image acent

Обръщение към бъдещите родилки в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Емоционалното писмо на проф. Атанас Щерев, адресирано до пациентките на Медицински комплекс "Д-р Щерев", представя ползите от естественото раждане, а поводът е нарастналите критики към строгата политика на болницата срещу раждането чрез цезарово сечение по желание.
Няколко годишните усилия дадоха своя резултат и болницата ни постигна спад в цезаровите сечения от 80% до 35%, което е успех, съизмерим само с водещите клиники в развитите държави.

Уважаеми пациенти и скъпи бъдещи майки,

Обръщам се към Вас от позицията не просто на репродуктивен специалист и акушер-гинеколог с 50-годишен опит, но и като лекар, който иска най-доброто за доверилите му се пациенти.

През изминалите години на моята медицинска практика, чрез моите консултации, чрез процедурите, които съм извършил и чрез ражданията, които съм водил, на бял свят са се появили толкова на брой деца, колкото е населението на среден български общински град. Именно затова бих искал да поговоря за тема, която за мен е изключително чувствителна и много важна – оперативното родоразрешение или раждането чрез цезарово сечение.

Причина за това мое обръщение са засилващите се критики и недоволство към нашата болница, че в последните месеци налагаме все по-строга политика срещу провеждането на раждания чрез цезарово сечение, включително и насочване на наши пациенти към други болници, когато се настоява за оперативно родоразрешение, без да има индикации за това.

В изминалите години в българското общество се настани тезата, че цезаровото сечение е „по-лесният“ начин да се роди дете. Аз бих искал да попитам може ли една оперативна интервенция да е по-атравматична и безпроблемна от един естествен физиологичен процес? В отговора на този въпрос трябва да се търси разковничето за коректното отношение към оперативното родоразрешение или така нареченото цезарово сечение (накратко ‘секцио’). Преди всичко трябва да се има предвид, че по правило родоразрешението чрез секцио се извършва когато има опасност за здравето и живота на майката или/и бебето при провеждане на раждане по естествените родови пътища. Предприемането на цезарово сечение трябва да почива на конкретни медицински индикации, които да налагат и оправдават неговото приложение. Никой не отрича, че съществуват редица случаи и спешни ситуации, когато нормалното раждане може да крие рискове за родилката и плода, при които оперативното родоразрешение е не само препоръчителна, но и животоспасяваща операция. Извън тях обаче раждането по нормален път е винаги за предпочитане и всяка здрава жена не бива да има никакви притеснения, че може да се справи с него.

За съжаление обаче през първите две десетилетия на XXI век в по-слабо развитите страни по света се наблюдава една „епидемия“ на цезаризъм. Прилагането на секцио в България също придоби епидемични размери. Причините за това може да са няколко:
- Увеличава се значително средната възраст на първо раждане (напредналата възраст се използва като индикация за оперативно родоразрешение);
- Все повече са жените, които са родили първото си дете чрез цезарово сечение и лесно се насочват сами или от своите лекуващи лекари към т.нар. ре-секцио (макар отдавна да е отхвърлена тезата „веднъж раждане чрез секцио, винаги раждане чрез секцио“);
- Цезаровото сечение става много лесно и удобно за лекаря, а и за бременната жена – датата и часът на раждането се планира предварително, ако няма усложнения, операцията продължава около час (за разлика от едно нормално раждане, което може да се проточи цяло денонощие), по време на самата операция жената не усеща болка и т.н.;
- Голяма част от АГ специалистите са демотивирани да насърчават бременните жени и, което е по-лошо, са деквалифицирани да водят вагинално раждане (защото основното изискване е раждането да се проведе с минимален родов травматизъм за майката и за нейното бебе).

Тук обаче трябва да се припомнят сериозните заплахи, които вървят ръка за ръка с цезаровото сечение, като една коремна оперативна интервенция. В подробното информирано съгласие за избор на начин на родоразрешение в нашата болница, ние сме извели цели 16 точки, описващи недостатъци на секциото пред вагиналното раждане (пълния документ може да прочетете от ТУК). Сред тях са:

- Майчината смъртност е 3 пъти по-висока при цезарово сечение;
- Раждането с цезарово сечение увеличава риска от възникване на тромбоемболия с цели 4 пъти повече отколкото при нормално раждане;
- Увеличава се значително рискът от патология при последваща бременност при цезарово сечение спрямо нормално раждане;
- Родените чрез Секцио деца боледуват по-често от алергии, астма и други имунозависими страдания;
- Възстановяването е много по-бавно при оперативно родоразрешение отколкото при раждане по естествените родови пътища.

Всички тези рискове отдавна са разбрани във водещите АГ клиники в развития свят, където се стремят да поддържат процент на оперативните родоразрешения под 30%.

Във връзка с всичко изброено, в нашата болница проведохме няколко годишна кампания с привличане на опитни акушер-гинеколози и акушерки, с осигуряване на необходимата апаратура и с въвеждане на реформа на организацията на работа на нашите отделения. През месец април 2019 г. направихме вътрешна реорганизация и разделихме нашите АГ специалисти по направления, което, като всяка промяна, ни донесе значително напрежение сред екипите, а и немалко недоволство сред пациентите, които трябваше да сменят своите лекуващи лекари.

Независимо от трудностите обаче ние продължихме напред и успяхме да свалим процента на цезарови сечения в нашата болница от 80% до 35%. Целта ни е да постигнем процент на оперативни родоразрешения между 15%-30%, разбира се, с минимален родов травматизъм на майките и техните бебета.

 

Пътят към постигането на това е изключително труден. Той минава през напрежение сред медицинския ни екип, през недоволни пациенти, които напускат болницата ни и се насочват към други клиники за своето цезарово сечение по желание, през обвинения, че „измъчваме“ родилките да раждат по нормален начин. Може би, ако гледахме само нашия интерес, вече щяхме да се откажем за постигането на целта - под 30% цезарови сечения. Ние обаче ще продължим напред, защото вярваме и сме убедени, че това е в най-добър интерес за нашите пациенти, в интерес на по-голямата част от доверилите ни се бъдещи майки. Нормалното раждане е пътят за появата на новия живот, създаден от природата. Милиарди човешки същества са се родили по този начин и всяка жена с подходящата физическа и психологическа подготовка и нагласа може да се справи в този знаменателен момент. Ако медицинските индикации или ходът на самото раждане изискват оперативна намеса, нашите медицински специалисти са тук, за да осигурят добрата грижа и внимание. Извън това, всяка наша пациентка е свободна да се насочи към друга болница за извършване на цезарово сечение по желание.

За финал бих искал да се обърна към доверилите ни се бъдещи майки, без индикации за оперативно родоразрешение:

Пожелавайте нормално раждане и се подготвяйте за него по време на цялата бременност! Ние ще ви помогнем то да се случи!

Проф. Атанас Щерев
Основател на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Видео: Разходка в родилното ни отделение

За онези от вас, които нямат търпение или време да се включат в Дните на отворените врати в Медицински комплекс "Д-р Щерев" сме подготвили една интересна видео разходка в Родилното ни отделение с водещ прекрасната Евелина Павлова. Гледайте видеото със звук и вижте всички важни стъпки, през които преминава една майка със своето бебе в нашия родилен дом.
P.S. Ще видите и един един кът, който е подготвен специално за татковци.

Представяне на родилното ни отделение - обобщение

Родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е открито на 9 декември 2006 г. – денят, а поради нарастващия интерес на пациентите на болницата в края на 2015 г. е разширено и обновено. То се състои от две предродилни зали, родилна зала за нормални раждания, операционни зали за цезарово сечение, интензивен сектор за следродилни и следоперативни грижи и комфортен болничен стационар за престой и възстановяване. В ръцете на опитните специалисти на отделението до 2017 г. са проплакали над 5000 бебета. Медицински комплекс „Д-р Щерев“ осигурява висококачествена грижа, индивидуално отношение, комфорт и уют, от които всяка жена, превръщаща се в майка, се нуждае.