Все повече двойки са с репродуктивни проблеми. Количеството и качеството на семенната течност е намаляло двойно за последните десетилетия

Kolaje_fЕмбриологът д-р Таня Милачич и биолог Десислава Дюлгерова-Николова са авторите на научна разработка на тема „Спермата: параметри и оценка“, която бе публикувана на 23 януари тази година в международното издателство IntechOpen. Какво означава това признание и къде е мястото на българските специалисти на международната карта? Срещнахме се с тях, за да поговорим за това:

Разкажете за платформата, в която сте публикувани и в коя книга на издателството ще бъде включена вашата разработка?

Десислава Дюлгерова-Николова: Intechopen.com е най-голямата онлайн платформа в световен мащаб, която позволява свободен достъп до над 3350 научни книги. Участие в създаването и оформлението на тези трудове имат над 108 000 автори от цял свят, като редица от тях биха могли да бъдат определени като водещи специалисти в своята сфера.
Таня Милачич: Книгата се нарича “Innovations In Assisted Reproduction Technology” на английско издателство и ще бъде издадена с твърди корици през лятото на тази година. За сега главата ни от тази книга „The sperm: parameters and evaluation“ e приета и публикувана онлайн в края на януари 2020 и е с отворен достъп до всички заинтересувани.

Кои са най-често срещаните причини за инфертилитет при мъжа?

Таня Милачич: Начинът на живот, стресът, анаболите и стимулантите при активно спортуващите млади хора, различните възпалителни процеси, които протичат в организма, не на последно място и замърсеността на природата, която се променя към все по-влошено състояние.
Десислава Дюлгерова-Николова: За съжаление често липсва и профилактика при мъжете. Ежегоден преглед при специалист, изследване на показателите на семенната течност и микробиология на еякулат биха могли да допринесат за навременното диагностициране и лечение на различни състояния или заболявания при мъжа, които имат отношение към репродуктивно здраве.
Таня Милачич: Но в книгата много подробно са описани различните фактори, които оказват негативен ефект върху качеството на сперматозоидите.

В статията споменавате, че 5 пъти Световната здравна организация променя референтните граници и параметрите за семенната течност от 1980 до 2010 година, защо се случва това?

Десислава Дюлгерова-Николова: Несъмнено развитието на човечеството – технологичният напредък, промяната в начина на живот, храненето, оказват влияние върху организма. Сперматогенезата, изключително чувствителен и повлияващ се от външни и вътрешни фактори процес, не прави изключение.
Таня Милачич: Качеството и количеството на сперматозоидите е намаляло двойно и тройно от началото на създаването на тези критерии и вече нормите са занижени, което е много лош прогностичен фактор за бъдещите поколения.
Десислава Дюлгерова-Николова: От друга страна, специалистите в областта на човешката репродукция и АРТ непрекъснато провеждат нови изследвания и анализи. Разкриват се нови клетъчни структури, взаимодействия и процеси, въвеждат се нови техники за селекция и обработка на репродуктивните клетки. Това неминуемо налага промяна в заложените от СЗО параметри и критерии с оглед на адекватната оценка на показателите на семенната течност във връзка с възможността за създаване на поколение при мъжа.

Защо в съвременното общество процентът на двойките с репродуктивни проблеми е по-висок от преди години и продължава ли да се покачва?

Таня Милачич: За съжаление всичко, което  вече споменах, оказва влияние и то не само при мъжа, но и при жената от двойката. Също така увеличаването на възрастта, в която жената се решава да има дете след кариерното си развитие. Вече тази граница е изместена към 30-35 годишната й възраст, а в миналото е била с близо 10-тина години по-надолу. Не на последно място е и диетата, която спазваме, с какво се храним, колко спим, какъв е стресът ни на работа, колко е застоял начинът ни на живот. Имаше една неприятна прогноза от учените, че през 2050 година няма да има дете, заченато без асистирана репродукция. Спонтанното зачеване ще е лукс и прецедент за най-здравословно живеещите и млади хора.
Десислава Дюлгерова-Николова: Семейното планиране в една двойка не би трябвало да е тема табу. Този разговор в семейството/двойката следва да се проведе и при достатъчно информираност на партньорите. Репродуктивните възможности при жената намаляват, а честотата на различни рискове при бременност се повишават след 36-37 години. Желанието за професионално развитие, необходимостта от финансова обезпеченост често налагат отлагането на плановете за дете.

Работите в андрологична лаборатория и имате ежедневен поглед над много пациенти, но колко всъщност време ви бе необходимо, за да стигнете до изведените заключения в проучването?

Таня Милачич: Наблюдението не е само въз основа на ежедневната практика, а и от световните публикации, от рандомизираните мултицентрови проучвания, до които като болница с развиваща се научна дейност имаме честта да имаме достъп. Това ни кара бързо и адекватно да направим своите заключения и да сме в крак със съвременния свят.

Какво ви мотивира да правите подобен тип изследвания?

Таня Милачич: Поканата на издателите и нашите рецензенти (Yona Barak и Adrian Ellenbogen). Книгата е под ръководството на Yona Barak, учен със световна известност и многобройни публикации и изследвания върху качеството на мъжката гамета.

В края на статията сте благодарили на колегите Ви от инвитро лабораторията към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Какво е значението на екипа в работата Ви?

Таня Милачич: Много често казваме, че без екип сме нищо. В това вярвам и неведнъж съм заявявала. Екипът е този, който те държи и в трудни моменти се вкопчваш за него. Не е достатъчно да вършиш работата си добре и качествено, ако си вълк-единак. Докато ти пишеш нещо, някои друг го е изследвал, трети слага среди, четвърти монтира пипети, пети кодира петрита, а ти само питаш "Колеги, как ви звучи това изречение? Добре ли го написах или да го пооправим?". Тази глава с главна заслуга е на биолог Дюлгерова-Николова, тя прегърна идеята, писа денонощно, а аз само помагах да оформим всичко тъй като имам опит в това. Така че, ето отново екипна работа. Без нея не може. За това и резултатът е налице!
Десислава Дюлгерова-Николова: Ежедневната ни работа е много специфична и динамична, което налага необходимостта от добра колаборация и комуникация. От основно значение е и всеки от нас да умее отлично да работи в екип, да има възможността да разчита на подкрепата, уменията и знанията на колегите си, да има спокойствието да се доверява при нужда.
Интересното в нашия екип е, че доколкото сме стиковани в работата си, толкова и различни сме по отношение на личните си и научни интереси. Това е чудесна възможност да обогатяваме един друг, да се допитваме и обсъждаме различни теми. Често по този начин се зараждат идеи за научни трудове, а и спрямо интересите, знаем кой би бил полезен за изготвянето на съответната публикация.
За мен лично колегите от IVF лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ имат основно значение и принос както към ежедневната ми работа, така и към всяко едно научно постижение. Несъмнено, когато има доверие и подкрепа – с благодарност за доверието от страна на д-р Милачич и с благодарност към всеки един от екипа за неизменната подкрепа, успехът е общ.

 

Новини