Мерки за безопасност на бременни и двойки с репродуктивни проблеми по време на пандемия

CredoWeb Timeva 450x250„Не отлагайте лечението си!“ – под този призив здравният портал CredoWeb събра през изминалата седмица водещи специалисти от различни медицински области. Те представиха рисковете пред пациентите с хронични или обострени заболявания, неглижирани заради страха от COVID-19. Сред експертите беше и проф. Таня Тимева, която обясни как Медицински комплекс „Д-р Щерев“ осигурява безопасността на бременните си пациентки, както и на двойките, лекуващи своите репродуктивни проблеми.

Гледайте запис от събитието ТУК!

Ръководителят на Сектора по асистирана репродукция в болницата напомни кои са честите и по-нетипичните симптоми на новия вирус и подчерта: „Бременните жени са по-предразположени към COVID-19 инфекция, особено при наличие на хронични заболявания или усложнения при бременността“. Допълнително, при бъдещите майки по принцип се забелязва завишен риск от развитие на респираторни инфекции. Причините за това са свързани именно с бременността и магията на новия живот – това води до повишаване на различни хормонални нива, които пък са естествена причина за по-лесното отичане и запушване на горните дихателни пътища. При бременните е нарушена белодробната функция поради увеличения обем на матката, което пречи на доброто разгъване на белите дробове. Не на последно място, тяхното състояние е съпътствано от естествена имуносупресия – организмът понижава имунния си отговор, за да предпази бебето, но това повишава риска от заразяване на майката.

За да се предпазят бъдещите майки, в продължение на месеци на входа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ триажът (отсяването) на пациентите се осъществяваше от специално обучени представители на екипа. Те мереха температурата и насочваха към поставяне на маска, калцуни и дезинфекция. От месец септември тази функция е поета от модерна автоматична система, която отваря вратата на болницата само при нормална температура и добре поставена маска, напомня и за калцуни. Разбира се, във всички помещения бяха продължени с още по-голямо внимание мерките за дезинфекция и хигиена, за да се гарантира здравето на влизащите в тях пациенти и работещите специалисти. От март месец насам са прекратени свижданията, не се допускат придружители на родилката в родилна зала, а изписванията на мама и бебе се извършват пред болницата и при строг организационен режим.

През годините Медицински комплекс „Д-р Щерев“ винаги се е стремял да създаде немедициниски удобства на пациентите си, но проф. Тимева подчерта и противоепидемичната полза от тях. Записването на час за лекар от разстояние – на телефон 02 920 0901, през интернет сайта и чрез Facebook Messenger функцията на официалната страница на болницата – осигурява физическа дистанция, толкова важна в настоящата ситуация. Освен това от години пациентите на клиниката могат да получат коментар на лечението си от своя лекар по телефона, което също намалява нуждата от идване на място.

Въпреки това бременността, освен красив и вълнуващ период, е и време на задължителни изследвания и прегледи. Проф. Таня Тимева представи как е решен записът на детски сърдечни тонове с възможностите за дистанционно отчитане. В кабинета за това изследване са осигурени пелоти (тази част от уреда, която се поставя на корема на майката), които позволяват отчитане от разстояние в рамките на болницата. Не е нужно жената дори да е в кабинета за запис на тонове, като по този начин се решава проблемът със струпването на няколко пациентки в едно помещение. При нужда на дамите може да бъде предоставен и портативен уред за запис на детските сърдечни тонове, с който те могат да работят и в дома си, като резултатът се изпраща онлайн директно на наблюдаващия бременността им акушер-гинеколог.

От началото на извънредното положение на 13 март до 1 октомври в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са родени 790 бебчета. Всички родилки преминават през бърз тест при спешен прием за раждане или PCR тестуване при планирано родорозаршение. В болницата е обособено цяло отделение, където се полагат грижи за пациентки с доказана COVID инфекция и техните новородени. Но проф. Таня Тимева напомни, че все още няма достатъчно убедителни данни за предаването на вируса през плацентата или при кърмене.

Голяма част от посочените мерки важат и за пациентите с инфертилитет, които се готвят за процедура по асистирана репродукция. Те също преминават през задължителното на входа измерване на температурата, а на различни етапи от лечението си извършват тестове за COVID-19. Важен аспект от осигуряването на тяхната безопасност, по думите на проф. Тимева, дават съвременните достижения на криоконсервацията. При доказана COVID инфекция на някакъв етап от лечението при един или двамата партньори, процедурата може да бъде продължена, а полученият материал – яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони – замразени и приложени на по-късен етап, при излекуване и готовност на бъдещите родители. Това дава нужното спокойствие както на пациентите, така и на специалистите да работят за появата на бъдещото бебче, но с наличието на сигурен План Б.

Проф. Тимема представи пред аудиторията на CredoWeb какви са мерките за безопасност на различните етапи и в различните зони и помещения, в които се извършват изследванията, прегледите и манипулациите, съпътстващи всяка процедура по асистирана репродукция. Заключението й беше, че здравните специалисти най-добре знаят как да предпазят пациентите си в усложнена епидемична ситуация, а забавеното лечение може да има много по-тежки последици. При бъдещите майки пък е абсолютно невъзможно отлагане на важни прегледи и тестове, тъй като проследяването е специфично през всеки конкретен етап от бременността.

Новини