c-section

Раждане с цезарово сечение при нас

Цезаровото сечение (оперативно родоразрешение) е коремна операция, при която плодът се изважда през разрез на коремната стена и маточната стена. Това е операция, която се извършва по строго определени индикации, по преценка на акушер – гинеколога, проследяващ бременността. Може да бъде направена планово или по спешност, в зависимост от причината, която я налага. Предварителни изследвания, консултации и прегледи преди Цезарово сечение (оперативно родоразрешение): Преди раждане в нашата болница, ще бъдат извършени следните прегледи, изследвания и консултации:

pregled

Когато родилката е пациент на болницата, всички необходими документи за нормално раждане се подготвят от нас. В случай, че бъдещата майка е проследявала своята бременност в друго лечебно заведение и желае да роди в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, е добре да се насочи към специалист от нашата болница поне месец преди термина. По този начин съответният лекар ще се запознае с медицинската документация по досегашното проследяване на бременността, ще получи допълнителни данни за здравословно състояние на бременната и ще извърши необходимия преглед с ултразвукова диагностика (УЗД) за запознаване с нейния статус и състоянието на бебето. Така акушер-гинекологът и в последствие медицинския екип, който ще участва в раждането, ще бъдат максимално подготвени за неговото протичане. За жените, които не са проследявали бременността си при нас освен описания УЗД преглед (т.нар.женска консултация) в последния месец ще са необходими и 4 посещения за запис на сърдечните тонове на бебето плюс изследване на микробилогия от влагалищен секрет. Необходимата документация, за раждане при нас е:

 • Обменна карта;
 • Направление за хоспитализация (Бланка на МЗ и НЗОК № 7) – когато раждането е по клинична пътека на НЗОК.

И двата документа се предоставят от проследяващия бременността акушер – гинеколог до момента на постъпването в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ (ако се проследявате при нас, те ще бъдат подготвени от съответния специалист). Документи, необходими за извършване на Цезарово сечение в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които следва да се попълнят от родилката:- 1. Протокол за информирано съгласие за Цезарово сечение; 2. Протокол за преданестезиологична консултация, който съдържа:

 • Лични данни на родилката;
 • Въпросник за минали и настоящи заболявания;
 • Информирано съгласие за опериране с регионална или обща анестезия, фиш за първоначален преглед;
 • Декларация за информирано съгласие за преливане на кръв и кръвни съставки.

Планиране на оперативното родоразрешение в Медицински комплекс „Д-р Щерев”:

 • Лекуващият лекар предлага времеви период за провеждането на цезаровото сечение, чиито дати са близки до вероятния термин на раждане (с разлика най-много 10-12 дни при нормално протичане на бременността). Родилката/двойката избират от предложения период точна дата на извършване на цезаровото сечения и я консултират с лекаря (възможно е това да стане при последващ преглед);
 • 2 часа преди насрочения час за раждане, родилката постъпва в болницата. При постъпването родилката трябва не трябва да е консумирала храни и напитки (последен прием на храни и течности трябва до 22:00 ч. на предходния ден);
 • В случай, че родилката получи контракции преди насрочената дата се свързва с лекуващия лекар и го уведомява за това. Ако родовата дейност започне в часовете след 20:00 ч. или в събота и неделя, родилката/нейните близки следва да позвънят на лекуващия си лекар, на дежурния лекар на телефоните в болницата или да постъпи на място за преглед и прием.

priem

Какво е необходимо да носите при постъпване в АГ болница „Д-р Щерев“ за раждане чрез оперативно родоразрешение? Документи:

 • Лична карта;
 • Обменна карта (ако все още не е предоставена по време на прегледите в последния месец от бременността);
 • Направление за хоспитализация (ако все още не е предоставено по време на прегледите в последния месец от бременността);

Всичко необходимо на родилката за престоя й в болницата се предоставя от нас, вкл. лични тоалетни принадлежности, нощница, чехли за еднократна употреба, дамски превръзки за родилки, пелени за бебето и др. Изброените аксесоари са включени в цената, която заплащате за раждане в болницата. От бъдещата майка се изискват единствено горепосочените документи. Повече за това, какво включват пакета за раждане при нас, можете да прочетете от тук. Протичане на самото раждане чрез оперативно родоразрешение: Подготовката за раждане с цезарово сечение от постъпването в болница до влизане в операционна зала отнема около 45 минути. Прави се акушеро-гинекологичен преглед, запис на тонове на бебето, тоалет и клизма. Родилката се облича в нощница и се настанява на легло, където чрез система й се влива 1,5 л Рингер разтвор. Следва поставянето на упойката – манипулацията обикновено трае около 5-10 минути. Родилката ляга на една страна, леко свита, за да изпъкне гръбначния стълб. Определя се точното място, в което ще се вкара иглата, следва самото убождане и вкарване на анестетика. Упойката започва да действа непосредствено след поставянето й, родилката е в пълно съзнание, обездвижена е само от кръста надолу. Спиналната упойка е безвредна както за майката, така и за плода. Непосредствено преди старта на операцията се поставя уретрален катетър. Монтира се преграда, благодарение на която не се наблюдава хода на самата операция от самата родилка (освен, ако тя няма други изисквания.)

bebe

Самата операция започва като се прави напречен разрез, като се реже само най-горния слой на кожата, а всички останали слоеве на коремната кухина се отпрепарират без инструменти. Не се извършва рязане на мускули, което намалява травмите от операцията до минимум. Така се стига до матката, която също се отваря с напречен разрез. Отваря се околоплодния мехур и се изважда бебето. След това се израждат плацентата и мембраните и следва зашиване на оперативния разрез. Самата процедура по изваждане на бебето трае от 3-4 до 10 минути, а операцията приключва в рамките на 1 час. Веднага след като бебето бъде извадено, то бива поето от акушерка и неонатолог-педиатър. Клампира се пъпната връв и се извършва първия тоалет на новороденото. Бебето се предоставя на майката, след което се поема отново от акушера и неонатолога, които през първите няколко часа проследяват нормалните жизнени функции на новороденото. Престой в болницата, грижи за майката и новороденото. Изписване Минималният болничен престой след Цезарово сечение е четири нощувки. След операцията родилката остава до 24 часа в Реанимационен сектор под активно наблюдение от акушер-гинеколог и анестезиолог-реаниматор. След преминаване на този период жената се превежда в родилно отделение. По време на престоя й там родилката е под активно наблюдение с цел да не се допуска развитието на инфекция, да се проследят инволутивните процеси и да се осигури правилно кърмене.

staia

Ежедневните грижи за родилката се изразяват в:

 • Визитации от акушер-гинеколог и педиатър-неонатолог;
 • Контрахиране на матката, проследяване на нивото й;
 • Проверка на оперативния разрез;
 • Следи се за началото на лактацията (създаването на кърма), за да се осигури нейния нормален старт;
 • Проследяват се цвета, количеството и миризмата на лохиите;
 • Двукратно измерване на температура (при необходимост и измерването може да се наложи и повече пъти);
 • Двукратно измерване на пулс;
 • Тоалет (2 пъти дневно) – поради обилния лохиален секрет, който се отделя, той трябва да се отстранява, за да се намали вероятността от възникване на вторични инфекции;

Първи грижи за новороденото

novorodeno

Непосредствено след раждането бебето се поема от акушерка и неонатолог-педиатър. Клампира се пъпната връв и се извършва първия тоалет на новороденото. Ежедневно се проследяват общото му състояние, ръста и теглото. В зависимост от състоянието на майката, в болницата се стремим захранването с майчина кърма да започне максимално рано. Когато родилката все още не може да кърми, за захранване се използва адаптирано мляко по определена от неонатолог схема. По време на задължителния престой на майката в болницата се извършват и първите ваксинации на бебето (при желание майката може да се откаже от тях, като подписва декларация за това):

 • след 24-я час – против хепатит В;
 • след 48-я час – против туберкулоза;
 • след 72-я час се взема кръв за скринингово изследване на вродени заболявания (фенилкетонурия, хипотиреоидизъм).-

В дните на болничен престой майката получава 24-часова подкрепа от акушерките в първите грижи за бебето. Те обучават родилката как да обработва пъпния остатък на бебето, дават съвети за къпане на бебето и смяна на пелени, помагат при неговото кърмене и тоалет. Всичко необходимо за бебето през първите дни след раждането се осигурява от нашата болница. Изписването на родилката и новороденото става след приключване на периода от 4 нощувки на следродилно възстановяване в Залата за изписвания на болницата.

izpisvane

Информация за това какво включва пакетната цена за раждане при нас можете да получите от тук

Информирано решение за избор на начина за родоразрешение може за изтеглите от  ТУК.