За първи път в България – йога за двойки с репродуктивни проблеми

Couple-Yoga 450х250От началото на октомври в ексклузивния Медицински център “Репродуктивно здраве Д-р Щерев” можете да се възползвате от нова активност, с която грижата към двойките с репродуктивни проблеми се дообогатява в цялата си пълнота. Специално обученият инструктор Антония Дамянова ще помага на бъдещите родители да се подготвят за очакващите ги предизвикателства чрез класическа интегрална йога за двойки. Тя включва физически пози (асани), дихателни практики (пранаяма), медитация, креативна визуализация и техники за релаксация. Практиката е съобразена с индивидуалните специфики, желаните резултати и конкретни нужди на всеки един от партньорите и на двойката като цяло.

Традиционно йога е индивидуална практика, чрез която с физически пози, дихателни практики и медитация можете да подобрите физическото, емоционалното и психическото си здраве. Практикуването на йога съвместно с друг човек, независимо дали това е приятел, партньор или близък, може да има своите уникални специфични ползи. Тази практика позволява двама души да взаимодействат помежду си посредством включването на асистирани един от друг пози. От упражняване и заздравяване на доверието помежду им до достигане на едно ново, по-високо ниво на комуникация, йогата за двойки оказва благотворно влияние на връзката, стигащо отвъд ползата за физическото здраве.

Включването на йога пози, които се изпълняват в синхрон, както и напасването към позата на другия, помагат да се постигне ново ниво на емпатия, взаимно разбиране и доверие. А безспорно това са безценни предпоставки за хармонични отношения в процеса на създаване на нов живот.

По време на йога практиката заедно с партньора вие:
• Комуникирате едновременно на вербално и невербално ниво един с друг
• Получавате по-добро разбиране за нуждите, желанията и ограниченията на вашия партньор
• Доверявате се на партньора си да ви подкрепя и да работи заедно с вас
• Той/тя е готов/-а да намали темпото, предизвика себе си да направи нещо извън зоната си на комфорт заради вас
• Поемате по-лесно риска да бъдете уязвим и искрен пред партньора си, докато изучавате нови пози, признавате и уважавате взаимно слабостите си и утвърждавате взаимно силните си страни
• Привнасяте ново ниво на стабилност и спокойствие във връзката ви

Йогата за двойки има редица ползи:

Повишено удовлетворение от връзката
Дори само простичкия акт да пробвате заедно един йога клас за двойки може да помогне да се почувствате много по-удовлетворени от връзката ви. Научните изследвания в тази насока показват, че двойки, които се ангажират с нови предизвикателства заедно, подобряват качеството на връзката си и любовта помежду им може да бъде разпалена с нова страст. Ученето на нови умения съвместно позволява на двойката да се забавлява, да забави темпото и да прекара качествено и смислено времето си.

По-добра комуникация и засилено доверие
Физическото докосване може да бъде отделен език сам по себе си, начин за изразяване на дълбоко чувство на загриженост и силни емоции, без да се използват думи. Чрез съзнателното и съгласувано с другия партньор докосване, носи усещане за обгриженост, обич и доверие.


Съчетаването на движенията между партньорите може да повиши емпатията и свързването между тях. Тъй като те трябва да разчитат един на друг, за да постигнат баланс и издръжливост в позите, това може да подобри комуникацията помежду им, както и връзката между тях, тъй като участниците трябва да бъдат напълно фокусирани в настоящия момент и практиката.

Подобрена интимност и сексуален живот
Йога за двойки е форма на йога, при която партньорите, ангажирани в процеса на практикуване, синхронизират дишането, позите и движенията си. Те стават още по-близки и интимни един с друг, тъй като този процес изисква нови нива на доверие, комуникация и свързване. Всичко това може да обогати сексуалния живот, защото чрез практиката се подобрява и взаимодействието между партньорите чрез докосване и движение. Чрез практиките се повишава сексуалното желание и удовлетворение, може и да се преодолее евентуална сексуална дисфункция както при мъжете, така и при жените.

Намалено чувство за безпокойство и стрес
Докато повечето йога практики помагат да се намали стреса и понижи чувството за безпокойство, йогата за двойки предлага и специален бонус, благодарение на силата на докосването на обичания от нас човек. Доказано е, че държането на ръката на партньора предизвиква много по-силна неврологична реакция от това да държиш ръката на непознат.

В допълнение на това, определени пози спомагат за активизирането на специфични области в тялото. Това може да предизвика прилив на нова енергия и да доведе до облекчаване на физическата и емоционална болка, напрежението и стреса.

Запишете се на йога за двойки на телефон 02 920 0901! Подарете си време и хармония - заедно!

Новини