неонатология 420х350

Неонатология – акценти

Неонатологичното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ може да полага грижи за недоносени бебета, родени след 32 гестационна седмица и с тегло от 1500 грама. Специализираното отделение на болницата повиши нивото си на компетентност до второ ниво с официална заповед на министъра на здравеопазването.
Второто ниво на компетентност дава възможност пациентки на болницата, при които е започнало преждевременно раждане преди 36 гестационна седмица, да останат под грижите на познания им медицински екип и да не бъдат пренасочвани към други лечебни заведения.
За недоносените бебета е осигурена най-добрата неонатологична грижа от квалифициран екип и модерна апаратура.

Неонатология Второ ниво - грижа и за недоносени бебета

Неонатологичното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ може да полага грижи за недоносени бебета, родени след 32 гестационна седмица и с тегло от 1500 грама. Това е възможно, след като специализираното отделение на болницата повиши нивото си на компетентност до второ ниво с официална заповед на министъра на здравеопазването.

Второто ниво на компетентност дава възможност пациентки на болницата, при които е започнало преждевременно раждане преди 36 гестационна седмица, да останат под грижите на познания им медицински екип, а не да бъдат пренасочвани към други лечебни заведения. За техните недоносени бебета пък се осигурява най-добрата неонатологична грижа от квалифициран екип и модерна апаратура.

Запознайте се с екипа неонатолози ТУК!

Кога едно раждане се счита за преждевременно?

Всяка нормално протекла бременност продължава между 37 и 42 седмици. Преждевременно се счита раждането преди 37 г.с., а бебето, появило се преди този срок – за недоносено. В българското законодателство е прието, че преждевременно раждане е това от 25 г.с. и с тегло на новороденото над 600 грама. 32 г.с. попада в осмия месец от бременността.

Колко са недоносените бебета в България?

Приблизително 10% от всички новородени у нас се раждат с различна степен на недоносеност, като причините за това са разнообразни. Сред основните попадат някои инфекции, аномалии на плацентата, многоплодна бременност, специфични хронични заболявания на родилката, както и по-високата възраст на жената. Едно от най-тежките усложнения на бременността – прееклампсията, също е потенциална причина за раждане на недоносено бебе.

Превенция

Най-добрата превенция на преждевременното раждане е доброто проследяване на бременността.

Запознайте се с условията за проследяване, осигурени в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – какво е важно да следим през бременността?

Видео: Неонатологичното ни отделение

Няма по-подходящ момент от началото на годината да насочим поглед към специалистите, които първи посрещат в ръцете си новия живот. Те са тези, които помагат на вашите малки слънца да поемат своята първа глътка въздух и се грижат за тях в първите им минути и дни. Гледайте едно прочувствено видео за специалистите в Неонатологичното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Докоснете се до изпълненото с  топли емоции и благородни усилия ежедневие на разширяващия ни се екип от лекари-неонатолози и неонатологични акушерки.