За пореден път участвахме в инициативата „Eдин ден в професията”

20200518 Един ден в професиятаЗа втора поредна година Медицински комплекс се включи в инициативата „Един ден в професията”, в която ученици имат възможност да се срещнат с доказани специалисти в своята област. Така бъдещите студенти могат по-лесно да изберат специалността на висшето си образование и своята професия. Организатор на инициативата е агенция ЕДЛАНТА, специализирана в областта на образованието и езиковото обучение в чужбина.

Заради извънредната обстановка в страната срещата се проведе в дигитална среда. Интересът към тазгодишното издание във време на изолация беше още по-голям, защото позволи на проекта да се разрасне и да обхване много повече училища и младежи.

В срещата се включи акушер-гинекологът д-р Елица Валериева от екип „Проследяване на бременност и раждане”. През 2019 г. д-р Валериева демонстрира на място в болницата на бъдещите студенти работа с лапароскопски симулатор и им сподели мотивацията си да избере именно лекарската професия. Като медик с вече придобита специалност, през 2020 г. тя сподели с участниците в „Един ден в професията“ какъв е подходът при разрешаването на всеки случай.

Близо 20 гимназисти от София, Пловдив, Варна и Бургас имаха възможността да зададат своите въпроси и да получат ценни насоки за това какво им е необходимо, за да се реализират в областта на акушерството и гинекологията. Д-р Валериева разказа на учениците, че преди да започне кариерата си в Медицински комплекс „Д-р Щерев” е обмисляла да работи зад граница. „Условията на работа, екипът от специалисти, готовността им да помагат на младите лекари и шансовете, които получих тук за обучение, ме накараха да остана в България”, призна д-р Валериева.

В разговора се включи и д-р Христина Сурчева, младши лекар. Тя разказа, че още щом е избрала репродуктивната медицина, е решила да специализира в болницата, която е поставила основите на инвитро лечението в България. „Тук има взаимност, много и утвърдени специалисти, които те приемат и ти помагат. В Медицински комплекс „Д-р Щерев” се работи по утвърдени европейски и световни стандарти. Всяка нова тенденция се изпробва и ако е работеща, се прилага, а това открива неподозирани хоризонти за нас, младите лекари”, каза пред гимназистите д-р Сурчева.

Подобни срещи са от изключително значение за бъдещата реализация на младите хора. След тях те могат да преценят дали наистина биха искали да продължат развитието си в първоначално избраната от тях сфера. „Лекарската професия не е просто работа, тя е призвание. За мен лично никога не е било трудно да работя постоянно, да жертвам уикендите си. Защото когато видиш, че помагаш, когато видиш благодарността в очите на хората, всички жертви, които си направил, нямат значение”, допълни д-р Валериева.

След онлайн срещата учениците получиха обобщена информация за избраната от тях специалност. Инициативата „Един ден в професията“ на ЕДЛАНТА помага на младите хора да добият по-ясна представа за желаното от тях професионално развитие. А за екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ това е възможност да се срещнем с бъдещи колеги, които ще изберат да са следващото поколение в съвременната медицина с грижа за пациентите в България.

Новини