Дискусия на живо: Да дариш живот или всичко за донорството на яйцеклетки (текст)

За тези от вас, които не можаха да проследяват живото ни предаване на тема „Да дариш живот или всичко за донорството на яйцеклетки“, предлагаме текст на целия разговор между водещата Евелина Павлова, акушер-гинеколога д-р Мария Юнакова и координаторите на донорската програма на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ Optima Eggs Мария Караилиева и Жана Лазова. Прочетете кога пациентите се насочват към дарителската ни програма и как работи тя, така че удовлетворението и спокойствието да съпътстват целия благороден процес по създаването на нов живот.

Видеозапис на дискусията можете да гледате ТУК.

ДИСКУСИЯ НА ЖИВО: Да дариш живот или всичко за донорството на яйцеклетки

Евелина Павлова: Минахме през много лични теми. Днешната също ще е лична, но ще я представим и като обществено значима. Изключително се вълнувам да говоря по тема, към която обществото вече проявява по-сериозен интерес и то заслужено. Защото днес ще говорим за донорството – да дариш живот или всичко за донорството на яйцеклетки. Добре дошли на три прекрасни дами – д-р Мария Юнакова, Жана Лазова и Мария Караилиева. Много се радвам, че сте тук, а и вие самите казвате, че много обичате да говорите по тази тема. Всички ние вярваме, че е важно да се говори. Още в началото искам да кажа нещо много важно – това, че да бъдеш донор на яйцеклетки е висша проява на човечност, съпричастност и добрина към хората, които се нуждаят. И ако искате да станете дарител на яйцеклетки в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, трябва да се обадите на 0892 225 974 или на 0894 511 586. Кога е създадена програмата Optima Eggs и защо е нужна специална програма за толкова благороден акт като дарителството на яйцеклетки?

Жана Лазова: Програмата съществува, откакто съществува болницата. Но през 2014 г. тя се реформира, за да можем аз и Мария като нейни координатори да обръщаме по-специално внимание на пациентите, които имат нужда от донорска яйцеклетка. Трябва да се обръща и по-голямо внимание на дарителите, защото те имат много големи притеснения по време на процедурата. И съответно ние играем ролята на медиатори между двете страни.

Евелина Павлова: А кои са най-често задаваните въпроси и от едните, и от другите?

Жана Лазова: Притеснението на реципиентите, т.е. на жените, които имат нужда от донорска яйцеклетка, е какъв генетичен материал ще получат. А на донорите касае процедурата. Тъй като това са момичета, които са здрави, не са имали никакви проблеми през живота си, а се налага да преминат през процедури. Това са техните притеснения.

Евелина Павлова: Кой може да дари яйцеклетки и какви са критериите за кандидатстване?

Мария Караилиева: Всяка една жена, която е раждала, може да дари яйцеклетки. Задължително условие е да имат поне едно живо родено дете. Възраст – до 34 години. Критериите, на които трябва да отговарят, са посочени в Наредба 27 от 2007 г. Момичетата са здрави, родили са, снема се анамнеза, правим специфични изследвания. В началото момичетата са ентусиазирани, притеснени, но след като им обясним спокойно, те разбират.

Евелина Павлова: Каква е мотивацията на тези млади момичета на възраст 18-34? Не допускам, че те са имали проблеми със забременяването, но може би на 34 те самите са извървели дълъг път към мечтаното бебе и искат да помогнат на други жени?

Жана Лазова: По принцип това са жени, които имат роднини или познати с такъв проблем. Те са се сблъскали и искат да помогнат на някое семейство да получи мечтаното бебче.

Евелина Павлова: Д-р Юнакова, как се извършва подборът?

Д-р Мария Юнакова: След като нашите медиатори се срещнат с тези момичета, които са заявили желание да дарят яйцеклетки, и направят първоначалното сортиране дали те отговарят на законовото изискване за дарителство, те ги насочват към нас, специалистите по репродуктивна медицина. Нашата роля тук е да направим оценка и на общото, и на гинекологичното им здраве и да преценим доколко те отговарят на нужните медицински критерии, за да можем да очакваме успешен резултат и за двете страни. Така че ние подлагаме тези момичета на пълен гинекологичен преглед, на общ физикален преглед,. Консултираме ги и с нашия специалист по вътрешни болести, който на база общ преглед и изследвания прави оценка на общото им състояние. Прави се оценка на яйчниковия им резерв, за да знаем доколко те въобще са подходящи да бъдат подложени на такава процедура. Правим едно събеседване, обясняваме им стъпките, през коти още преминат, за да са подготвени. Това им дава голямо спокойствие.

Евелина Павлова: Т.е. вие имате и емоционален контакт с тях?

Д-р Мария Юнакова: Това е абсолютно задължително, защото ние си даваме сметка, че те се притесняват. Това са млади жени, които не са преминавали през никакъв сблъсък с процедури, с операции. Затова се опитваме максимално подробно да им представим през какво ще минат. То не е толкова страшно, но непознатото плаши.

Евелина Павлова: Какви са им страховете?

Д-р Мария Юнакова: Най-често страхът от болка, за ангажираността на времето и за здравето им. Основно доколко изразен ще бъде дискомфортът и колко бързо ще се възстановят.

Евелина Павлова: Има ли случаи, когато се налага да отхвърляте дами, които искат да станат донори?

Д-р Мария Юнакова: Понякога да, защото за да подложим една млада жена на процедурите, през които ще премине, трябва да има реален смисъл. Така че няма смисъл, ако не очакваме успешна процедура, въобще да я подлагаме на тези интервенции.

Евелина Павлова: Какво трябва да направи една жена, ако отговаря на критериите за кандидатстване и иска да стане дарител в стъпки?

Жана Лазова: Първата стъпка, която трябва да направи, е да се свърже с нас – с мен или с Мария. След това трябва да си определим среща тук, в болницата, когато на тях им е удобно, ние се съобразяваме с техните възможности. Ние им разясняваме процедурата стъпка по стъпка, говорим си за страховете, за времето, през които ще бъдат ангажирани покрай процедурата. Щом те вземат решение да станат донори на яйцеклетки, започват самите процедури.

Евелина Павлова: Предполагам всички тези стъпки ги има описани на сайта

Мария Караилиева: Инструкции има на сайта. Хубаво е обаче да се срещнем лично, да се почувстват комфортно и спокойни. А за изследванията – започва се с преглед, следва оценка на яйчников резерв. Ако всичко е наред с прегледа, най-важни са генетичните изследвания. Те показват, че жените са генетично здрави. Имайки предвид, че имат поне едно родено дете, 99.9% от жените са генетично здрави. Излизайки това изследване, ние събираме специфични документи, които са описани в наредбата. Това са документи за психичното им и общото им физическо здраве с документи от психодиспансер и личен лекар. Всеки личен лекар познава пациента си и знае има ли някакви заболявания, които са от значение. Следват изследвания за инфекциозни болести, гинекологични – микробиология, цитонамазка за рак на шийката на матката. Това са много важни изследвания. Всеки наш реципиент може да заяви и допълнителни изисквания за изследване на донора за някакво специфично заболяване. След като сме готови с всички изследвания и документи, чак тогава пристъпваме към синхронизиране на реципиента и договора.

Евелина Павлова: Те познават ли се?

Мария Караилиева: Не, в никакъв случай.

Евелина Павлова: Това означава, че една такава жена, която е решила да изпълни благородния акт на донорството, е много сигурна и за собственото си здраве. Това са изследвания, които много рядко правим в този им обем. А какво представлява самата процедура? Защото там има много митове, включително, че е с тежестта на операция.

Д-р Мария Юнакова: Процедурата по даряване на яйцеклетки не е по-различна от тази, през която преминава жена, подлагаща се на инвитро със собствени яйцеклетки. Тя няма нищо общо с операция, разбира се, свързана е с известен дискомфорт. Но самото стимулиране, подготовка и проследяване на пациентите е около 10-12 дни. Подготовката на донорката започва с хормонална стимулация. Смисълът й е да пораснат повече фоликули, от които да извадим яйцеклетки. Тази стимулация е с хормонални препарати с подкожни инжекции. Това е свързано със съвсем лек дискомфорт, най-често веднъж на ден се налага поставянето им. 10-12 продължава стимулацията, два или три пъти с ехографски преглед и хормонални изследвания проверяваме как върви тя, как растат фоликулите. Обикновено след 10-12 дни е пункцията, която всъщност е инвазивната манипулация за получаване на яйцеклетките. Тя продължава 10-15 минути. За да не се свързва с дискомфорт, пациентките са в краткотрайна венозна пълна анестезия. Те нищо не усещат. След пункцията на фоликулите и извличането на яйцеклетките пациентките остават за наблюдение 2-3 часа. Провежда се преглед, за да сме сигурни, че всичко е наред, дават им се съвети да бъдат в покой през този ден. На следващия ден те най-често са в пълна кондиция, с лек дискомфорт, подобен на менструални болки. Няма по-изразен дискомфорт.

Евелина Павлова: А как се постига този синхрон на дарителката и реципиентката?

Д-р Мария Юнакова: Синхронът е много важен, доколкото ние работим с т.нар. „свежи“ яйцеклетки, ние нямаме банка за яйцеклетки. Това дава най-добри резултати за реципиентите. За целта е необходимо да се синхронизират хормоналните цикли на двете жени. Това става с хормонални препарати, не е сложно. Идеята е да стартираме при дарителката стимулацията, а при жената, която ще получи тези яйцеклетки, да стартира подготовка на маточната лигавица, за да приеме ембрионите. Това става с хормонални препарати.

Евелина Павлова: А вярно ли е, че процедурата намалява яйчниковия резерв на дарителката?

Д-р Мария Юнакова: Не, не е вярно. Потенциалът на яйчниците на жените е генетично предопределен още от вътреутробното развитие на жената. На мястото на фоликулите, които ние ще пунктираме, се появяват нови, яйчникът има резерв вътре в самата му структура. Резервът на жената е генетично предопределен, независимо от това през колко бременности и през какви манипулации ще премине тя.

Евелина Павлова: Говорихме за донорите, но искам да поговорим и за реципиентите. Кой се нуждае от дарителство на яйцеклетки, кога се стига до тази стъпка, какво е опитано до тогава?

Д-р Мария Юнакова: Това са все повече наши пациенти, което определя социалната значимост на този проблем. Защото със съвременния начин на живот изместването на репродукцията е все по-чест момент. Най-честата причина, поради която жените имат нужда от дарителски яйцеклетки, е напредналата им възраст. Изчерпаният яйчников резерв може да настъпи много рядко, но в основните случаи той е свързан с напредналата репродуктивна възраст. Изразените промени в яйчниците на жените настъпват още след 34-годишна възраст. След 40-годишна възраст те са вече много изразени. Така че това са най-често пациенти над 35-40-годишна възраст, които отскоро са започнали своите репродуктивни планове. Най-често това са пациенти, при които сме опитали конвенционалните опити за забременяване с техни собствени яйцеклетки. На база биомихимични, ултразвукови маркери за редуциран яйчников резерв и потвърждаването му с неуспех от процедури ние препоръчваме дарителски яйцеклетки.

Евелина Павлова: Тежък ли е този разговор и как го приемат жените?

Д-р Мария Юнакова: Този разговор е тежък и те имат нужда да изминат определен път, психологически да приемат тази мисъл. Големият проблем идва оттам, че те не са добре информирани и се сблъскват в хода на собственото си лечение с този проблем. Той е на лице, но те просто не са информирани.

Евелина Павлова: За жените или за мъжете е по-голям този проблем+

Д-р Мария Юнакова: И от двамата партньора трудно се възприема. В крайна сметка след много разговори те успяват да разберат и подхождат към тези процедури с пълно убеждение и готовност. Най-важното е, че на финала, когато той е положителен, са много щастливи. Това е, в което искам да уверя нашите пациенти – че удовлетворението е за всички. Така че не трябва толкова трудно да подхождат към тази стъпка.

Евелина Павлова: Говори ли обществото достатъчно за донорството?

Д-р Мария Юнакова: Мисля, че все повече узрява обществото ни да приема тази идея. От 4-5 години има по-голямо разбиране и по-лесно се възприема тази идея. Така че ни е по-комфортно да работим в тази среда. Но аз мисля, че е по-важно много повече да се говори за нещо друго – че жената е здрава на 40 и повече години, но репродуктивно започват проблеми. С това жените трябва да са наясно и да изместят своите репродуктивни планове в по-ранна възраст.

Евелина Павлова: Това минава като тънка червена линия през всичките ни дискусии – да не се противопоставят кариера и деца.

Д-р Мария Юнакова: Тук е големият обществен проблем, в това изместване на този толкова важен момент.

Евелина Павлова: А къде сме на картата на света? Предполагам, че това, което се случва тук, е валидно за цяло Европа?

Д-р Мария Юнакова: Да, така е, даже тези процеси в западните европейски страни са много по-задълбочени. Нашите културни предпоставки са много по-благоприятни, но ние следваме много плътно тенденциите.

Евелина Павлова: А по отношение на донорството къде са добрите примери в Европа?

Д-р Мария Юнакова: Това отново е въпрос на културни предпоставки и на регулация. В много западноевропейски страни донорските програми са забранени. Много добри традиции има в Испания и в страните от бившия източен блок. В България резултатите са на европейско ниво.

Евелина Павлова: Анонимно ли е дарителството у нас и как е регламентирано законово?

Мария Караилиева: Дарителството е анонимно, двойките не познават момичетата, които даряват яйцеклетки. Регламентирано е с Наредба 28 от 2007 г. В много държави е забранено дарителството. В България е регламентирано, анонимно, законно, така че сме облагодетелствани от тази гледна точка. Ние можем да съдействаме на двойките, които се нуждаят от дарителство на яйцеклетки, за постигане на крайната цел.

Евелина Павлова: Имат ли право на обезщетение донорите, за какво се дължи то и в какъв размер може да бъде?

Жана Лазова: По Наредба 28 е регламентирано, че дарителите на яйцеклетки трябва да бъдат овъзмездявани, т.е. те получават обезщетение от клиниката за транспортни разходи, пропуснати ползи, за отсъствие от работа, за причинен дискомфорт. В наредбата си е регламентирано, така че ние обезщетяваме нашите донори на яйцеклетки.

Евелина Павлова: Защо е важно дарителството на яйцеклетки?

Жана Лазова: Ние искаме много да благодарим на всички наши донори, те си знаят кои са – че са се съгласили, поели са тази инициатива, водят и свои приятелки, запознават ги, темата става по-широка.

Д-р Мария Юнакова: Донорството е високо хуманен акт, не знам дали донорките си дават сметка, защото не могат да видят другата страна, която ние виждаме. Важно е, защото помагат на други жени да реализират най-важната си цел – според мен основната функция на жената е майчинството.

Евелина Павлова: Можем ли да кажем, че това са бебетата, зад появата на които стои най-голямата борба, но и най-много любов на най-много хора?

Д-р Мария Юнакова: Това са ни най-големите битки, след които удовлетворението е най-голямо на положителния финал.

Новини