Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве: Асистираната репродукция не бива да се спира

20200424 БАСРЗПроцедурите по асистирана репродукция трябва да продължат да се извършват при спазване на всички противоепидемиологични предпазни мерки за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19. Това се казва в становище на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-министър д-р Бойко Пенков. Становището е подписано от председателя на БАСРЗ д-р Здравко Минев и зам.-председателя на организацията проф. Атанас Щерев. В него се посочва, че освен при вече посочените в заповедта на министъра изключения, лечението на стерилитет може да продължи в настоящата извънредна ситуация и при други пациенти по преценка на лекуващия репродуктивен специалист.

За заповедта на министъра на здравеопазването четете ТУК.

В становището на БАСРЗ се посочват и мерките, които е нужно да се спазват за превенция на разпространението на заразата, сред които са:

- Прецизен подбор на пациентите
- Стриктно следване на процедури за предотвратяване на заразяване
- Използване на защитни облекла и лични предпазни средства при всяка процедура
- Спазване на минимален интервал от 15 минути между приема на пациентите
- Извършване на щателна дезинфекция между приема на пациентите

В допълнение, от БАСРЗ посочват, че при спазване на тези мерки е наложително извършването на диагностични и терапевтични дейности, сред които са спермалните изследвания, проверка на проходимост на маточните тръби и криопрезервация на спермален материал. Ако тези съпътстващи дейности не се извършват, не са възможни диагностиката и лечението на пациентите в пълен обем, подчертават от организацията.

Смятаме, че в настоящата епидемиологична ситуация и трудните времена, през които преминава обществото ни, българските пациенти с репродуктивни проблеми не могат да бъдат оставени без адекватна диагностика и лечение. Поради тази причина сме изненадани, че без основателна медицинска или научна аргументация близо месец и половина след обявяването на извънредното положение в България и в деня, в който се възстановява извършването на планови операции, на женските консултации, на детските консултации и имунизациите, се издава заповед, която силно ограничава възможностите за извършване на процедури по асистирана репродукция и диагностика на инфертилитет“, се казва още в становището на БАСРЗ.

Пълния текст на позицията на БАСРЗ ще откриете ТУК.

Новини