Ембриолог Ирена Антонова: Тегло над и под нормата при жените влияе негативно на репродуктивните им способности

Савова Ирена Опрова siteСпециалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ взеха участие в 18-тото издание на Международния конгрес на Академията по човешка репродукция (18th World Congress of the Academy of Human Reproduction) в Дъблин. Репродуктивният специалист д-р Даниела Савова беше делегат на събитието, а ембриолог Ирена Антонова беше избрана за посланик на конгреса. Чрез устна презентация тя изнесе важни данни за влиянието на теглото върху успеха на лечението с асистирани репродуктивни техники. Младши лекар д-р Ивелина Опрова също изнесе презентация като част от програмата на конгреса, посветена на овариалната стимулация при инсеминацията.

Ембриолог Антонова изнесе данни от първото мащабно изследване за България за влиянието на наднорменото тегло на пациентките върху резултатите от лечението чрез асистирани репродуктивни техники. Тя е изследвала почти 4000 случая, а събраните данни показват, че при жените със затлъстяване, особено втора и трета степен, процентът клинични бременности е най-нисък. От 245 направени ембриотрансфер са регистрирани 69 бременности или 28.1%. При 34.6% от жените с тегло под нормата се случва забременяване. Най-голям е успехът на лечението при жените с нормално тегло – близо 36% от пациентките забременяват. При пациентки с наднормено тегло, подложили се на лечение чрез асистирана репродукция, също има понижение в процента на развиващи се бременности, но той не е статистически значим.

Още по-изразителни са данните при използването на донорски яйцеклетки. При 53% от жените с нормално тегло се регистрира бременност. Статистиката показва, че при пациентки със затлъстяване успех има само при 17.4% от случаите или при 4 жени от общо 23. Колкото е по-голяма степента на затлъстяване, толкова шансовете за настъпване на нормално развиваща се бременност и успешно раждане намаляват.

Академията по човешката репродукция организира един от първите международни конгреси в областта на асистираните репродуктивни технологии в света. Целта на организаторите е да бъдат обхванати възможно най-много теми, свързани с инфертилитета – причинители, заболявания, хирургия, лабораторна практика, бременност, раждане, проследяване на вече родени деца, законови и морално-етични норми и проблеми, като се проследи пълната перспектива към темата за лечението на репродуктивните проблеми. Призивът им е инфертилитетът да се разглежда като глобален здравен и обществен проблем с нарастващо значение. Данните в световен мащаб показват, че всяка десета двойка страда от първичен или вторичен стерилитет, което означава общо 168 милиона души в цял свят. 

Новини