Важно за пациентите със заповеди от ЦАР

20200402 ЦАРВъв връзка със запитвания на пациенти с изтичащи заповеди от Центъра за асистирана репродукция обръщаме внимание, че институцията излезе със серия от съобщения с насоки, в които основните моменти са:

Позовавайки се на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, Центърът информира, че „няма причина заповед, изтичаща в периода на извънредно положение, да не остане в сила в посочения срок“, а именно по време на извънредното положение и 6 месеца след неговата отмяна. От институцията допълват, че в случаите, когато процедурата за трансфер на свежи ембриони завърши без постигане на бременност или с аборт и по медицински причини не може да бъде извършена процедура за трансфер на размразени ембриони в така удължения срок, пациентите имат право да кандидатстват за допълнително удължаване.

За да спази препоръките за ограничаване и предотвратяване разпространението на коронавирус COVID-19, Център за асистирана репродукция ограничава достъпа до външни лица. Специално за кандидатите, избрали да получат заповедта си за финансиране на място в офиса на институцията, препоръката е да се възползват от получаване на документа по куриер. За тази цел е необходимо пациентите да изпратят точен адрес и актуален телефонен номер за получаване на пратката на имейла на фонда cfar@mh.government.bg.

Центърът за асистирана репродукция продължава да работи нормално и няма промяна в подаването на заявления за организационно и финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. За пациентите е важно да знаят, че това може да стане и чрез куриер, което се препоръчва в настоящата ситуация. Консултации и получаване на информация за предоставяните от ЦАР услуги се извършват единствено по телефона или чрез електронна поща.

Напомняме, че за осигуряване на по-голямата безопасност на пациентите и екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ координаторите за кандидатстване пред ЦАР са с променено работно време – повече прочетете ТУК.

Новини