Масажът по време на бременност подпомага износването и подготвя за нормално раждане

Masaj_LOGOЖенското тяло преминава през различни промени както по време на бременността, така и след раждането. През този период жената може да направи много неща, с които да подпомогне адаптацията на тялото си. Едно от тях е посещението на масажни процедури при опитен физиотерапевт. Те, освен че отпускат напрежението, което се натрупва в тялото, спомагат и за естествения родов процес.

По време на бременност в женския организъм възникват редица промени. Една от тях е изместването на центъра на тежестта, което води до претоварване на гръбначния стълб, най-вече в областта на кръста. А това нарушава комфорта на бъдещата майка. Често води и до мускулен и ставен дискомфорт, общи неразположения, болки в гърба, схванат врат и напрежение в раменете. Месеците на очакване често са съпроводени с крампи и оток на долните крайници, разширени вени, главоболие, умора, затруднено дишане и запек .Всички тези неразположения могат да се облекчат чрез масаж, физически упражнения, както и с йога за бременни, водна гимнастика, кинезитерапия и кинезиотейпинг.

Повече за масажните процедури по време на бременност в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ може да видите ТУК.

Масажът по време на бременността се фокусира върху специалните нужди на бъдещата майка, докато нейното тяло преминава през деветте вълнуващи месеца. Разбира се, преди да се започнат процедурите , проследяващият акушер-гинеколог трябва да е дал своето съгласие, за да няма риск за растящото бебе.
Разбра, се методите на масаж са съобразени с периода на бременността и индивидуалните усещания на бъдещата майка. С навлизането във втория триместър се изискват по-специални и спомагателни техники.
Тялото се нуждае от специално внимание, а масажът подобрява:

•    функцията на мускулите – отпуска мускулите и намалява напрежението в тях
•    ставите – намалява стреса на носещите стави
•    стойката – облекчава напрежението в тялото, породено от нарастващото тегло на бебето
•    кръвния поток – повече кислород и хранителни вещества както за майката, така и за плода
•    лимфния поток – стимулира се отделянето на токсините от тялото и по този начин се подобрява имунитетът
•    общия тонус на тялото – подобрява еластичността на кожата и подлежащите тъкани
•    облекчава умствената и физическа умора
•    стимулира освобождаването на ендорфини в тялото на майката, които успокояват и отпускат нервната система, намаляват стреса, подобряват настроението и качеството на съня
•    стабилизира хормоналните нива и спомага за облекчаване на депресията или безпокойството, причинени от хормоналните промени
•    облекчава работата на сърцето и поддържа кръвното налягане в норма
•    увеличава притока на кръв към матката и плацентата

Редовните масажи по време на бременност подпомагат и естественото раждане да протече по-спокойно. Те намаляват неприятните болезнени усещания при контракциите на матката, защото облекчават невромускулното напрежение от износването на плода.

Ако състоянието на бременната жена го позволява, масажът се препоръчва и може да се прилага до деня на самото раждане. Много бъдещи майки използват именно този начин да подпомогнат тялото си за успешно нормално раждане. Това е едно прекрасно ново начало, посрещнато с увереност и готовност – както физическа, така и психическа.  

Масажът може да подпомогне майката и след раждането– с негова помощ много по-бързо се „прибират“ коремът и матката, укрепват се мускулите, възвръща се много по-лесно и безпроблемно физическата форма, особено ако процедурата се комбинира и с комплекс от физически упражнения.

Може да запишете час за своя масаж в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на тел.: 0877 531 719.


Новини