Д-р Сали Рафик: Тялото на жената е способно да извърши чудо, давайки нов живот

20210717 СРафик 450х250Д-р Сали Рафик е един от #младителекари на Медицински комплекс "Д-р Щерев", която преглежда в ексклузивния ни център на ул. "Ами Буе". В самия край на седмицата, посветена на нейната работа в болницата, ви я представяме отново със съветите й към бъдещите майки по отношение на храненето. Тази уж позната тема продължава да вълнува, а и да поражда въпроси у бременните, на които д-р Рафик от новия Медицински център "Репродуктивно здраве Д-р Щерев" подробно отговори.

Д-р Рафик, кое вълнува най-силно бременните ви пациентки?
Бъдещите майки са по-чувствителни на най-различни теми, но вероятно най-честите са полът на бебето, от една страна, и тяхното хранене, от друга. Обичайно първият въпрос се "разрешава" по време ма биохимичния скрининг или малко след това. Със съвременната апаратура полът на бебето рядко остава тайна дълго.
Втората тема, за храненето, обаче, е по-сложна и засяга целия период на бременността, а дори и времето преди и след нея. Все пак от това какво приемаме зависи формата, в която се намираме, а това оказва пряко отражение върху способността за зачеване и износване на бебе.

Хранене за двама или точно обратното - каква е препоръката ви?
Всъщност истината е някъде по средата. Със сигурност схващането за храненето за двама е остаряло и вредно. То създава предпоставки за поемане на напълно излишни калории и трупането на още по-излишни килограми. През бременността храненето трябва да е не два пъти по-голямо като количество, а като мисъл за пълноценност и здравословност. Това обаче не означава жената да мине на диета, когато разбере, че е бременна. Никоя крайност не е полезна, а подобни експерименти могат само да навредят със стреса, който причиняват на организма.

И все пак обяснете защо е опасно прекомерното качване на килограми през бременността?
Това е основно ендокринен проблем, но нека го кажем накратко - рискът е преди всичко от развитие на гестационен диабет. Това състояние е опасно за майката, но и за бебето. То е сред усложненията на бременността, които сравнително лесно се откриват и могат да се поставят под контрол, това е наша и на ендокринолозите цел. И ако в медиитв новините за много големи бебета будят умиление, то нас лекерите ни тревожат. Неконтролираният гестационен диабет води до раждането на подобни деца, които в последствие са по-рискови като склонност към различни здравословни проблеми.

Какъв съвет давате на бременните си пациентки за храненето им?
Да е балансирано, да избягват т. нар. "празни" калории - от сладки напитки, сладкиши и т. н., да приемат всичко необходимо приоритетно чрез храната. Разбира се, при нужда това не изключва приема на витамини, минерали и други хранителни добавки, но като изключим фолиевата киселина, нека за всичко друго се консултират с нас. А фолиевата киселина, знаете, да започват да я приемат в момента, в който у тях се зароди идеята за бебе, не е нужно да чакат положителния тест за бременност.

Има ли храни, които влияят на пола на бебето?
Не, за съжаление няма доказана връзка между определен вид храна и пола на бъдещото бебче. Той зависи единствено от генетичното съчетание между мъжа и жената. Но според мен по-важното е, че с храненето си през тези 9 месеца жената може дългосрочно да повлияе върху здравето и качеството на живот на детето си. Основите на този живот се изграждат именно през бременността и майката трябва да се погрижи добре за тях.

Каква е нормата за наддаване през бременността? 
Темпът на наддаване е различен при всяка жена и зависи от теглото и при забременяване, от храненето, естествено, а също и от това има ли придружаващи заболявания, приема ли  някакви медикаменти, какъв хранителен и двигателен режим спазва. При жените с по-ниско тегло очакваме по-голямо наддаване, при тези с по-високо - по-малко. Ориентировъчно за нормално се приема бременната да качи 10-11 кг, но поврарям, че това е индивидуално. Ние преценяваме тези индивидуални характеристики в кабинета и даваме нужните препоръки за хранене, а при нужда и за консултация с ендокринолог. 

Споменахте храненето преди бременността, какво трябва да е то?
Нещата не са много по-различни, цели се балансираност. Добрата физическа форма предполага добро функциониране на организма, а знаем, че придружаващите заболявания, ендокринните проблеми са сред честите спънки пред забременяването. Храненето е предпоставка за здравето както на мъжа, така и на жената. Връзката между индекса на телесната маса и репродуктивните способности не спира да се потвърждава от колегите репродуктивни специалисти, ембриолози и биолози. Открива се такава и по отношение на приема на някои антиоксиданти, които подпомагат тялото в репродуктивната му функция.

А след раждането какво трябва да е поведението на майката по отношение на храната?
Отново говорим за баланс, особено ако жената кърми. Тогава чрез собственото си хранене тя осигурява това на детето си. И не говоря за теориите за връзка между различните видове храни и коликите. Добрият хранителен режим и прием на течности са ключови за производтвото на кърма

Какъв съвет бихте дали на бъдещите майки по темата за храната?
Бих ги посъветвала да не приемат храненето като елемент от естетическата грижа за себе си, а като здравословен фактор и то много сериозен за бъдещото на тяхното дете. Храната трябва да е източник на оптимално количество калории и полезни вещества, а не отдушник или пък враг. Никоя крайност не е полезна, особено в такъв важен период, какъвто е бременността. Тялото на жената е способно да извърши чудо, давайки нов живот, но това чудо се нуждае от подкрепа и от разумно отношение, включително по отношение на хранителния режим на бременната. 

Новини