Д-р Петя Чавеева е сред отличените на годишните награди „Лекар на годината“ на Български лекарски съюз

Dr. Chaveeva_BLS_450x250Млада медицинска надежда на България – с този приз в категорията „Ти си нашето бъдеще“ беше отличена д-р Петя Чавеева на ежегодните награди на Българския лекарски съюз. Отличието ѝ беше връчено заради успехите ѝ в областта на феталната медицина и вътреутробните операции, които тя успешно извършва вече близо 5 години в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Д-р Чавеева е ръководител на сектора по фетална медицина в болницата и е първият лекар, извършил успешна вътреутробна операция в България. През последните години тя успешно прилага вътреутробните процедури лазарна аблация на плацента, вътреутробна операция на плод с поставяне на балон-катетър, интраутеринна хемотрансфузия, поставяне на белодробен шънт и интрафетална лазер коагулация при trap sequence при многоплодна бременност. Благодарение на тези оперативни намеси спасените още преди раждането им деца са вече десетки.

„Подобни награди са знак за признанието на колегите, без които успехът на нито един лекар не би бил възможен. Вътреутробните операции, които извършваме в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, не биха се реализирали, ако го няма екипа на нашата болница, както и колегите от лечебните заведения, които поемат последващата грижа за тези пациенти. Затова благодаря на Българския лекарски съюз за отличието, но си поставям за цел то да бъде надградено с още много иновации, които да дадат възможност на българските жени да получат тази грижа през бременността си, която заслужават и която е факт във всяка модерна европейска болница“, сподели д-р Петя Чавеева и допълни: „Все пак за мен най-голямата награда са срещите с растящите здрави и щастливи деца, които съм оперирала или наблюдавала, още преди да се родят. Всеки ден в кабинета с пълен график е истинското признание за работата, която вършим с колегите ми от сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Българският лекарски съюз отличи още лекари в категориите „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“, „Мениджър на годината“, „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и представители на регионалните структури на съюза.

Новини