Дори и в извънредна ситуация екипът ни продължава да се обучава

биолози новинаВече трети месец се борим с невидим враг, който ни принуди да спазваме дистанция в много отношения. Светът утихна, но стремежът за нови знания и порив към науката не спира за екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Вие знаете, че освен да помагаме на пациентите да сбъднат най-съкровените си мечти и да запазят здравето си, се стремим да развиваме все по-качествена медицинска грижа на европейско и световно ниво. За да се реализира този стремеж, са нужни най-вече желание за непрестанно и упорито учене. Защото науката е тази, която движи напредъка на акушерството и гинекологията, ембриологията и биологията, генетиката, ендокринологията, имунологията и всички дисциплини, имащи отношение към репродуктивното здраве, зачеването, износването и раждането на пухкави бебчета. Именно науката е в основата на всеки успех, на всяка усмивка и на всяка нова радост, родена в Медицински комплекс "Д-р Щерев".

COVID-19 е предизвикателство както за пациентите, така и за специалистите във всички сфери на здравеопазването. За да продължат успешно своята благородна професия, нашите „композитори на радостта“ – биолозите и ембриолозите от инвитро лабораторията ни, използваха извънредното положение, за да развият знанията и уменията си в контекста на последните научни данни за новия коронавирус и влиянието му върху лечението на инфертилитета.

Заради всички мерки за сигурност това няма как да стане по време на традиционните семинари, конгреси и симпозиуми. Днес обучението е онлайн и всички трябва да свикнем с тази нова реалност.

През април се състоя първият в историята Световен онлайн конгрес, посветен на асистираните репродуктивни технологии. „Посетиха“ го пред мониторите ембриолог Петя Пенкова  биолозите Ралица Петкова, Десислава Дюлгерова-Николова и Лъчезара Велева. Серия от уебинари организира Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), в която членува голяма част от екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Сред засегнатите теми на онлайн лекциите бяха добрите практики при time lapse технологията за отглеждането на ембриони, на които специално внимание обърнаха ръководителят на инвитро лабораторията д-р Таня Милачич и ембриолог Пенкова. Разбира се, COVID-19 и работата на инвитро специалистите в контекста на пандемията също попадна в полезрението на ESHRE, а в уебинара участваха ембриолог Ирена Антонова, биолог Дюлгерова-Николова и биолог Боряна Петкова. Ембриолог Любослава Вълкова, освен на влиянието на COVID-19 върху лечението с АРТ, фокусира допълнителното си онлайн обучение върху контрола на качеството и техниките за криоконсервация. Онлайн биолог Дюлгерова-Николова проследи последните тенденции в даряването на яйцеклетки, трансплантацията на яйчникова тъкан и превенцията на безплодието при млади пациентки с онкодиагнози в настоящата извънредна ситуация.

Сбъдването на най-съкровените мечти на нашите пациенти се дължи на непрестанното обучение, квалификация и усъвършенстване знанията на екипите ни на европейско и световно ниво. Благодарение на науката, вече над 30 години постигаме успехите, които се измерват в създаването на нов живот и радост за хиляди семейства.


Може да видите повече за учебната и научна дейност в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ във видеото тук.

Новини