В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се проведе workshop по фетална медицина

Д-р Петя Чавеева проведе практически семинар за студенти медици

chaveeva-workshop_450x250На 12 май Медицински комплекс „Д-р Щерев“ беше домакин на специализиран практически семинар по фетална медицина – „Диагностични процедури по време на бременност. Фетална хирургия“. В него участваха студенти от Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ-София). Целта на събитието беше както да представи на бъдещите лекари една нова за страната ни специалност, така и да бъде насочено вниманието на студентите към важността всяка една бременна да бъде проследявана по съвременните стандарти на най-добрата практика във фаталната медицина. 

За целите на събитието д-р Петя Чавеева, завеждащ Отделението по фетална медицина в болницата, беше подготвила специални модели за диагностичен тест, на който младите медици усетиха на практика какво е  да се докоснат до инструментите за плацентоцентеза, амниоцентеза, фетално кръвопреливане. 

Приятна изненада бяха подготвили домакините. Студентите имаха възможността да видят в реално време и лапароскопска процедура, извършена от д-р Иван Димитров, оперативен гинеколог в болницата. По този начин младите медици затвърдиха усещането си, че бъдещето на медицината се крие в миниинвазивните техники както по време на бременността, така и при диагностиката и лечението в съвременната акушеро-гинекологична практика. 

Можете да научите какви са задължителните стандарти за проследяване на бременността и защо Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въведе задължителен скрининг за прееклампсия за всяка бременна още през първия триместър на бременността, като последвате линка: https://goo.gl/o3KDZi.

Новини