Какво трябва да знаете за здравето на млечните жлези?

profMihaylova450x250Проф. Христина Михайлова: "Борбата с рака на гърдата е  възможна  само с мамографска профилактика"

Известно е, че жените от всички възрасти се страхуват най-много от рака на гърдата – най-честата онкологична болест при нежния пол в Америка и европейските страни, като българките заемат едно от първите места сред тях.

От друга страна е доказано, че излекуването  и преживяемостта на тези болни зависи най-вече от стадия,  в който се били оперирани, отколкото от методите на лечение. Всичко това е причината за провеждане на профилактични мамографски прегледи (скрининг).

У нас обаче не се говори достатъчно за проблемите на заболяванията и особено за рака на гърдата, за необходимостта от провеждане на профилактични мамографски изследвания на жените, което е изключително важно, за да се преодолее и съществуващата „психологическа  бариера".  Мисълта, че това заболяване е свързано обикновено със загубата на гърдата, за някои жени е почти толкова страшно, колкото и представата за самия рак. Затова и много от тях се страхуват да се изследват при лекар и да се  самонаблюдават (психологическа бариера).

Жените обаче не трябва да забравят, че почти всички болести  се лекуват успешно, когато се открият навреме. Това важи особено за туморните заболявания, вкл. и тези на млечната жлеза. Това означава, че  ако едно туморно образувание бъде открито своевременно (в ранен стадий), то подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на рака, но и стадият на развитието му (размери на туморното ядро).

Туморите, вкл. рака на гърдата, могат сравнително лесно да бъдат открити, но не с опипване, а с мамография (рентгенови снимки на млечната жлеза) и особено в случаите, когато ракът е наистина в ранен стадий на развитие, когато все още не се опипва тумор на гърдата.

В тези случаи само  чрез мамографския метод може да се установят  точковидните сенки (микрокалцификации) като единствен симптом за начални ракови изменения при каналчестия и лобуларен  рак преди да се е образувала бучка; за нейното опипване с ръка са необходими около две години на развитие на рака. Това е главната задача при мамографското изследване – да се открие туморното образувание или бучката преди да стане доловима с опипване или самоопипване.
Такова ранно откриване на доклинични (непалпиращи се) форми на рак на гърдата е възможно, когато се правят профилактично мамографски изследвания на млечните жлези, когато жените още нямат оплаквания. Такава е истинската профилактика - чрез мамография.

Българските жени трябва да знаят, че в Швеция, САЩ и др. страни са провеждани масови профилактични мамографски изследвания (скрининг). Установена е намалена смъртност от рак на гърдата  от 24 до 30 на хиляда с проследяване на ефекта в продължение на 13–14 години след проведения скрининг.

У нас обаче, здравето на жените по отношение профилактиката на  заболяванията на млечната жлеза засега остава единствено в собствените им ръце,  провеждайки мамографски  профилактични изследвания по собствена инициатива, без да имат оплаквания, по определена схема.

Така според европейската схема за профилактика всяка жена следва да направи:
– от 35 до 40 години основна (изходна) мамография;
– от 40 до 50 години - ежегодно мамограми ; 
– над 50 г. – през 1–2 години. 

При наличие на оплаквания мамографско изследване се прави по всяко време и възраст на пациентите. За да си запишете час за мамографско изследване в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, обадете се на тел.: 02 920 09 01. По този начин ще получите и отговор на всички възникнали въпроси относно най-добрата грижа за млечните жлези. 


Новини