Видове диагнози при безплодие при мъжа

Съвременната репродуктивна медицина показва, че половината от причините за безплодието при двойките се дължат на т.нар. мъжки фактор. Дали поради това, че в близкото минало репродуктивните проблеми при мъжете са били тема табу, или затова, че  съвременните методи за диагностика и лечение много по-често са в състояние да потърсят и намерят причината при „Аполон“, е добре да знаем как се диагностицира мъжкият стерилитет и какви са основните заключения, които могат да се поставят на база на резултатите от спермалните анализи (спермограма).

Спермограмата е основно изследване за определяне на фертилитета при мъжа

Необходимо е да се знае, че дори без да е наличен репродуктивен проблем, изследването на различни параметри на еякулата  е важно и има пряка връзка с нормалното функциониране или диагностициране на различни здравословни проблеми на мъжката репродуктивна система. Спермограмата представлява пълен анализ на семенната течност, даващи възможност да се оценят способностите ѝ за оплождане. Анализът трябва да се извършва в специализирани лаборатории при спазване на полово въздържание между 3-5 дни, неприемане на антибиотици или алкохол няколко седмици преди изследването.  Вижте какви са пълните изисквания за провеждането на спермограма и какви видове на изследването съществуват ТУК.

Специалистите биолози-семинолози могат да определят дали сперматозоидите имат оплодителен потенциал след направата на разширена спермограма, като често се налага да бъдат направени и допълнителни изследвания.  Според Световната здравна организация (СЗО) сред нормалните параметри на еякулата можем да отчетем проба с обем между 2 мл и 6 мл, и 30% нормална морфология по нестриктните критерии, а по Крюгер, т.е. стриктни, са 14%.

Съществуват различни нарушения в сперматогенезата и отклонения в качеството на сперматозоидите, ето най-често срещаните:

Хиповолемия - обемът на еякулата е по-малък от 2 мл;
Хиперволемия - когато обемът на еякулата е по-голям от 6 мл;
Олигозооспермия – при тази диагноза броят на сперматозоидите е под 20 милиона на мл или под 40 милиона от целия обем на дадения еякулат ;
Хиперзооспермия – наблюдава се повишен брой на сперматозоидите в еякулата.

Отсъствието на сперматозоиди в две поредни спермограми потвърждава диагнозата азооспермия. При тази диагноза се наблюдава липса на сперматозоиди в еякулата, но би могло да има наличие на предшестващите ги форми — клетки на сперматогенезата наред с продуктите на секреция на простатната жлеза и семенни мехурчета. Прогнозата за възстановяване при всички  видове азооспермия е различна и строго индивидуална спрямо конкретния случай.

Някои нарушения на сперматогенезата могат да се дължат на прекарани възпалителни заболявания, токсични въздейстия на средата (алкохол, вредни химически вещества, някои лекарствени препарати и др.), заболявания на организма, ендокринни заболявания, както и  нарушения на проходимостта на семенните канали в резултат на възпалителни заболявания на половите органи.

Подвижността на сперматозоидите
Много важен фактор за оплодителната способност на сперматозоидите е тяхната подвижност. При занижени параметри диагнозата е астенозооспермия. Тя се поставя при намаление на процента на подвижните форми. Причините за астенозооспермията не са изяснени окончателно, но се предполага ролята на изменение на химическия състав на плазмата в спермата, на снижения състав на въглеводороди или други енергетически вещества, а също и на намаление или изчезване на отрицателния електрически заряд на сперматозоидите, на наличие на различни микроорганизми в спермата, особено на микоплазмена инфекция. Причините могат да бъдат и различни нарушения на сперматогенезата, в резултат на което се образуват не само по-малко количество сперматозоиди, но и на сперматозоиди с патологични форми, неспособни на пълноценно движение. Астенозооспермията може да доведе до стерилитет у мъжа, поради което е необходима консултация с уролог-андролог.

За оплодителната способност на  сперматозоидите „говори“ и тяхната морфология

Биолозите на диагностичните центрове по репродуктивна медицина следят за правилната морфология на главата, шийката и опашката на сперматозоидите. Когато по-малко от сперматозоидите са с нормална морфология, се поставя диагноза тератозооспермия.

Възможно е след маструбация да липсва семенна течност. Тогава говорим за аспермия. 

Вижте какви са съвременните методи за лечение на безплодие при двойки с диагностициран мъжки стерилитет ТУК: ICSI, IMSI.

Трябва да отбележим, че спермограмата е само едно от изследванията, необходими за уточняване на фертилността при мъжа. За да се установи здравето на мъжката полова система, трябва да си направите консултация със специалист андролог. За да си запишете час за специалист в Андрологичния ни сектор и при допълнителни въпроси, се обадете на Контактния ни център – 02 920 09 01.

 

Новини
Новини
Назад