Д-р Борислав Дангъров пред в. Монитор: Бебетата могат да се преохладят или настинат, ако седят на климатик през лятото

Дангъров 450x250Въпреки захлаждането от последните дни, летните горещини тепървя предстоят и те изпълват с тревоги и въпроси всеки млад, а и по-опитен родител. Поради тази причина от вестник "Монитор" потърсиха за интервю ръководителя на неонатологичното отделение на Медицински комплекс "Д-р Щерев" д-р Борислав Дангъров.

"Лятото е любим сезон за родителите, но може да бъде и истинско предизвикателство. Бебетата, родени през лятото, могат да прекарват повече време навън, но всеки родител трябва да се съобрази, за да му бъде комфортно и да няма риск от претопляне или пък настинка. Важно е да се отбележи, че в първите месеци, а дори и години, кожата на децата е изключително чувствителна и лесно могат да се получат болезнени изгаряния", отбелязва д-р Дангъров пред изданието и още: "Лятото е времето, в което бебето не трябва да излиза навън без с шапка, за предпочитане с козирка, за да се пазят и очите му. За новородените е достатъчно да се дръпне гюрука на количката. Трябва да се съобразяват и часовете за разходки и да се избягват най-горещата част деня."

Четете цялото интервю с д-р Дангъров ТУК!

"Важното е дрехите да бъдат от естествени и леки материи. Винаги съветваме майките да избират дрешки, които се обличат и събличат лесно и имат свободни ръкави и отвор около врата. Основното правило е детето да се облича така, както се обличат възрастните, но при деца до 6 месечна възраст трябва да се съобрази и фактът, че те нямат изградени рецептори за студено и топло. Дори и при по-високи температури ръчичките и крачетата на бебетата могат да бъдат студени заради недоразвитото кръвообращение и ниското кръвно налягане на бебетата в първите седмици след раждането. Затова е изключително важно да завивате бебенцето с лека, лятна завивка дори и през деня", обяснява неонатологът и споделя един трик: "Ако задната част на вратлето на бебето е топла, значи всичко е наред – проверете я с вътрешната страна на китката".

Наши специалисти пред БТВ: Първите ваксини при бебетата на родилки с COVID-19 се отлагат

Д-р Борислав Дангъров предупреждава: "Ако сте решили да оставите спящото бебе в колата, докато отскочите до магазина, бъдете внимателни – дори и няколко минути могат да бъдат фатални, особено при по-високи температури. През последните години много майки предпочитат да носят децата си в кенгуру или слинг – този безспорно удобен начин за придвижване с бебе не е много подходящ за горещото лято, защото детето поема и от вашата телесна топлина, а и създава предпоставки за допълнително спаряване и изпотяване".

Новини