Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се включи в инициативата „Един ден в професията“

сайт 2Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ взе участие в инициативата „Един ден в професията“, която дава възможност на ученици, насочили се към висше образование в сферата на медицината, да се докоснат до работата на лекарите, ембриолозите, биолозите и фармацевтите в болницата. Посещението даде възможност на единадесетокласници от столични гимназии да разберат какво е да си лекар, как можеш да избереш специалността, в която да се развиваш, какви са възможностите за реализация, както и плюсовете и минусите на лекарската професия. По време на обиколката си в болницата те се срещнаха с д-р Гергана Гогова, акушер-гинеколог. Тя разказа и показа на бъдещите студенти по медицина, фармация и биология какво е да си лекар, как се прави преглед, каква е апаратурата в гинекологичен кабинет.

Младши лекар д-р Елица Валериева разказа на учениците за хирургията като аспект на акушерството и гинекологията и постави фокус върху лапароскопските операции. Тя им показа как се правят възли с иглите, които използват лекарите по време на реална лапароскопска операция.

Магистър-фармацевт Светослав Стоев представи вълнуващ разказ за фармацевтичната специалност и по-специално клиничната фармация, която дава множество интересни възможности за реализация. Учениците посетиха болничната аптека, където чрез специална система се изписват лекарствата за лежащите в болницата пациенти.

А какво е генетично изследване, защо е важно и как се работи в генетична лаборатория учениците разбраха от представянето на биолозите Калина Белемезова и Момчил Ризов.

В края на посещението бъдещите медицински специалисти споделиха, че са изключително впечатлени от всичко, което са видели и от възможностите за реализация, които имат лекарите, магистър-фармацевтите и биолозите в България. Те получиха и ценни съвети за това как трябва да подходят към следването си, така че да извлекат максимална полза от обучението.

Инициативата „Един ден в професията“ се организира от консултантската фирма Едланта, специализирана в областта на образованието и езиковото обучение в чужбина.

Новини