Д-р Магунска за ендометриозата: Не е толкова страшна операцията, страшна е болестта

20201218 Уебинар МагунскаМного често пациентките търсят медикаментите пред операция и това е разбираемо, всеки човек изпитва страх. Но не е ли страшно всеки ден да живееш в болка, да имаш проблеми, да те е страх да ти дойде цикълът? Няма медикаменти, които могат да се приемат цял живот или пък такива, които да решат нещата веднъж завинаги. Медикаментозното лечение се прилага, за да се постигне дадена цел, но то не може да реши проблемите, това може да направи хирургията, евентуално комбинирана с други подходи. Така че трябва да се преодолее страхът, не е толкова страшна операцията, страшна е болестта.

Това заяви д-р Надя Магунска, оперативен акушер-гинеколог от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и член на European Endometriosis League, по време на уебинара на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ на тема „Диагностика и хирургично лечение на ендометриоза“. Онлайн събитието се проведе преди броени дни и в него, освен д-р Магунска, участва и колегата й д-р Александър Калчев. Уебинарът даде възможност за отговори на най-често задаваните въпроси, вълнуващите пациентите с ендометриоза.

Пълен запис на събитието можете да гледате в YouTube канала на фондацията – ТУК.

Кога се налага оперативно лечение – този въпрос очевидно вълнува много от жените, които са чули диагнозата „ендометриоза“ в лекарския кабинет, но на него отговорът на д-р Магунска не е еднозначен. Според нея, зависи от конкретния пациент. Тя даде пример с ендометриоза I степен при пациент без съществени оплаквания и репродуктивни проблеми. Тогава подходът е само наблюдение, но нещата коренно се променят, ако жената има оплаквания и страда от инфертилитет. Хирургията отново отстъпва от първата позиция за избор на лекаря, ако жената има дълбока тазова ендометриоза, но няма други симптоми, освен репродуктивни проблеми. Тогава се мисли първо за друг тип помощ, но хирургията отново е първи избор, ако има оплаквания, особено такива, свързани с червата.

В момента в България са забранени плановите операции и тук възниква въпросът кои състояния, касаещи се на ендометриоза, са спешни и кои - не. „Има доста спешни състояния в ендометриозата. На първо място, това са пациентките с аденомиоза, които имат много обилни кръвотечения. Има немалко такива случаи, когато ендометриозата на матката е напреднала значително, получават се тежки кръвотечения, с анемични синдроми и жените се чувстват много зле. Такива случаи принадлежат към спешните състояния и не биха могли да се отлага с месеци“, уточни д-р Магунска. Според, нея на отлагане не бива да подлежат и пациентки, при които оперативното лечение е част от подготовката на едно бъдещо инвитро лечение, а самите жени са в гранична възраст. При тях всяко забавяне може да намали значително шансовете за бременност. „Има едно спешно състояние в ендометриозата, когато шоколадовата киста се спука. Рядко е, но има и такива случаи. Тогава трябва да се направи операция по спешност, защото жената е с остър корем, със сериозни оплаквания и тогава да се вземат спешни мерки“, допълни още д-р Магунска.

Оказва се, че в момента тече много голямо международно проучване на бази данни на минали пациентки с ендометриоза с фокус върху карцином на яйчника, тъй като това е потенциално основният последващ проблем, когато става въпрос за развитие на ендометриозната киста в злокачествено образувание. Д-р Магунска изнесе първи наблюдения от него и те са повече от успокояващи за пациентките с ендометриоза, а именно: „На този етап данните показват, че за някои видове карцином на яйчника има завишен риск, но не съществено, за други дори е намален“. Това обаче не означава, че ендометриозните кисти не трябва да се оперират. Съществуват критерии за пристъпване към хирургична интервенция, от които се водят специалистите в областта, и това са: откриване на киста в ранна възраст на пациентката, размер на кистата над 4 см и съответно растяща киста.

В самото начало на онлайн разговора беше засегната и темата за поставянето на самата диагноза ендометриоза чрез методите на образната диагностика. „Изключително важна е анамнезата, разговорът с пациентката и това тя спокойно да сподели своите оплаквания. Много пъти жените неглижират една част от симптоматиката на ендометриозата, приемайки болезнения менструален цикъл, проблемите с ходенето по голяма нужда като нещо съвсем нормално за всяка жена. Не ги споделят с нас, а така ние по-трудно търсим с ултразвук или назначаваме други изследвания, насочени към ендометриоза“, коментира д-р Магунска и призова: „Мили дами, споделяйте абсолютно всяко ваше оплакване, когато влезете в кабинета, защото то може да ни насочи към диагнозата!

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е създадена, за да подкрепя пациенти с тази не добре позната диагноза, да им дава сигурна информация от квалифицирани източници и да ги насочва към специалистите, които ще им предложат адекватно лечение. Посетете Facebook страницата на фондацията, за да получите информация, подкрепа и шанс за по-качествен живот!

Новини