедури - всеки ден или през ден.

Добавянето на вендузи, мед или бамбукови пръчки при антицелулитния масаж обогатява ефекта от класическите масажни похвати. Допълнителното налягане засилва освобождаването на натрупаните в клетките и в междуклетъчното пространство токсини и още по-мощно активира кръвообращението и лимфотока. По този начин се подпомага процесът на детоксикация, изчистването на хронични възпалителни огнища и освобождаването на дълбоките уплътнения и сраствания в меките тъкани. Леките плъзгащи движения при масажа с вендузи осезателно подобряват еластичността на кожата и нейния тургор. Подобрява се обмяната на веществата в подкожните тъкани и се предотвратява подпухването и прекомерното задържане на течности. Така се стимулират регенеративните процеси и кожата изглежда млада и жизнена.
 

Мануална терапия

Мануалната терапия е дял от физикалната терапия, насочена към възстановяване на функциите на скелетния и ставния апарат на човешкия организъм. Тя е лечебен метод, който значително съкращава сроковете на възстановяване. Успешно се съчетава с кинезитерапия и физиотерапия. Мануалната терапия включва мекотъканни и ставни мобилизации, мускулно-релаксиращи и тракционни техники, както и импулсни манипулации.

Подходящи са заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат. В основата на нарушенията на гръбначният стълб стои изместването на прешлените. Това води до прищипване на нерв и съдове, от които кръвообращението се влошава и оттам се получават силни болки. Мануалната терапия представлява ръчно наместване на прешлените, има за цел да възстанови функцията на двигателния сегмент, т.е на подвижното съчленение между две съседни стави/прешлен.

Масаж на лице

Лицето се състои от много мускули и е най-силно подложено на стреса. Затова една от главните функции на масажа е да премахне напрежението.

Масажът на лице е една от най-важните страни в ежедневната ни грижа за кожата. Той подобрява текстурата и здравето ѝ, подмладява я, стимулира кръвообращението в подкожния слой и не на последно място ни кара да изглеждаме по-млади като цяло.

Масажът на лице е една от най-ефективните процедури за запазване на младостта и свежестта на кожата.

Някои от положителните въздействия на масажа на лице са:

- премахването отоци и кръгове под очите;

- подхранването кожата с хранителни вещества и кислород;;

- свива порите, премахва комедоните и мъртвите клетки;

- тонизира мимическата мускулатура;

- увеличава еластичността на съединителната тъкан предотвратява образуването на бръчки.

Масаж с пчелен мед

При тази техника ръцете не се плъзгат, а се залепят, притискат и отлепят с последователни движения по намазаното с мед тяло. Кожата попива всички ценни съставки на меда. Масажът стимулира кръвообращението, подобрява обмяната на веществата, стимулира вълна от енергия и след процедурата човек се чувства като прероден. Кожата се хидратира по естествен път, защото медът помага за задържането на вода в клетките. Има изразено антицелулитно действие. Той въздейства по два различни начина – помага за отстраняване на солите и отровите и стимулира подхранването на епидермиса. Има добър ефект при болки в стави и мускули, стомашно-чревни заболявания, хронична хрема и пр. Не се препоръчва при екземи и обриви, тромбози, кървене и кръвоизливи.

Вибромасаж (апаратен масаж)

Вибрацинните колебания проникват дълбоко в тъканите на организма и предизвикват редица отчетливи рефлекторни реакции. Подобрява нервната проводимост. Върху мускулите има от една страна релаксиращ ефект, а от друга – премахва мускулната умора, като активизира окислително-възстановителните процеси, елиминира продуктите на умора. Вибромасажът е полезен при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервна система, при болкови синдроми по гърба, при затлъстяване и целулит.

Вибромасаж преди инсеминация – по време на „Пик на ЛХ” (лутеинизиращ хормон), количеството на ЛХ се увеличава и започва процесът на овулация. Под негово въздействие налягането на течността в яйчника се увеличава, което довежда до спукването на фоликула през следващите 40-48 часа. В този период, за постигнето на по-бързо спукване, може да се приложи вибромасаж. Вибрациите образуват мехурчета, които се спукват поради промените в налягането. По този начин те осъществяват микромасаж на клетките, подобряват кръвообращението и засилват обменните процеси, а това от друга страна подпомага по бързото отделяне на яйцеклетки от фоликулите. В най-добрия случай това се постига 1-2 часа след направената процедура.

Мануален лимфен дренаж

Основната функция на лимфната система е да осигури поддържането на нормален воден баланс в тъканите. Това става с помощта на лимфата, която се пречиства от събраните от външната среда вещества, след което отново започва да циркулира, изпълнявайки функциите си. Този процес е по-силно изразен на места, в които по различни причини се задържат по-голямо количество течности. Лимфната система в човешкото тяло има оттичаща и бариерна функция. Тя задържа, унищожава и изхвърля попадналите микроорганизми, като не позволява проникването им в организма. По този начин се повишават защитните сили и се предотвратява развитието на болестотворни процеси.

При някои заболявания, както и след операции, свързани с премахване на част от лимфните възли се нарушава лимфотокът. Получават се отоци на засегнатите части от тялото, които притискат мускули, нервни окончания и кръвоносни съдове. Нарушава се храненето на тъканите. Засегнатият участък става твърд и уплътнен, кожата бледа, лъскава и често много суха.

Лимфният оток е съпроводен с болка, дискомфорт и чувство за тежест. По-честите му локализации са в крайниците, непосредствено над ставите или мястото на операцията, където лимфните пътища се прекъсват от среза и шевовете.

Лимфният дренаж оказва въздействие върху меките тъкани на лицето и тялото, с цел да се постигне премахване на излишните течности и продукти от обмяната на веществата по лимфните съдове. Същността на метода се състои в това, че се активира цялата лимфна система. Целта е да се намерят нови пътища за оттичане на лимфата, като най-често се използват периферни лимфни съдове.

Мануалният лимфен дренаж е масаж с лек, ритмичен натиск и изпомпване на лимфата. Първо се освобождават големите лимфни басейни, които постепенно изтеглят лимфата и от по–малките лимфни съдове. Той не включва размачкване на мускулите, поради факта, че лимфните пътища са много чувствителни и нежни и при по-дълбок натиск би могло да се наруши ефективността на процедурата.

Някои от ефектите на лимфния масаж са:

- намалява отоците;

- детоксикира тялото;

- регенерира тъканите;

- облекчава запек;

- облекчава безсънието;

- успокоява хронични възпаления;

- премахва стреса;

- премахва хронични болки и умора;

- намалява целулита.

Антистрес терапия с ароматен пилинг и подмладяващо масло

Антистрес масажът напълно неутрализира стреса, повишава имунната защита и нормализира обменните процеси на организма. На пръв поглед, лек и грациозен, този ритуал е способен само с един сеанс да постигне мощен стабилизиращ ефект, като възвръща енергията и увереността в собствените сили. Масажът отстранява енергийните блокажи в тялото, като така подобрява кръвообращението и стимулира лимфната система. Към него са включени пилинг за тяло и масло за тяло:

Ароматен пилинг за тяло – комбинация от ароматни масла и морска сол, омекотява кожата. Придава еластичност и кадифена повърхност. Съдържа комплекс от масла от лимонова трева, кокос, ванилия, лавандула и бадеми. Подхранва и освежава кожата, като нежно премахва мъртвите клетки. Създава чудесно усещане за обновяване и свежест.

Подмладяващо масло за тяло – продукт, съдържащ комплекс от витамини и минерали от мъртво море и екстракти от тропически плодове, които са известни със своя подмладяващ ефект и ефикасността им при премахване на бръчки. Кремът успокоява и стимулира клетките като ги заздравява, подобрява еластичността, хидратира и стяга кожата.

 

 

 

 

 

 

 

Аромамасаж с етерични масла

Ароматерапията е метод за лечение или превенция на определени заболявания, чрез използване на етерични масла. Лечението с аромати датира от древни времена, но терминът „ароматотерапия/ароматолечение” е въведен през 1936 г. от френския изследовател М. Гатефосе – специалист по етерични масла.

Обонянието е един от петте сетивни органа /зрение, слух, вкус, осезание и обоняние/, чрез които човек получава цялостна информация за околната среда. Етеричните масла могат да постъпят в организма чрез инхалация, обтривания и масажи, ароматни вани, устни промивки, компреси и др.

Етеричните масла, които се включват в ароматолечението, нормализират функциите на редица органи и системи в организма. Регулират хормоните, повишават работоспособността и самочувствието. Под въздействие на мозъка, имунната система и хормоните се отделят невропептиди, които от своя страна повлияват стреса, депресията, гнева, щастието, загрижеността.

Използването на определени етерични масла може да повлияе върху тези състояния и да доведе до успокояване, релаксация, лечение, баланс, тонизиране и изчистване.

Ароматерапията има антисептично и дезинфекционно, пикочогонно, успокояващо, болкоуспокояващо, възбуждащо или бактерицидно действие в зависимост от маслата, които се използват.

Доказано е, че когато бъбреците не функционират добре при мъжа, това може да доведе до ниско количество на сперма. Определена комбинация от масла може да се използва за тонизиране на бъбреците и черния дроб и съответно да доведе до увеличаване количеството.

Ароматотерапията се използва и за контролиране на цикъла при аменорея, къс или дълъг цикъл.

Физиотерапия - свържете се с нас

За допълнителна информация може да се обадите на Сектора по физиотерапия и рехабилитация на тел.: 0877 531 719.

Видео: Физиотерапия и рехабилитация при нас

Представяме ви видео с нашите „магьосници“, които без медикаменти ще ви помогнат да кажете „сбогом на болката“!  Екипът ни от физиотерапевти и рехабилитатори не само ще окажат помощ при болка и дискомфорт  при най-различни оплаквания и заболявания, но предлагат и специализирана грижа при подготовка за процедура по асистирана репродукция, при опорно-двигателни проблеми по време на бременността, при  подготовка за раждането, при следродилното възстановяване и при развитието на бебето и детето. Не са за пропускане и предлаганите масажни и естетични процедури, както и специализираните занимания по йога.

Сектор по физиотерапия и рехабилитация - обобщение

При прилагането на масаж и/или физиотерапевтични процедури с лечебна цел е добре те да са придружени от целенасочени упражнения, за да се затвърди полученият положителен ефект. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ можете да се възползвате от разнообразни физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, а за тези от Вас, които предпочитат водните занимания – специализиран воден сектор за бременни и родители с деца – басейн, джакузи, сауна. Вижте повече за водния център на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ТУК.