Mammography_stock

Мамография - акценти

Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3500 жени, като всяка десета българка е застрашена от това заболяване.

Най-ефективният начин за предпазване от рак на гърдата са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит своевременно (в ранен стадий), ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия на неговото развитие.

Медицински комплекс “Д-р Щерев” предлага мамографско изследване и консултация/клиничен преглед от специалист мамолог. Специализираният ни кабинет по мамология разполага с изключително модерно рентгеново мамографско оборудване за прецизен образ и качествена диагностика.

Мамография

Рентгеново изследване на млечните жлези

Какво е значението на профилактиката?

Туморите, вкл. ракът на гърдата, могат сравнително лесно да бъдат открити чрез изследване, наречено мамография (рентгенова снимка на млечните жлези). Това важи особено в случаите, когато ракът е в ранен стадий на развитие и все още е трудно да се установи чрез самоизследване. В тези случаи само мамографски могат да се установят точковидните сенки (микрокалцификации) като единствен симптом за начални ракови изменения при каналчестия и лобуларен рак, още преди да се е образувала бучка. За установяване на образуванието чрез палпация са необходими около две години на развитие на рака. Главната задача при мамографското изследване е да се открие туморното образувание или бучката преди да стане доловима с палпация или самоизследване.

Какво представлява мамографията?

Мамографията е специфичен образен метод, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Посредством мамографията може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори. Това е единственият метод за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С негова помощ могат да се визуализират малки лезии, които не могат да бъдат палпирани. Мамографията се прилага както с диагностична цел – при пациенти с клинични оплаквания, така и с профилактична цел за ранно откриване на рак на млечната жлеза.

За кого са предназначени мамографските прегледи?

Профилактичните прегледи се извършват при жени без оплаквания. Целта на превенцията е да се следи състоянието на млечните жлези и да се установи своевременно наличието на изменение. Като профилактичен метод при жени без фамилна обремененост се препоръчва първите мамографии да се правят след 35-годишна възраст. За дамите с фамилна обремененост обаче, профилактиката с мамографско изследване трябва да започне  около 30-годишна възраст.
На жени до 35-годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези). Изследването е по–подходящо за тази възрастова група, тъй като при него не се използват рентгенови лъчи и се позволява изобразяването на плътните млади гърди. Вижте повече за ехомамографията ТУК.

Как протича изследването?

Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения рентгенов образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите си. Млечната жлеза се поставя между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди. С рентгеновия апарат – мамограф, се правят рентгенови снимки (две проекции) на млечната жлеза. Извършването на изследването се контролира от специалист по образна диагностика.
Мамография - запишете си час

За да си запишете час за профилактично мамографско изследване, се обадете към Контактния ни център: 02 920 09 01.

Нашите координатори за обслужване на пациенти ще ви помогнат да се ориентирате кой от методите за изследване е подходящ за вас. Ще ви помогнем и при избора на специалист, като ще Ви запишем час за изследване и консултация в удобно за вас време.

За повече информация относно нашите специалисти, вижте ТУК.

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Мамография - обобщение

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ разполагаме с изключително прецизна апаратура за качествена рентгенова диагностика на млечните жлези. При нас работят едни от най-добрите специалисти мамолози, за да сте сигурни и спокойни за вашето здраве. За пациенти под 35-годишна възраст препоръчваме изследването на млечните жлези да стане с ехограф.

Прегледи