ofis histeroscopia

Електрокоагулация

Какво представлява електрокоагулацията?

Електрокоагулация (диатермокоагулация) на маточната шийка е манипулация, която се използва с цел деструктивно лечение на патологично променен епител (т.нар. ектопия) на цервикалният канал чрез прилагането на високочестотен електрически ток. Целта е след унижщожаването на патологично промеменият епител на негово място организмът да изгради нов, здрав епител. Остаряло, но придобило обществена популярност и използвано и до настоящият момент е понятието “раничка” на маточната шийка. По-правилно е понятието “ектопия” т.е. нормален епител разположен на нетипично място.

Как се извършва електрокоагулацията?

Процедурата се извършва в гинекологичен кабинет, жената се настанява на гинекологичния стол, като гинекологът поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на шийката на матката и цервикалния канал (както при вземане на цитонамазка). Влагалището се промива със Natrium chloratum 0.9%. Лекарят оглежда с колпоскопа шийката на матката използвайки различи разтвори (проба с оцетна киселина и проба с луголов разтвор), които позволяват по – добро разграничаване на изменените области. С помощта на специални електроди и високочестотен електрически ток се извършва електрокоагулацията. Използва се електрокоагулатор – микропроцесорен апрат за високочестотна електрохирургия.

Кога се прилага електрокоагулация?

  •  патологично променен епител на цервикалният канал – открива се при обикновен гинекологичен преглед, с характеристика на контрастиращ спрямо околната тъкан участък.

Какъв е минималният болничен престой при електрокоагулация?

- един ден

Какви са противопоказанията за извършване на електрокоагулация?

  •  бременност
  •  умерена дисплазия CIN2 и тежка дисплазия CIN3 (дисплазия – процесът на промяна на нормалния епител в атипичен)

Какво да очаквате след електрокоагулация?

В повечето случаи манипулацията предизвиква леко до умерено парене и незначително нараняване на третираната повърхност, която епителизира за няколко дни. След манипулацията е възможно да се появи безцветно влагалищно течение или леко кървене, които преминават също за няколко дни.