HPV840x500

HPV - акценти

Рискът от заразяване с HPV е много висок, около 80% от жените се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот.

Инфекцията се предава изключително по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа. Използването на презерватив намалява риска от предаване, но не го елиминира напълно.

HPV инфекцията най-често е преходна, протича безсимптомнно и не причинява клинични проблеми. В 70% от случаите организмът се справя с HPV до 1 година и в 90% до 2 години посредством клетъчно – медииран имунен отговор.

Човешки папиломен вирус (HPV)

Какво представлява Човешкият папиломен вирус (ЧПВ)?


HPV (Human Papilomavirus) са двойно – верижни ДНК вируси от семейство Papilomaviridae, класифицирани по типове с номера според реда на откриването им. Познати са над 100 типа на HPV, от които около 40 са свързани с инфекции в гениталната област. Гениталните типове HPV се категоризират според епидемиологичната им връзка с рака на шийката на матката на:

– Нискорискови вирусни типове – 6, 11, 42, 43, 44. Нискорисковите вирусни типове са свързани с нисък риск от прогресиране към рак на маточната шийка. Причинители са на доброкачествени или нискостепенни цервикални лезии, генитални кондиломи или рецидивираща респираторна папиломатоза.

– Високорискови вирусни типове – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66. Високорисковите вирусни типове са свързани с изключително висок риск от развитие на злокачествено заболяване. Причинители са на нискостепенни, високостепенни цервикални лезии и инвазивен карцином.

Високорисковите вирусни типове се свързват с развитието на РМШ – установяват се в 99,7% . Откривателят на връзката между ЧПВ инфекцията и РМШ е немският проф. Харалд Цур Хаузен, който през 2008г. получава Нобелова награда за откритието си.

Как се предава човешкият папиломен вирус (ЧПВ)?

Рискът от заразяване с HPV е много висок, около 80% от жените се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот. Инфекцията се предава изключително по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа. Използването на презерватив намалява риска от предаване, но не го елиминира напълно.

Какви са симптомите при човешкия папиломен вирус (ЧПВ)?

HPV инфекцията най-често е преходна, протича безсимптомнно и не причинява клинични проблеми. В 70% от случаите организмът се справя с HPV до 1 година и в 90% до 2 години посредством клетъчно – медииран имунен отговор. Средната продължителност на новите инфекции е 8 месеца. Въпреки оздравяването на жената, първичната инфекция с HPV не се последва от изграждане на стабилен имунитет т.е. жената не е предпазена от повторно заразяване с HPV от същия или други типове. В около 20% от случаите, обаче, инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва, бавно и стъпаловидно от ниско- и високостепенна цервикална лезия към рак на маточната шийка. При нелекувани жени периодът между инфектирането и развитието на рак на маточната шийка се измерва с десетилетия, обикновено 10-20 години.

Кои са рисковите групи и фактори за ЧПВ инфекция?

Смята се, че основен риск е броят на сексуалните партньори, особено при рисково сексуално поведение. Ранното започване на полови контакти, както и отслабената имунна система, тютюнопушенето и лошата интимна хигиена също са рискови фактори.

Кога се препоръчва ЧПВ (HPV) – ДНК тест?

ЧПВ (HPV) – ДНК тестът се препоръчва при ежегодния профилактичен скрининг на жените. Тестът е пόказен и при резултат от цитонамазка, посочващ съмнение за инфекция с ЧПВ. Изследването се прави и преди  ваксинация с цел установяване здравния статус на пациента по отношение на инфекция с ЧПВ. След лечение вашият лекуваш лекар също може да Ви препоръча контролен ЧПВ – ДНК тест.

Как се извършва ЧПВ (HPV) – ДНК тест?

Пробата за ЧПВ – ДНК тест се взима така, както при материал за цитонамазка. Изследването представлява ДНК анализ на взетата проба и позволява да се установи наличието на вирусна ДНК в нея. HPV тестът се препоръчва успоредно с цитонамазката, като двете изследвания не са взаимозаменяеми.

 
HPV тест - свържете се с нас

За да проверите своето здравословно гинекологично състояние, си запишете час за консултация с нашите висококвалифицирани специалисти. Обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Ако сте се спрели на нашите профилактични пакети, необходимо е при записването, да уточните кой от пакетите желаете да ползвате. Вижте обхвата на нашите специални профилактични  пакети ТУК

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

HPV - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. Ако имате затруднение при избора на специалист, за да достигнете до решение на здравословен проблем, можете да се обърнете към нашите координатори за обслужване на пациенти от „Информация“ или да се обадите на Контактния ни център на тел. 02 920 09 01.

Title Description
Гинекологична профилактика