Индикации за инвитро оплождане при двойки с репродуктивни проблеми

Invitro
Инвитро процедурата понякога е единствения начин, чрез който много семейства могат да сбъднат мечтата си за бебе. Факт е, че при нормални опити за зачеване от страна на една млада и здрава двойка, процента на успеваемост е около 30 на сто. Според специалистите обаче ако в продължение на година и половина няма резултат, значи има проблем.

Кои са основните индикации, че се нуждаете от инвитро оплождане?


тубарен стерилитет- женското безплодие с тубарен произход е едно от най-често срещаните причини за безплодие при жената. То може да бъде свързано с вродена аномалия на маточната тръба, с тубарна непроходимост, запушване или стеснение. Всъщност безплодието може да се дължи на пълна или частична непроходимост, на маточните тръби или на сраствания в малкия таз, които могат да притискат или прегъват маточната тръба, дистанцирайки я от яйчника. Срастванията около маточние тръби са допълнително препятствие за захващане и транспортиране на яйцеклетката. Запушването на маточните тръби е абсолютна причина за безплодие, тъй като пречи на проникването на сперматозоидите, както и на придвижването на яйцеклетката към маточнта кухина. Основни методи за диагностициране на този проблем са: хистеросалпингография и хистероскопия.

неизяснен стерилитет, лекуван без успех в продължение на 1,5 години при жени до 35 години и 6 месеца при жени над 35 години.

- мъжки стерилитет - опитът на съвременната репродуктивна медицина доказва, че половината от причините за безплодие при двойките се дължат на т.нар мъжки фактор. Причините, водещи до стерилитет при силната половинка от двойката, може да бъдат много от нетипично разположение на тестисите, през ингвинална херния, усукване на тестис, паротит, инфекциозни заболявания, травми и дори излагането на външни вредни въздействия. Спермограмата е основното изследване за определяне на фертелитета при мъжа. Тя представлява пълен анализ на семенната течност, който дава възможност да се оценят способностите за оплождане. Още за диагностицирането на мъжкия стерилитет можете да прочетете тук

Ендометриоза - заболяване, описано за първи път още в средата на 19 в. В наши дни то е третото по честота гинекологично заболяване, което води до различни увреждания. Въпреки това, често то се пренебрегва или остава скрито за специалистите. Причината - симптомите на дискомфорт и болки в корема по време на менструация, са смятани с години просто за участ на жената, но всъщност може и да са опасен сигнал за това заболяване. Това от своя страна води до късно установяване на проблема, а според статистиката именно той е причината за безплодие при 1/3 от жените с репродуктивни проблеми.

- LUF синдром – или казано с други думи – синдром на неспукания фоликул. При някои жени, яйцеклетките се произвеждат и зреят правилно във фоликула, който след това се превръща директно в корпус лутеум (жълто тяло), без да се спука фоликула, за да изпусне яйцеклетката. Така тя попада в своеобразен капан в жълтото тяло.

-  жени след проведени 4 инсеминации, незавършили с реализиране на бременност. В случай на неуспешни четири инсеминации, шансовете за зачеване чрез този метод стават минимални. Тогава специалистите препоръчват да се премине към лечение чрез оплождане инвитро.

Безплодието се очертава като голям здравословен проблем не само в България, но и в световен мащаб наред с такива като рака и диабета. С напредъка в областта на репродуктивната медицина обаче и прилагането на съвременните асистирани репродуктивни технологии в последните 30 години, голяма част от считаните като безнадеждни случаи в миналото имат реален шанс да постигнат желаната бременност днес.
 
Новини