Кратък пътеводител на проследяването на бременността

Pregnant_ShterevHospital

На 20 юли (четвъртък) от 10:00 часа предстои поредната среща със специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на живо чрез платформата Facebook Live! Темата на разговора ще бъде „Проследяването на бременността – стъпка по стъпка“, а усмихната водеща Евелина Павлова ще ви срещне с акушер-гинеколозите д-р Даниела Савова и д-р Ралица Милчева. От тях ще научите какви са стъпките при проследяването на бременността, какви прегледи и изследвания се извършват в различните гестационни седмици и каква информация носят те за здравословното състояние на бъдещата майка и нейното дете.

Не се колебайте да зададете своите въпроси предварително или по време на живото ни предаване на 20 юли (четвъртък) от 10:00 часа на нашата Facebook страница (www.facebook.com/shterevhospital)!
А за да сте подготвени за виртуалната си среща с д-р Савова и д-р Милчева, както и за най-важната среща в живота на всяко семейство – тази с новия живот – ви предлагаме нашия съкратен Пътеводител в бременността.

Прочетете как специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ застават до бъдещите майки и най-малките си пациенти в най-важния етап от развитието им. И не забравяйте да запишете своя час за акушер-гинеколог или запис на тонове чрез лично съобщение до нашата Facebook страница или чрез публичния ни канал във Viber! Специализираната медицинска грижа е на един клик разстояние.

Кратък пътеводител в бременността

Всяка жена знае, че първата стъпка в проследяването на една бременност е нейното установяване. В домашни условия уринарният тест за бременност, купен от аптеката, е най-сигурният и ефективен начин за това. Ако той покаже заветните две черти, т.е. е положителен, жената може да го повтори след 48 часа, а междувременно да се свърже със своя акушер-гинеколог и да се насочи към прием на фолиева киселина, която е изключително важна за правилното развитие на нейното бебе. Следващите месеци от нейния живот са разделени на гестационни седмици (г.с.), всяка от които има свое значение в развитието на новия живот. Насоки за прегледите и изследванията по време на цялата бременност й дава наблюдаващият акушер-гинеколог, но е важно бъдещата майка също да е запозната с очаквания прогрес на своята бременност.

5-6 г.с. – Първи преглед при акушер-гинеколог
Окончателното установяване на бременността се извършва от акушер-гинеколог чрез преглед с ултразвукова диагностика (УЗД.) В този период се идентифизира наличието на т.нар. плоден сак, но звуците от малкото сърчице все още не могат да бъдат чути.
От този момент нататък започва проследяване на бременността и всеки следващ преглед от т.нар. женска консултация включва УЗД, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия.

7-8 г. с. – Втори преглед и истинско начало
Вторият преглед при акушер-гинеколог обикновено се назначава две седмици след първия и с него започва същинското проследяване на бременността. Той е по-продължителен, защото включва сваляне на пълна анамнеза на бременната за минали, настоящи и наследствени заболявания. Изчисляват се срокът на бременността и вероятният термин на раждане, измерват се ръст, тегло, артериално налягане. УЗД по време на този преглед се извършва трансвагинално и целта му е да установи наличие на сърдечна дейност на плода, както и да локализира ембриона. С този преглед започва ежемесечно следене на състоянието на бременната жена и нейното бебе. При този и всеки последващ месечен преглед по преценка на проследяващия лекар могат да се назначават рутинни лабораторни изследвания за пълна кръвна картина, урина и скорост на утаяване на еритроцитите.
По време на цялата бременност проследяващия лекар може назначи имунохематологично изследване, чрез което да се определят нейните кръвната група и резус фактор.

11-13 г.с. – Първи преглед при специалист по фетална медицина
Известният още като първи триместър скрининг тест определя риска на плода за тризомия 21 (Даун синдром ), тризомия 18 (Едуардс синдром ), тризомия 13 (Патау синдром). Самият преглед включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето на бебето” (нухална транслуценция), назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус) заедно с взимане на кръвно изследване на бременната за измерване на две субстанции, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Това специализирано изследване се препоръчва за всички бременни и освен че дава информация за риска от хромозомни аномалии, спомага за откриването на евентуални големи анатомични дефекти при плода. При пациентки с висок риск за раждане на дете с аномалии може да се пристъпи както към инвазивни изследвания като хорионбиопсия и амниоцентеза, така и към модерните неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК без никакъв риск от загуба на бременността. секторът по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предлага пълен набор от изследвания, прегледи и тестове с най-модерна апаратура и под специализираната грижа на специалисти, обучени по най-високи европейски стандарти.
След 13 г.с. по преценка на проследяващия лекар могат да се назначат допълнителни кръвни изследвания за кръвна захар и биохимични показатели за кръвосъсирване и коагулация.

16-20 г.с. – Трети преглед при акушер-гинеколог
По време на този преглед се провежда ултразвукова диагностика върху корема, извършват се всички рутинни измервания и кръвни изследвания. По преценка на наблюдаващия акушер-гинеколог и на база на първи триместър скрининг теста може да се извърши амниоцентеза.

19-23 г.с. – Втори преглед при специалист по фетална медицина
Феталният специалист преглежда подробно развитието на плода, за да се изключат всякакви структурни дефекти и лекарят и бъдещите родители да са уверени, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето, се развиват правилно. Допълнително се проверява нормалното функциониране на плацентата и се прави прогноза за възможен риск от преекпламспия или от развитие на малък за гестационната възраст плод. В тези случаи специалистът по фетална медицина дава своите прогнози и препоръки.

18-22 г.с. – Фетална ехокардиография (при необходимост)
По преценка на лекуващия лекар и след консултация със специалиста по фетална медицина между бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода. Чрез него се изследват позицията, размера, структурата, функцията и ритъма на сърцето на бебето. Тази пренатална диагностика на вродените сърдечни аномалии дава възможност да се предотвратят част от усложненията, свързани с поставянето на диагноза след раждането. Изследването се препоръчва при аномалии на сърцето на плода, установени по време на рутинен преглед, при фамилна обремененост, при нарушения на сърдечната честота или ритъм, при аномалия на друга основна система от органи, при заболявания на бременната като диабет, фенилкетонурия и други, както и при прием на някои лекарства от жената по време на бременността, при хромозомни аномалии, свързани с вродени сърдечни заболявания.

22-26 г.с. – Четвърти преглед при акушер-гинеколог
Това е рутинна консултация, при която се извършват всички прегледи и изследвания, необходими за проследяване на здравословното състояние на бременната жена и развитието на плода. След 20 г.с. седмица при всяко посещение се прави оценка на функциите на плацентата, а всеки УЗД преглед е съпроводен и с доплерово изследване на кръвотока в съдовете, хранещи бебето и кръвоснабдяващи маточните съдове.

След 28 г.с.
В този период на бременността продължават редовни прегледи с УЗД, мониториране на здравето на бременната жена и оценка на физическото състоянието на плода със снемане на биометричните данни и проследяване на феталния растеж. Извършват се всички рутинни изследвания на женската консултация, описани по-горе. Ако всичко с бременността протича в норма, до раждането остават общо четири прегледа, като заедно с тях започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на тоновe (NST). Измерването на NST със своята диагностична стойност обаче може само да допълни, а не да замести подробния преглед на бременната при проследяващия лекар заедно с ултразвукова диагностика с доплерово изследване.

30-32 г.с. – Късна фетална морфология с доплерово изследване
Чрез това високоспециализирано изследване се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността, а доплеровата ултразвукова диагностика дава информация на кръвотока в различни съдове на бебето, на пъпната връв и маточните артерии.

След 36 г.с.
Назначават се изследвания за сифилис, хепатит B и C, СПИН, чиято давност е 6 месеца и обикновено към края на бременността е изтекла. Резултатите са задължителна част от медицинската документация за провеждане на раждането. Между 36-38 г.с. с подготовка за предстоящото раждане се назначават изследвания на микробиология от влагалищен секрет, пълна кръвна картина, глюко, креатинин, албумин, общ белтък, урея, урина, факторите на кръвосъсирването. В същия срок се извършват консултации с анестезиолог и кардиолог с попълване на съответните медицински въпросници и информирани съгласия за провеждане на предстоящото раждане.

В този етап от бременността записът на сърдечни тонове се извършва ежеседмично. Бременната прави подробен гинекологичен преглед, по време на който се определя позицията на плода и се обсъжда предстоящото раждане. Ако има медицински индикации за оперативно родоразрешение (цезарово сечение), се планира конкретно и датата на извършване на раждането.

С това приключва проследяването на бременността и започват последните дни в очакване на раждането!