Procedures_Pregnant840x500

Процедури за бременни и родилки - акценти

Бременността е специален момент в живота на една жена, характеризиращ се с много промени в организма – хормонални, структурни и енергийни. Те са в основата на растежа на новия живот.

Непрекъснатите промени, дължащи се на разширяването на корема на майката, много често водят до напрягане на коремните и гръбните мускули и следователно до проблеми в лумбо-сакралната област.

Секторът по физиотерапия и рехабилитация обръща специално внимание към родилките след изписването им от родилното отделение. Ние ще се погрижим за вашето възстановяване от първия момент след родовия процес, до момента, в когато вие възстановите фигурата и здравето си.

Работа на сектор "Физиотерапия и рехабилитация" по празниците

Уважаеми клиенти,

Работното време на сектор "Физиотерапия и рехабилитация" по време на предстоящите празници празниците ще бъде:
- 24.12.2018 от 10:00 до 14:00
- 25.12.2018, почивен ден
- 26.12.2018 от 10:00 до 14:00
- 31.12.2018 от 10:00 до 14:00
- 01.01.2019 почивен ден
- 02.01.2019 от 10:00 до 18:00

Благодарим и желаем весели празници!

Процедури за бременни и родилки

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ имате възможност да се възползвате от различни физиотерапевтичните методики и масажна терапия, за да подобрите здравословното си състояние. Вижте повече за нашите специализирани процедури за бременни и родилки:

Масаж по време на бременност

По време на бременността в женския организъм настъпват промени, които нарушават комфорта на бъдещата майка. Най-често това са тежест в краката, болки в кръста, мускулно и нервно напрежение.

С навлизането във втория триместър от бременността се изискват по-специални и спомагателни техники. Методиката на масажа е съобразена с периода на бременността и индивидуалните усещания на бъдещата майка. Масажът може да спомогне за по-леката бременност като:

- укрепва имунната система като помага да се поддържа хомеостазата на организма (това е оптималния вътрешен баланс, при който тялото може най-добре да се справя със заболявания или наранявания);

- по-малко са вероятните усложнения след раждането;;

- намалява риска от преждевременно раждането;

- по-кратки и леки родилни болки и по-бързо възстановяване на организма след раждането;

- намалява подуването и отичането на крайниците;

- облекчава болките в седалището и долната част на гърба;

- намалява случаите на следродилна депресия и тревожност, заради по-малкото количество хормони на стреса в кръвта.

Кога масажът по време на бременност не е препоръчителен?

Не се препоръчва масаж при рискова бременност, предишни спонтанни аборти, екземи, дерматити, инфекциозни заболявания, проблеми със сърцето, висока температура.

Голяма полза и облекчение масажът носи и след раждането – с помощта му много по-бързо се прибират коремът и матката, укрепват се мускулите, възвръща се много по-бързо и безпроблемно физическата форма, особено ако се комбинира с определени целенасочени физически упражнения.

Кинезиотейпинг за облекчаване бременност

Бременността е специален момент в живота на една жена, характеризиращ се с много промени в организма – хормонални, структурни и енергийни. Те са в основата на растежа на новия живот. Непрекъснатите промени, дължащи се на разширяването на корема на майката, много често водят до напрягане на коремните и гръбните мускули и следователно до проблеми в лумбо-сакралната област. Лимфедема в краката често е резултат от ограничаване на лимфния поток в областта на таза, което води до промени във венозната и лимфната система. Кинезиолентата е идеално решение за всички тези проблеми. Тя е мека и еластична, изградена е от 100% памук и не съдържа лекарствени вещества. Лепилото е хипоалергично, безопасно и не дразни кожата.

Ползата от кинезиолентата при бременност е, че може драстично да облекчи много от физическите неудобства, които могат да Ви причинят дискомфорт. Подуването на глезените е един от най-често срещаните проблеми при бременни жени. Това се дължи на натрупването на по-голямо количество вода в тялото. Имайки предвид, че кинезиотейпът се използва при едем, той може да бъде апликиран така, че да помогне за разнасянето на отоците.

Освен гореспоменатото, кинезиотейпът може да служи и като отлично превантивно действие против образуването на плоскостъпие.

Тейпът може да се използва като колан за тялото ви, като по този начин се разпределя равномерно тежестта на корема. Той може многократно да намали умората, получена от носенето на допълнителните килограми. С растежа на бебето в корема на майката, тялото ѝ търпи различни изменения. Едно от тях е преразтягането на коремните мускули, които намаляват своята функция като стабилизатори на стойката на тялото. Повишеното отделяне на хормона релаксин, разхлабващ връзките в таза, го разширява, за да има място за бебето. Това води до претоварване и болка в областта на гърба и кръста.

Кинезиотейпът може да се използва, за да обезболи, стабилизира и поддържа гръбните мускули. Поради промените, които се случват в тялото на бременната жена, могат да бъдат отключени и различни видове болки и дискомфорт в тялото. Кинезиотейпингът може да спомогне за облекчаването им и поддържането на здраво тяло.

Кинезитерапия (лечебна физкултура) по време и след бременност

Лечебна физкултура по време на бременност
Протичането на бременността, раждането и следродовият период зависят много от общото състояние на организма, от състоянието на маточната, коремната и тазовата мускулатура. Лечебната физкултура е прекрасен метод за общо укрепване на организма, за трениране и засилване на мускулатурата, която е пряко ангажирана при раждането. Задачите на лечебната физкултура при нормално протичане на бременността са:

- да се подобри обмяната на веществата, усвояването на калция и фосфора, за да осигурят градивни вещества на плода;

- да се подпомогне дишането на бременната, да се приучи на гръдно дишане, особено през последните месеци от бременността, а за раждането да се подготви да диша при напрегната коремна стена;

- да се засилят мускулите на коремната стена и тазовото дъно;

- да се подпомогне кръвообращението и възпрепятства застоят на кръвта в долните крайници;

- да се засили мускулатурата и особено гръбната, за да може бременната да пази равновесие, и мускулатурата на ходилото, за да се предпази от плоскостъпие;

- да се увеличи подвижността на тазобедрените и кръстно-хълбочните стави;

- да се подобри общото състояние на организма, с което да се подпомогне износването на бременността и успешното преодоляване на трудностите при родилния акт.

Тези задачи се диференцират в зависимост от периода на бременността и от функционалните смущения, които настъпват през различните периоди. За подпомагането на по-лесното износване на плода, лечебната физкултура може да се съчетае с масаж, кинезиотейпинг и др.

При жените с патологични усложнения на бременността затрудненията могат да се увеличат многократно. Ако лечебната физкултура се препоръчва при нормална бременност, при жените с патологично усложнена, прилагането ѝ е наложително. В тези случаи нейната задача е да подпомогне организма да се справи не само с всички физиологични промени, настъпващи по време на бременността, но и с всички възникнали усложнения, предизвикани от допълнително появилите се патологични отклонения.

Лечебната физкултура се извършва в зависимост от периода на бременността, и потенциалните функционални смущения, които се появяват през различните периоди.


Лечебна физкултура след раждане

Възстановяване след секцио

Лечебната физкултура намира широко приложение в следоперативния период във връзка с по-бързото по-пълно възстановяване на родилката след оперативно родоразрешение. Методиката на прилагане се различава от тази при нормалните раждания, особено през ранния период, докато е още в болница. След изписването до към 20-25 ден, заниманията почти се уеднаквяват. Разликата е само в дозировката. Освен общите задачи, стоящи пред лечебната физкултура при родилките с нормално раждане, при оперативното раждане се прибавят и допълнителни като:

- да се обучи родилката в безболезнено ставане от леглото около 24 часа след раждането;

- да се предпази оперативната рана от усложнения;

- да се подобри кръвообращението в областта на раната с цел по-бързото и пълно възстановяване на травматизираните тъкани;

- да се предпази родилката от образуване на твърди цикатрикси и сраствания, които биха затруднили следващите раждания;

- Профилактика на белодробни усложнения;

- Профилактика на усложнения от страна на стомашно-чревния тракт;

- Профилактика на флеботромбозите по пътя на подобряване на венозното кръвообращение;

- да се възстановят функционалните възможности на отделните органи и системи, като се възвърне нормалната работоспособност на родилката.

Възстановяване след естествено раждане

За правилното протичане на следродилния период след нормално раждане, много голямо значение има лечебната физкултура. Тя води до отстраняване на функционалните смущения в органите на малкия таз. Продължителното лежане може да допринесе за задържане на лохиите, забавяне на инволуцията на матката, инфекция, спадане на половите органи, докато чрез лечебната физкултура се подобрява и активизира кръвообращението в малкия таз и се отстранява опасността от тромбоза на кръвоносноте съдове. Физическите упражнения тренират и възвръщат здравината и еластичността на коремната и на тазовата мускулатура, което е изключително важно за предпазване от смъкване и изкривяване на вътрешните полови органи и възвръщане фигурата.

 

Пакет „Следродилно възстановяване“

Секторът по физиотерапия и рехабилитация обръща специално внимание към родилките след изписването им от родилното отделение. Ние ще се погрижим за вашето възстановяване от първия момент след родовия процес до момента, в който вие възстановите фигурата и здравето си.

Често по време на бременността бъдещата майка изпитва дискомфорт в гърба и краката. Получава се дисбаланс в тялото и скелетната мускулатура страда. Появяват се множество застойни процеси. Възвръщането на фигурата и комфорта в тялото след бременност може да бъде трудна задача.

По време на бременност тялото на жената претърпява множество промени, които след приключване на родовия процес, могат да оставят своята следа върху майката. Често срещана е появата на болки в гръбната мускулатура, разширени вени, гръбначни изкривявания, дегенаративни промени в ставите, разтегната коремна стена, отслабнало тазово дъно, белези и цикатрикси при секцио, появата на проблеми и заболявания от ортопедичен и неврологичен характер и пр.

Раздвижването след раждане е от изключителна важност

След първия месец от родовия процес, можете да проведете консултация с лекар физиотерапевт и да бъде изготвена индивидуална програма, чрез която да спомогнем за отстраняването на здравословния или козметичен проблем. Ние можем да бъдем полезни чрез процедури, спомагащи за стопяването на мастните натрупвания и възвръщането на еластичността в кожата. Предлагаме и лечебни процедури в случаите, когато има образували се неврологични и дегенаративни заболявания (протрузия, дискова херния, пареза и пр.). За дамите, които желаят да възвърнат фигурата и тонуса в тяхното тяло, предлагаме индивидуални занимания по кинезитерапия, които са съобразени с остатъчните явления в тялото след бременност. Можем да бъдем полезни и чрез масажни процедури с релаксираща, козметична или лечебна цел, както и индивидуални и групови занимания по йога, водени от медицинско лице, за да могат заниманията да бъдат съобразени с вашите желания.

Предлагаме грижа преди, по време и след бременност, за Вашето бебе или дете, както и за цялото семейство.

До края на 6-ия месец след раждане, вие може да се възползвате от:

- Безплатни консултации с лекар физиотерапевт, касаещи Вашите оплаквания вследствие на бременността.
- 30% отстъпка при изготвяне на пакети за физиотерапевтични, масажни или естетични процедури в този период.
- Не е задължително да сте родили в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, за да се възползвате от пакет „Следродилно възстановяване“.

Физиотерапия - свържете се с нас

За допълнителна информация може да се обадите на Сектора по физиотерапия и рехабилитация на тел.: 0877 531 719.

Видео: Физиотерапия и рехабилитация при нас

Представяме ви видео с нашите „магьосници“, които без медикаменти ще ви помогнат да кажете „сбогом на болката“!  Екипът ни от физиотерапевти и рехабилитатори не само ще окажат помощ при болка и дискомфорт  при най-различни оплаквания и заболявания, но предлагат и специализирана грижа при подготовка за процедура по асистирана репродукция, при опорно-двигателни проблеми по време на бременността, при  подготовка за раждането, при следродилното възстановяване и при развитието на бебето и детето. Не са за пропускане и предлаганите масажни и естетични процедури, както и специализираните занимания по йога.

Сектор по физиотерапия и рехабилитация - обобщение

При прилагането на масаж и/или физиотерапевтични процедури с лечебна цел е добре те да са придружени от целенасочени упражнения, за да се затвърди полученият положителен ефект. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ можете да се възползвате от разнообразни физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, а за тези от Вас, които предпочитат водните занимания – специализиран воден сектор за бременни и родители с деца – басейн, джакузи, сауна. Вижте повече за водния център на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ТУК.