histerektomia

Хистеректомия

Какво представлява хистеректомията?

Хистеректомията представлява оперативна интервенция с цел отстраняване на матката. Отстранява се както маточното тяло, така и шийката на матката т.е. цялата матка. Състоянието на маточните тръби и яйчниците не винаги може да се прецени предоперативно. Ако при операцията се установи, че тръба или яйчник са засегнати от заболяване, се премахват всички засегнати органи.

Как се извършва хистеректомията?

Има три подхода за извършване на интервенцията – през разрез на корема чрез напречен или надлъжен разрез, през разрез в дъното на влагалището или лапароскопски. Видът на анестезията зависи от избраната техника на извършване на хистеректомията.

Кога се прилага хистеректомия?

  • карцином на ендометриума
  • карцином на шийката на матката или преканцероза
  • усложнения след раждане
  • тежка ендометриоза
  • пролапс на матката
  • продължително вагинално кървене и др.

Какъв е минималният болничен престой при хистеректомия? - 2 дни при лапароскопски процедури, 5 дни при останалите видове.

Какво да очаквате след хистеректомия?

След хистеректомия неможе да се забременява, прекратява се и менструацията ако преди оперативната интервенция жената е имала такава. През първите часове след операцията в оперираните зони (коремна стена, тазови тъкани) се усеща болка. Един месец след операцията трябва да се избягват всякакви физически натоварвания и да не се води полов живот. Обикновено три месеца след оперативната интервенция операция жената може да заживее и заработи пълноценно.